Case: De content kalender van Sha6er

Dit is een hoofdstuk uit het boek ‘Scoren met Content Marketing’, nu (hier) gratis te lezen

“Je hoeft ons niet uit te leggen waarom we niet moeten adverteren, ga maar meteen door naar je content marketing advies.” In Saudi-Arabië slaat men de ‘klassieke’ marketing gewoon over blijkbaar, en begint men meteen met de ‘nieuwe’ marketing, dat scheelt een hoop. Het bedrijf Sha6er heeft een online concept ontwikkeld voor mensen die willen oefenen voor een staatsexamen, en heeft besloten de marketing met content in te vullen. In Saudi-Arabië dienen alle middelbare-schoolstudenten aan een staatsexamen te doen om te bepalen welke hogere opleiding ze gaan volgen, en net als bij de CITO-toets in Nederland is er een markt voor mensen die hiervoor willen oefenen.

Tot nu toe werd dat vooral mondeling in lokaaltjes gedaan, maar het bureau Sha6er besloot een online variant op te zetten met o.a. een app. En ze beseften dat er tegenwoordig veel betere (en goedkopere) manieren zijn om aan ‘marketing’ te doen, zij het dat ze hierin nog wel ondersteuning zochten.

Er was duidelijk veel behoefte aan een content kalender: “De mensen hier kunnen zichzelf moeilijk motiveren, je moet ze duidelijk elke dag vertellen wat die dag de bedoeling is.” En dus is er in Excel voor 13 weken vooruit een kalender gemaakt met daarin 4 kolommen:

• Wat doe je op bedrijfsniveau (b.v. bedrijfsaccounts opzetten, bedrijfsfilm maken etc.)

• Wat doet de social media manager (b.v. accounts opzetten, mensen enthousiast maken)

• Wat doet de content marketing manager (b.v. mensen motiveren om te bloggen)

• Wat doet elke individuele medewerker (b.v. blogs schrijven, twitteren etc.)

De content kalender brengt dus een heldere structuur aan in de content die je wilt gaan genereren en delen. Onmisbaar, maar minstens zo belangrijk is de mindset die bij content marketing hoort: dat je mensen niet wilt lastig vallen met je commerciële boodschap, maar dat je ze wilt helpen. Helpen met kennis die ze vooruit brengt, en daardoor ook jou als marketeer. Waardoor marketing uiteindelijk voor iedereen ook veel leuker wordt.