Geplaatst in marketingboek, Social selling, Thought Leadership

Employee Advocacy: Eindelijk komen de medewerkers aan het woord

In een boeiend TEDx-filmpje over ‘the rise of the social employee’ laat Marc Burgess een interessante metafoor zien: de tennisbal versus de zak met knikkers. De tennisbal staat voor het merk, de knikkers zijn de medewerkers. Beide zijn even groot en hebben evenveel volume, maar de knikkers hebben opgeteld een oppervlak dat 300% groter is. De boodschap van Marc: je collega’s hebben veel meer communicatiekracht dan je merk.
Dit is het voorwoord van mijn nieuwe boek ‘Employee Advocacy: Medewerkers aan het woord’, waarin 26 medewerkers (B2B) vertellen hoe ze als magneet voor hun werkgever werken. En voor zichzelf natuurlijk. 
Je ziet dit ook bij sociale netwerken als LinkedIn: de opgetelde netwerken van de medewerkers zijn (zelfs ontdubbeld) veel groter dan het aantal volgers op je bedrijfspagina. Social media heten niet voor niks social: ze zijn voor en door mensen en bedrijven hebben er eigenlijk weinig te zoeken.
Netwerken als Facebook werken dit ook door in hun algoritmes: posts van bedrijven worden gediscrimineerd. Volgens boze marketeers omdat Facebook meer advertenties wil verkopen, maar ergens is het ook niet zo vreemd natuurlijk. Kijk naar jezelf: zit jij op posts van bedrijven op social media te wachten? Mensen zijn toch veel interessanter?
Toch vinden bedrijven het moeilijk om dit in hun marketingstrategie door te voeren: medewerkers inzetten als ‘advocates’. Het is soms alsof we ons schamen voor het feit dat er mensen in het bedrijf werken. Bedrijven vertrouwen niet dat medewerkers op social media dat uit zullen stralen wat gewenst is. Of dat ze wellicht negatief zijn. Maar vrijwel iedereen beseft: als je op LinkedIn je baas afkraakt zul je niet snel een nieuwe krijgen.
Geef die medewerker dus alle ruimte om zichzelf -en zo het bedrijf- te profileren. Of zoals de titel van een recent artikel het mooi zei: “Stop hiding your humans”.
In dit boek laten 26 B2B professionals zien hoe zij ‘advocates’ zijn voor hun bedrijf. Buiten hun netwerk zijn ze -nu nog- onbekend, en wellicht is dat ook de toekomst: van BN’er naar iemand met een groot netwerk. Er is bewust wel een drempel ingebouwd bij de selectie: ze moesten erg veel delen, bijvoorbeeld middels blogs. Ze lopen dus wel voorop in ‘advocacy’ en vertellen hoe ze dat doen. Ze geven tips en vertellen over hun werkgever. Maar vooral over zichzelf, want daar gaat het in de toekomst steeds meer om: wie zijn die mensen achter het merk.
Want zij hebben de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *