Geplaatst in Authenticiteit, Social Media

Mijn blog op Marketingfacts: Stop vandaag met social media marketing

“Oh dus jullie gebruiken Facebook zoals het bedoeld is?” De cateraar bij ons bedrijf wilde onze Facebook-pagina gebruiken voor wat promotie, dat moest hij vragen van de marketingcollega’s op het hoofdkantoor. Ik legde hem uit dat we op onze pagina geen reclame voor derden maken, maar dat ze dat ook niet moeten willen: “People don’t want to be advertised to on social media.” Ik legde hem uit dat we vooral ‘human interest’ posts plaatsen: authentieke verhalen uit of over MCB, bijvoorbeeld foto’s die de chauffeurs vol trots van hun vrachtauto hebben gemaakt, dat soort dingen. “Dus als jullie directeur hier zijn eigen hamburger staat te bakken dan zet je die foto wel op Facebook?” Ik vond het eigenlijk wel een treffend voorbeeld, maar het is me al vaker opgevallen: de niet-marketeers begrijpen sneller en beter hoe het moet tegenwoordig, marketeers zien zichzelf vooral als adverteerders en willen dus ook overal advertenties op plakken. Gerrit Heijkoop verwoordde het onlangs mooi in een video: “Social media is NOT  a marketing tool”. Hij pleit ervoor om social media weg te halen bij de marketingafdeling, omdat ze daar de waarde ervan niet goed in kunnen schatten. En dat vind ik ook. Deze blog is dus ook niet voor marketeers, maar voor hun collega’s. Als je marketeer bent dan mag je niet verder lezen. Serieus!

Klik hier om verder te lezen bij Marketinfacts (alleen niet-marketeers!). Hij staat ook op Marketingtribune

facebook like

Auteur:

Ik ben inbound specialist, zowel bij mijn parttime werkgever MCB als voor de B2B-bedrijven die ik help met inbound marketing en recruitment: het online plaatsen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten (en nieuwe medewerkers). Ik spreek en schrijf over Inbound Marketing, Inbound Recruitment en Content Marketing. Je kunt me volgen op @evlems, vinden op http://edwin.vlems.nl en mailen via edwin@vlems.nl.

Een gedachte over “Mijn blog op Marketingfacts: Stop vandaag met social media marketing

  1. “Ik legde hem uit dat we vooral ‘human interest’ posts plaatsen” Begin 2007 was ik op bezoek bij John de Mol in Laren. We bespraken een tiental TV-formats. Vooral human interest. “Dat is helemaal uit Albert, de mensen willen spelletjes en wedstrijden. Maar met een twist, daarom zit jij hier. Als ex-reclameman weet jij als geen ander een concept net even die draai te geven. Dat was toen en er is sindsdien niet heel veel veranderd. Al zijn er wel verdraait veel kookprogramma’s bijgekomen. Ik durf niet meer naar m’n map met formatvoorstellen te kijken, trouwens. ‘Wij’ – het zijn er volgens mij maar een handvol in NL – weten hoe hard we ons best moeten doen om te overtuigen en inbound marketing voor het voetlicht te krijgen. Ik ga voor de ‘meten en weten’-methode. De kijkcijfers, zeg maar … Nu de blog lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s