Geplaatst in Authenticiteit, Bloggen, Transparantie, Workshop

Communicatie anno nu: Een kijkje achter de schermen?

workshop bloggen Waternet“Ik wil ook graag een kijkje achter de schermen geven Edwin, net als de rest van de groep.” Het viel me op tijdens mijn workshop bij Waternet, dit waterleidingbedrijf heeft veel interessante verhalen van heel veel interessante collega’s die nog niet gedeeld worden. Ik hoor het vaker bij een workshop, de ‘interessante collega uit de praktijk’ als onderwerp van een blog, en dat werkt vaak goed. Blogs over mensen worden sowieso veel beter gelezen dan blogs over bedrijven. En dat kijkje achter de schermen zorgt voor een stuk vertrouwen: “’Mensen kunnen nu precies zien hoe wij zorgen voor schoon drinkwater. Zij zien welke stappen wij nemen en kunnen erop vertrouwen dat dat goed gebeurt.” Ik vertel het overal en aan iedereen: er zit enorm veel communicatiepotentie in je medewerkers, maar dan moet die potentie er wel uitgehaald worden. En dat is heus niet zo moeilijk.

Mooie verhalen achter de schermen

“We zijn actief bezig met crisismanagement en hebben daar een heel plan voor liggen. Misschien is het goed als de burgers dat weten.” Dat is belangrijk om te weten inderdaad, zeker als het om jouw stad gaat. Het is immers een plezierig idee dat er noodscenario’s zijn voor de drinkwatervoorziening. Maar vaak staat niemand erbij stil om deze verhalen te delen, of men is bang dat het niet mag. En de mensen in de praktijk, die met de mooie verhalen, staan er niet bij stil. Of hebben er geen tijd voor: “Ze moeten van hun managers problemen oplossen, geen foto’s twitteren.” Zonde, want er is een leuke oplossing voor. Van een bouwbedrijf nota bene.
“We slaan twee vliegen in één klap; we leren de medewerker omgaan met social media en geven de wereld een kijkje achter de schermen bij Heijmans.” Het is al een paar jaar terug dat ik Sander Willems van Heijmans een presentatie zag geven over hun ‘social media iPad’ met de naam ‘Miss Yellow‘, maar het idee blijft geniaal. Vul een iPad met alle social media apps, ingericht met een ‘Miss Yellow’ account, en laat elke week een andere medewerker met de iPad rondlopen. De medewerker leert -anoniem- omgaan met social media, en toont met het maken en delen van foto’s een kijkje achter de schermen bij Heijmans. Bijvoorbeeld als er een snelweg een weekend open ligt omdat er aan gewerkt wordt. Je ziet dan precies wat er gebeurt (en wat mensen belangrijk vinden: dát er iets gebeurt) en daar heeft Heijmans voordeel bij. Ze kunnen iets van hun aanpak laten zien, en het feit dat ze er transparant over zijn zegt iets over hun vertrouwen. Ik hoorde onlangs dat het project Miss Yellow alweer is afgeblazen omdat het slachtoffer van zijn (haar) eigen succes is: de medewerkers van Heijmans hebben hun belangrijkste weerstand tegen transparantie en social media overwonnen, en hebben daar geen instrumenten als Miss Yellow meer voor nodig. Mooi, maar wel jammer dat we nu geen kijkje achter de schermen krijgen. Alhoewel.

Beelden van achter de schermen

Het is in de trein ook plezierig, als de conducteur vertelt waarom je al een paar minuten stil staat. Een stukje communicatie: het kost niets en levert veel op. “Veel burgers weten niet eens dat het water in de grachten zo schoon is dat je er in kunt zwemmen! Daar kunnen we ook best een blog over schrijven. Of over wat er achter de schermen allemaal gebeurt om ervoor te zorgen dat het zo schoon is.” En dat doet me denken aan een ander project van Heijmans: de Instagram-tour. Ze laten ‘beroemde’ Instagrammers los op locaties waar ‘gewone’ mensen niet mogen komen, en die gaan daar foto’s maken en delen. Bijvoorbeeld de dag voordat een parkeergarage wordt opgeleverd. Ook hier een voorbeeld van marketingcommunicatie die niets kost behalve tijd, en wel veel oplevert. Bovendien willen mensen graag plaatjes bekijken. Of video’s.
“Je praat vooral over bloggen, maar wat is er mis met vloggen? Ik zou willen dat onze buitendienst met vlogs zou laten zien wat ze allemaal meemaken. De verhalen die ik hoor zijn interessant genoeg.” En natuurlijk is er niets mis met vloggen, er komt zelfs een generatie aan die niets anders doet dan Youtube-filmpjes bekijken (en maken). En dus zal de populariteit van video ten opzichte van tekst alleen maar toenemen, uiteindelijk zegt een plaatje meer dan duizend woorden natuurlijk. Maar in bepaalde markten (zoals B2B) heerst tekst nog steeds, al is het alleen maar omdat het in veel bedrijfsculturen ‘not done’ is om op kantoor video’s te gaan zitten bekijken. Maar ook daar zal het een kwestie van tijd zijn voordat video de norm wordt. Maar dat betekent wel een cultuurverandering bij veel organisaties: “Er zijn best collega’s die videobeelden zouden willen maken en delen van hun werkzaamheden, maar er is nog erg veel angst in de organisatie dat dit negatieve gevolgen heeft.” Herkenbaar. Een kijkje achter de schermen wordt al eng gevonden, laat staan als je de schermen helemaal weghaalt.
“Het is wel een andere manier van denken dan we als communicatiemedewerkers gewend zijn, Edwin, zo transparant en authentiek. Maar ik geloof er wel in.” En dat hoor ik vaker bij workshops: vooral communicatiespecialisten hebben moeite met het loslaten van de regie, met het advies om ‘niet perfectionistisch’ te zijn bij het online kennis delen. Maar uiteindelijk zullen ze toch dat kijkje achter de schermen moeten geven, laten zien wat hun collega’s daar doen. En misschien nog makkelijker: die schermen helemaal weghalen. Zodat mensen zonder zorgen je drinkwater kunnen drinken.

Reacties op “Communicatie anno nu: Een kijkje achter de schermen?

  1. Goede opmerking om vloggen te overwegen. De ene schrijft graag, de ander is meer visueel en filmend ingesteld. Er is altijd maar 1 probleem: het kost allemaal best veel tijd en energie en het moet vaak toch naast het reguliere werk gedaan worden. Misschien moeten we er meer core-business van maken of gewoon een GoPro op je hoofd zetten (zo zie ik mijn zoon vaak voorbij komen tot eigen ontsteltenis).

  2. Bedankt Paul, en je hebt gelijk: het belangrijkste is DAT je deelt, niet hoe.
    Het argument ‘kost zoveel tijd’ hoor ik vaak en vind ik niet altijd kloppen. Ik ben inderdaad veel tijd kwijt met het delen van kennis, maar mijn verkoopprocessen worden steeds korter hierdoor. Steeds vaker willen klanten direct een workshop afnemen (‘noem maar wat data’), ik hoef van tevoren mijn gezicht niet eens te laten zien en steeds vaker niet eens een offerte te sturen. Mijn prijzen staan toch online.
    Netto ben ik dus net zoveel tijd kwijt met ‘marketing en sales’ dan een andere ondernemer, maar zo is het veel leuker.

  3. Ik begrijp dat vloggen voor sommigen interessant kan zijn (en sommige vloggers hebben echt een grote aanhang), maar ik hou het toch liever bij bloggen. Het geschreven woord komt veel makkelijker dan het gesproken, en om kwaliteitsvideo’s te maken heb je toch meer expertise en mogelijk ook geld kwijt denk ik dan…
    Tijd ben je volgens mij altijd kwijt als je goede content wilt maken, maar het loont…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *