Geplaatst in Content Marketing

Mijn blog op Bouwkennisblog over de content van Limburgia

MariekeHeesakkers“Zelfs in een B2B-nichemarkt in de bouwbranche kunnen utiliteitsdeuren ‘sexy’ zijn, het toepassen van inbound marketing gecombineerd met Content Marketing was de enige logische keuze.” Marieke Heesakkers is trots op haar ‘deurtjes’, of om precies te zijn op de ‘Limburgia utiliteitsdeuren’. En toch probeert ze te voorkomen dat ze té verliefd wordt op het product, ze probeert haar collega’s er juist van te overtuigen dat klanten geen boren willen, maar gaten. Haar uitgangspunt is dus de behoefte van de klant, die betaalt immers alle salarissen. Of zoals Sam Walton van Walmart het verwoordde: “There is only one boss. The customer. And he can fire everybody in the company from the chairman on down, simply by spending his money somewhere else.” Een manier van denken die Marieke ook aanhangt, en met succes. Zo dadelijk wordt uitgelegd hoe Marieke haar visie in praktijk brengt, eerst wat over Limburgia.

Deze case van Limburgia komt uit mijn nieuwe boek Scoren met Content Marketing

Van timmerfabriek naar veilige deur

“Limburgia wil veilige (openbare) ruimten creëren (op plekken waar veel mensen samenkomen)”, zo luidt de ‘why’ van het bedrijf volgens een innovatiedocument. De deuren van Limburgia moeten ervoor zorgen dat mensen zich in een ruimte prettig en veilig voelen, en het is natuurlijk belangrijk dat de opdrachtgevers van bouwprojecten dat ook zo zien. Naast esthetiek ligt de nadruk daarom erg op de functionele eigenschappen, zoals geluid- en brandwerendheid van de deuren, en de eisen en normen waar alle Limburgia-deuren aan voldoen.

Dat is hoe het bedrijf nu is, Limburgia is begin vorige eeuw gestart als timmerfabriek. Daarna werden ook houten deuren geproduceerd en weer later werd overgestapt op utiliteitsdeuren voor met name de zorg, met vele specifieke functionaliteiten. Dit gebeurde vanuit Haelen, Limburg. De technische productontwikkelaar was in de jaren 80 zo klant ‘gezwicht’, dat hij regelmatig op een stretcher in de fabriek sliep, zodat hij meteen weer verder kon met waar hij de avond daarvoor gebleven was. Alles voor de klant!

In 2008 werd langzaam gestart met een herpositionering, omdat de zorg al lang niet meer de enige markt was waarop de utiliteitsdeuren verkocht werden. In 2011 werd op de Internationale Bouwbeurs de nieuwe payoff gelanceerd: van ‘uw deuren, onze zorg’ werd overgestapt naar ‘Uitsluitend Limburgia’. Vanaf 2011 is gebouwd aan het merk en na lancering van alle nieuwe middelen (website, huisstijl, documentatie) begin 2012 startte de ‘verdieping’ en het ‘laden’ van het merk. Geen gebakken lucht verkopen, maar daadwerkelijk waarde toevoegen voor de klant.

De speldenprikker voor architecten

Marieke Heesakkers is Marketing Manager bij Limburgia en Berkvens en gelooft sterk in de kracht van Content Marketing. Naast blogs ligt de nadruk in de Content Marketing van Limburgia vooral op video. Zo heeft het bedrijf drie zogenaamde ‘zorgfilms’ uitgebracht, waar bewust niet de deuren van Limburgia centraal staan, maar de ‘drijvende krachten’ achter een bouwproject. Limburgia geeft deze mensen, zoals de architecten van een ziekenhuis waar Limburgia de deuren levert, een platform waarmee ze hun ‘kindjes’ kunnen laten zien en toelichten. Het zijn professionele filmpjes waarin echter niet gescript is: de geïnterviewden vertellen recht uit hun hart en dat werkt in deze transparante tijden veel beter.

Sinds vorig jaar past Marieke ‘speldenprikmarketing’ toe, naar goed voorbeeld van Steven van Belleghem. Geen (dure) campagnes, maar regelmatig en met hapklare relevante content prikkelen. En ook door naast op hun eigen website andere platformen op te zoeken waar de doelgroep zich bevindt en hier aanwezig te zijn met referentieprojecten en de producten. Niet actief pushen, wel gemakkelijk gevonden worden. De hoteldeur en educatiedeur werden gelanceerd op microsites en via direct mail naar architecten, om te laten zien dat zij het ze graag zo gemakkelijk mogelijk maken en one-stop-shopping ook tot hun mogelijkheden behoort. Architecten hebben het in de crisis al zwaar genoeg, omdat hun bureaus -als ze nog bestaan- vaak gehalveerd zijn in mankracht. Niets makkelijker dan te weten dat één product voldoet aan alle gestelde eisen en regels.

Het belangrijkste op het gebied van Content Marketing is het op orde hebben van alle technische informatie (SVO’s van aantoonbaar geaccrediteerde brandproeven, technische tekeningen en alle technische specificaties). Specialistische vakkennis wordt vooral met behulp van blogs gedeeld. Steeds met in het achterhoofd of deze content relevant is voor de lezer. Door aanwezig te zijn op social media en hier goed te volgen wat er gebeurt en de dialoog aan te gaan waar mogelijk, worden de ontwikkelingen buiten op de voet gevolgd. En zo laat Limburgia zien hoe ze met Content Marketing voorop lopen in de bouw.

 

MariekeHeesakkers

Auteur:

Ik ben inbound specialist, zowel bij mijn parttime werkgever MCB als voor de B2B-bedrijven die ik help met inbound marketing en recruitment: het online plaatsen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten (en nieuwe medewerkers). Ik spreek en schrijf over Inbound Marketing, Inbound Recruitment en Content Marketing. Je kunt me volgen op @evlems, vinden op http://edwin.vlems.nl en mailen via edwin@vlems.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s