Geplaatst in Content Marketing

Ik had het zelf nog niet door: Hoe blogs tot winst leiden

workshop bloggen“Eh Edwin ik heb zelf misschien ook nog een mooi voorbeeld.” Mijn collega Johan en ik hadden al enkele sollicitatiegesprekken achter de rug voor de nieuwe Communicatiemedewerker (ze is gevonden!), en ondanks dat hij geen marketingman is (maar HRM-man) weet hij goed wat Inbound Marketing inhoudt. En inderdaad: Johan beschrijft een mooi voorbeeldje van de kracht van blogs, en toen hij het me vertelde kwam ik ook tot een nieuw besef: de grootste kracht van een blog is misschien wel dat deze vertrouwen wekt. En daardoor meer winst.

Een eerlijke miljonair

“Ik ben nu al een tijdje mijn huis aan het verbouwen, en bij één kamer besloot ik om een systeemplafond te installeren. Zoals iedereen ging ik bij Google op naar informatie, en kwam vrij snel bij een webshop terecht die veel aandacht had gestoken in het beantwoorden van de vragen van de bezoekers van de website.” Ik merk het steeds vaker: webshops redden het niet met alleen het plakken van wat keywords onderaan de pagina, ze zullen daadwerkelijk antwoorden op de vragen van zoekers moeten geven, en ze weten mij daarvoor steeds vaker te vinden. Nee niet omdat ik alle antwoorden weet, maar om ze intern te helpen lospeuteren. Dat ‘antwoorden geven’ is een ‘marketingstrategie’ waar zwembadenverkoper Marcus Sheridan miljonair mee is geworden. Niet alleen omdat hij alle klantvragen beantwoordde, maar ook omdat hij dat ‘brutally honest’ deed: zo eerlijk dat hij ook over nadelen van zijn zwembaden durfde te praten, en over de prijzen. Dat deden concurrenten niet. Die deelden sowieso geen kennis.

Mensen zijn te vertrouwen

Johan vervolgt: “Ze hadden overal een antwoord op en haalden alle onzekerheden weg die je als amateur-plafondbouwer had.” En natuurlijk kon je bij hen ook de onderdelen kopen die je nodig had, en dat deed Johan ook: “Ze bleken wel wat duurder dan concurrenten te zijn, maar ik vond dat ze wat extra marge ook wel verdiend hadden.” Opvallend, maar eigenlijk ook niet. Want ondanks dat iedereen roept ‘mensen willen altijd de laagste prijs’ blijkt het volgens het boek ‘Smart Trust’ (aanrader!) zo te zijn dat 95% van de mensen gewoon te vertrouwen is. En dat er maar weinig mensen zijn die je kennis misbruiken door na het lezen van je blog bij de goedkoopste aanbieder te gaan kopen. “Ze hebben ook een programmaatje waarin je de afmetingen van het plafond in kunt voeren, en daar komt dan een materialenlijst uit (met keuze-opties). En ook goede uitleg over de verschillende soorten systeemplafonds.”  Handige site inderdaad, maar het was de volgende opmerking van Johan die mij ook tot een nieuw besef bracht.

“Je vraagt te weinig”

“Maar weet je, het is niet alleen de gunfactor dat je bereid bent méér te betalen. Het is ook vertrouwen: als je al die blogs leest en how-to filmpjes kijkt krijg je het gevoel dat je hier met een serieuze en betrouwbare partij te maken hebt. Een partij die je helpt als je problemen in de praktijk tegenkomt, en je niet laat vallen als het tegenzit of als je fouten hebt gemaakt”. En zo had ik het eerlijk gezegd (en tot mijn schaamte) nog niet bekeken: Blogs bouwen vertrouwen. En door dat vertrouwen leveren ze je méér op omdat mensen bereid zijn méér te betalen. Dom van me dat ik dat eerder niet bedacht had, zeker niet omdat een klant me onlangs vertelde dat ik toch “echt 100 euro méér moest vragen” voor een workshop (waar gebeurd!) die hij bij me afnam. Eigenlijk wist ik het dus al.

Het verhaal dat Johan vertelde was niet alleen voor mij waardevol (als les maar ook als case in mijn blog-workshop), het gaf de sollicitant meteen ook aan naar wat voor iemand we op zoek waren. Niet iemand die productgerichte verkoopbrochures wil maken en deze naar duizenden mensen wil sturen. Niet iemand die nog gelooft in het enorme effect van advertenties. Maar iemand die begrijpt dat het online geven van eerlijke antwoorden op de vragen van (potentiële) klanten niet alleen extra bezoekers, maar ook extra vertrouwen oplevert. En op die manier extra winst. En veel mensen vinden dat een belangrijke bijkomstigheid.

Deze les over bloggen is -dankzij Johan- onderdeel van mijn Workshop Zakelijk Bloggen

 

Auteur:

Ik ben inbound specialist, zowel bij mijn parttime werkgever MCB als voor de B2B-bedrijven die ik help met inbound marketing en recruitment: het online plaatsen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten (en nieuwe medewerkers). Ik spreek en schrijf over Inbound Marketing, Inbound Recruitment en Content Marketing. Je kunt me volgen op @evlems, vinden op http://edwin.vlems.nl en mailen via edwin@vlems.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s