Case: Heembouw richt zich op de klantvraag

Dit is een hoofdstuk uit het boek ‘Scoren met Content Marketing’, nu (hier) gratis te lezen

“We zijn nu al een tijdje aan het bloggen en wat me opvalt is dat de meest gelezen blog gaat over de vraag ‘wat kost een bedrijfspand’.”

Björn Bouwmeester is erg trots op zijn werkgever Heembouw, en op de manier waarop het bedrijf de markt benadert. Hij mag ook trots zijn: Heembouw heeft de eerste ‘Industrial Social Media Award’ van Nederland gewonnen. En terecht: het enthousiasme binnen het bedrijf voor de mogelijkheden van social media en internet is groot en voor transparantie is men niet bang. Zelfs niet voor een artikel dat gaat over het berekenen van de prijs van een bedrijfspand. “Er komen naar aanleiding van dit blog ook echt telefoontjes binnen van mensen met concrete bouwplannen, echt inbound!”, zo vertelt Björn enthousiast.

Alles op Slideshare

Naast bloggen maakt Heembouw veel gebruik van Slideshare om presentaties, publicaties en testimonials te delen. Volgens de statistieken van Slideshare worden ze zo’n 500 keer per maand bekeken. Maar ook de jaarverslagen staan op Slideshare en worden daar veel gelezen. Heembouw is nu ook bezig om specifieke content te maken voor Slideshare die antwoord geeft op vragen van klanten. Dit willen ze vooral gaan inzetten op de LinkedIn profielen van de commerciële collega’s.

Wat voor Heembouw daarnaast goed werkt is dat ze vaak via social media reageren en kunnen verwijzen naar een blog met meer informatie. Iemand die via Twitter de loftrompet blies over een project van Heembouw kreeg samen met de plaatselijke wethouder een rondleiding. Heembouw verwerkte dit bezoek weer in een blog dat vervolgens online werd geplaatst. Waar dan weer mensen op afkomen…

Maak geen strategie: begin gewoon!

“Bij Heembouw hebben we een hele open cultuur, ons pand in Roelo-farendsveen is daar het levende bewijs van. Deze cultuur heeft ons zeker geholpen bij het inrichten van de social media”, zo schreef Björn eerder in een blog op de Heembouw-site. Bij Heembouw sprongen ze meteen in het diepe: “Vaak zien mensen als een berg op tegen het organiseren van social media binnen hun bedrijf. Waanbeelden van stapels papier met uitgebreide strategieën, marktonderzoek en doel-groepbepaling schieten voorbij. Om nog maar niet te spreken over de afstemming met de directie. Eindeloos vergaderen over wat wel en wat niet naar buiten mag en hoe we ons moeten gedragen. Niet nodig wat mij betreft. Begin gewoon, just do it! Door het te doen leer je het snelst en voor je het weet doe je mee en boek je de eerste resul-taten.”

Heembouw begon dan wel ‘gewoon’, maar niet met zenden. De focus ligt duidelijk op het luisteren: “Vergelijk het met een kroeg waar je nieuw binnen komt, hier ga je ook niet meteen luid jouw verhaal doen. Begin met luisteren om erachter te komen waar over gesproken wordt, wat mensen boeit.” Het is bij Heembouw niet alleen een houding, maar ook techniek: continu worden alle social media gescand, niet alleen op de eigen merknaam maar ook op termen die potentiële klanten gebruiken zoals bijvoorbeeld ‘verbouwing’ of andere trefwoorden.

De aanpak van Heembouw blijkt daadwerkelijk vruchten af te werpen: het aantal pageviews is in 2 jaar met 430% gestegen, de gemiddelde tijd op de pagina met 57% en het meest gelezen blog (“Wat kost een bedrijfspand?”) heeft aantoonbaar 5 klanten opgeleverd en daarnaast veel reactie en complimenten.