Geplaatst in Case, Content Marketing, Transparantie

Een blog is een omgekeerde brochure

blog brochure“Het klopt inderdaad Edwin, tot nu begon ik mijn blogs vaak met onze producten en merken, maar daar zoeken de meeste mensen natuurlijk niet op.” Kayleigh zit als enige in de klas bij mijn Workshop Content Marketing, maar dat is een bewuste keuze: ze wilde een maatwerk-workshop. En dus met veel aandacht voor bloggen, want dat is voor de groothandel in beautyproducten waar zij werkt een belangrijk instrument. Want weet jij al wat je aan je pigmentvlekken moet doen?

Een online brochure

Ik zie het vaak voorbij komen: copywriters en tekstschrijvers die ook maar blogs gaan schrijven voor hun klanten. Voor hun gevoel geen probleem, want in hun ogen is het toch oude wijn in nieuwe zakken: een ander woord voor ‘artikel’ toch? Je ziet het ook aan de schrijfstijl:

 • Het product en het bedrijf staan centraal, ook in de foto’s
 • Er worden geen alternatieven genoemd
 • Er worden geen nadelen van het product genoemd
 • Het taalgebruik is vrij onpersoonlijk en niet leuk om te lezen, er staan geen grappen of twijfels in.

Een brochure dus! Maar dan online…

Een blog is anders

Er is echter een belangrijk probleem: hadden bedrijven vroeger nog de macht en het geld om hun saaie productverhalen bij mensen in de strot te wringen, tegenwoordig kwijnt die macht langzaam weg… En dat betekent dat je voortaan moet schrijven met de klant als uitgangspunt. En dus is het schrijven van een blog heel anders dan het schrijven van een brochure:

 • Niet je product staat centraal maar de behoefte die het bevredigt. Mensen willen immers geen boor maar een gat.
 • Als je een blog (dus) schrijft vanuit de klantbehoefte, doe dat dan met de woorden die zoekers gebruiken. Laat je vaktaal bij de voordeur dus, geen Latijnse woorden om symptomen te beschrijven maar gewoon de woorden die in de volksmond gebruikt worden.
 • Noem alternatieve manieren waarop doe-het-zelvers het probleem ook op kunnen lossen. Je loopt het risico dat je op dat moment omzet mist, maar het wordt wel gewaardeerd dat je zo open informeert. En ooit zullen ze wel bij je kopen, zeker als de doe-het-zelver faalt.
 • Praat ook eerlijk over de nadelen van je product, het maakt de rest van je verhaal geloofwaardiger. Nu ik er over nadenk: misschien levert het verzinnen van (kleine) nadelen wel netto méér voordeel op vanwege het vertrouwen dat je ermee wekt. Het beste voorbeeld van iemand die met ‘brutally honest’ blogs ontzettend veel geld verdient is Marcus Sheridan, Amerika’s grootste online zwembadenverkoper. Zijn blog ‘wanneer moet je mijn zwembaden niet kopen’ heeft aantoonbaar miljoenen aan zwembaden verkocht. En in deze video noemt hij nog veel meer voorbeelden van zijn ‘brutally honest’ aanpak.
 • Schrijf ook gewoon menselijk in een blog, alsof je een mail typt. Mensen vinden dat plezieriger om te lezen. Die juichende teksten op brochures en websites zien ze niet eens meer.

Een blog is dus een omgekeerde brochure, zowel letterlijk als figuurlijk. Erg kort door de bocht hoor, ik geef het toe, heel veel niet-zakelijke blogs hebben natuurlijk dit ‘model’ niet. Maar als alle ‘corporate speak’ die ik tegenkom wordt vervangen door mooie, eerlijke menselijke teksten over mijn problemen, dan wil ik best eens een product kopen van het bedrijf achter de blog. Ik zag net in de spiegel al wat pigmentvlekjes bij mijn slaap, ik zal Kayleigh eens vragen of ik daar zelf wat aan kan doen. En als ze dan zegt dat alleen hun product op mijn oude hoofd nog werkt dan geloof ik dat. Want vanaf nu is ze in haar blogs ook ‘brutally honest’. Denk ik.

Auteur:

Ik ben inbound specialist, zowel bij mijn parttime werkgever MCB als voor de B2B-bedrijven die ik help met inbound marketing en recruitment: het online plaatsen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten (en nieuwe medewerkers). Ik spreek en schrijf over Inbound Marketing, Inbound Recruitment en Content Marketing. Je kunt me volgen op @evlems, vinden op http://edwin.vlems.nl en mailen via edwin@vlems.nl.

4 gedachten over “Een blog is een omgekeerde brochure

 1. Even een reactie, een blog is mijn inziens de toekomst om ook inside information over je bedrijf te geven. Gewoon eerlijke informatie over mens en product, wanneer hebben we van onze fouten geleerd en hoe kunnen we andere bedrijven informeren zodat ze niet dezelfde fouten hoeven maken. Niet alleen producten maar kennis is van grote toegevoegde waarde voor andere.
  groetjes Riny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s