Geplaatst in Bloggen, Content Marketing

Domme bedrijfsvaktermen bij het schrijven van een blog

workshop bloggen“Zoekt u een specialist in ontsluitingstechniek? Bel nu.” Ik vond het een fascinerend woord: ontsluitingstechniek. Het deed me denken aan een stoelgangprobleem, maar dat kan met mijn zieke geest te maken hebben. Toen ik uit ging zoeken wat het bedrijf eigenlijk deed moest ik wel lachen: het bleek gewoon een slotenmaker. Maar dan ééntje die zich geen slotenmaker meer wilde noemen blijkbaar, maar ‘specialist in ontsluitingstechniek’. Klinkt goed in zo’n advertentie, maar als je overschakelt op content marketing moet je wel enorm opletten met dit soort zelfbedachte bedrijfsvaktermen. Want niemand zoekt er ooit op. En dus is één van de belangrijkste adviezen als ik een workshop bloggen geef: schrijf met de woorden die je (potentiële) klant gebruikt. En ik kan het weten: onlangs ontdekte ik een hele oude blunder op dit vlak.

Deze blog gaat over één van de lessen uit mijn workshop Zakelijk Bloggen, klik hier.

Onvindbare boutjes

Bij elk bedrijf waar ik workshops geef over Inbound Marketing, Content Marketing of Bloggen moeten ze het toegeven: het gebruik van bedrijfsvaktermen. Woorden die ooit in het bedrijf bedacht zijn, en vervolgens door alle medewerkers gebruikt worden in de communicatie. Ja, ook in de brochure en op de website. Op zich geen ramp zou je zeggen mits het goed wordt uitgelegd. Maar zodra je als bedrijf overstapt op online kennis als magneet voor (potentiële) klanten heb je wel een probleem. Want als niemand bij Google jouw bedrijfsvakterm intypt, zal niemand ook op je webpagina landen (zelfs het woord bedrijfsvakterm heb ik net verzonnen, dus dat trekt voor mij ook geen klanten).
Zo ontdekten we bij MCB dat we al heel wat jaren communiceren met het woord ‘trailercomponenten’ (onderdelen van vrachtwagens) terwijl er op dat woord bij Google amper gezocht wordt. En we hebben ons assortiment boutjes en moertjes ooit de naam ‘verbindingstechniek’ gegeven, nota bene vanuit een marketinggedachte: denk vanuit de klantbehoefte. Wat tot de opvallende conclusie leidt dat je het ‘denken vanuit de klantbehoefte’ in dit tijdperk van content marketing niet te letterlijk moet nemen.

Alles roest hoor

Wist je dat? RVS roest wel. Het is het eerste wat ik leerde toen ik bij MCB begon te werken (wij verkopen RVS): uiteindelijk roest ook RVS, het duurt gewoon wat langer. En dus mogen we intern niet praten over ‘roestvrij staal’, maar over ‘roestvast staal’: helemaal vrij van roest kan niet. Maar je raadt het probleem voor de content marketeer al: vrijwel iedereen zoekt op ‘roestvrij’. En hoe los je dat op? Je schrijft “roestvrij staal (feitelijk roestvast, want alles roest)”, zodat het zowel de zoeker, Google als de technische purist tevreden stelt. En het is best moeilijk voor sommige SEO-bureaus om niet alleen naar zoekmachines te kijken, zo merkte ik enkele jaren terug.
Want het bureau dat ons hielp met online vindbaarheid voordat we met de software van HubSpot begonnen te werken, had een slimme manier gevonden om onze ranking bij Google te verhogen: schrijf woorden als aluminium af en toe fout, bijvoorbeeld als ‘alumimium’ of ‘aluninium’. Want mensen maken typfouten. Ze hadden ons een minimum aantal klikkers beloofd, dus dan lijkt dit een logisch advies. Maar we willen als kwaliteitsbedrijf natuurlijk niet dat we onze eigen producten op onze website verkeerd schrijven, dan maar minder kliks. Toen ik later op Marketingfacts las dat dit bureau van Google ‘straf’ had gekregen vanwege SEO-trucs verbaasde het me dan ook niets.

De les voor jouw bedrijf

Wat is dan de les voor jouw bedrijf? Probeer eens met de bril van een klant door je online content te lopen, om te kijken of je geen bedrijfsvaktermen gebruikt. Bij twijfel kun je een woord bij Google intypen en zien hoe vaak erop gezocht wordt. Gebruik de woorden van de klant, die soms best plat kunnen zijn. Zoals ik in een eerder blog al eens aangaf: mensen die pijn in hun hoofd hebben lok je niet met de naam van je product of merk, daar zoekt vrijwel niemand op. Ze typen niet eens hoofdpijn in, gewoon koppijn.

Vermijd dus domme bedrijfsvaktermen, vaak ben je niet eens ervan bewust dat je ze gebruikt. Als je slotenmaker bent, noem jezelf dan geen ‘specialist in ontsluitingstechniek’. Want los van het feit dat we in de Nederlandse cultuur niet willen dat mensen zich interessanter voordoen dan ze zijn, zal het je moeilijk vindbaar maken. En dat is in de tijd waarin koopprocessen bij Google beginnen een groot probleem. Als mensen een probleem met hun slot hebben lopen ze jouw winkeltje digitaal voorbij. En daar word je niet vrolijk van, hoe goed je ontsluitingstechniek ook is.

Auteur:

Ik ben inbound specialist, zowel bij mijn parttime werkgever MCB als voor de B2B-bedrijven die ik help met inbound marketing en recruitment: het online plaatsen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten (en nieuwe medewerkers). Ik spreek en schrijf over Inbound Marketing, Inbound Recruitment en Content Marketing. Je kunt me volgen op @evlems, vinden op http://edwin.vlems.nl en mailen via edwin@vlems.nl.

2 gedachten over “Domme bedrijfsvaktermen bij het schrijven van een blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s