REAL Inbound Marketing: jij vond dit boek

Het doel van dit boek is om een 180 graden draai in het marketingdenken te ondersteunen: van het klassieke ‘Outbound Marketing’ (adverteren, cold calling etc.) naar ECHTE ‘Inbound Marketing’ (je kennis en persoonlijkheid online zetten als magneet voor klanten). Om die reden begint en eindigt elk hoofdstuk met een stelling, een stelling die in de loop van het hoofdstuk onderbouwd wordt. En alle stellingen samen onderbouwen de beweging naar ‘Inbound Marketing’, marketing die veel effectiever, goedkoper maar vooral leuker is. Veel leesplezier.

Deel I: Het einde van Outbound Marketing

“It no longer makes economic sense to send an advertising message to the many, in hopes to persuading the few”. Het is een uitspraak van Lawrence Light, die in het verleden nota bene de marketing van McDonalds heeft gedaan. Het is tekenend voor een tijd waarin de bel-me-nietregisters wereldwijd uitpuilen, en niemand nog naar reclameblokken kijkt omdat het kleine schermpje interessanter is. Outbound Marketing, het ‘onderbreken’ van mensen met je commerciële boodschap, werkt niet meer.
In deel I van dit boek wordt beschreven waarom Outbound Marketing niet meer werkt. Kort gezegd komt het erop neer dat mensen Outbound Marketing helemaal beu zijn (hoofdstuk 1), dat het aanmoedigen van consumptie ook economisch gezien niet langer houdbaar is (hoofdstuk 2), dat de klassieke ‘verkooptrechter’ (mensen z.s.m. naar de koop duwen) achterhaald is (hoofdstuk 3), en dat je niet langer in campagnes moet denken maar ‘realtime’ (hoofdstuk 4).
Hoofdstuk 1: ‘Outbound Marketing’: niemand ontsnapt
Hoofdstuk 2: ‘Aggressive marketing’: de wereld draait te snel
Hoofdstuk 3: De ‘Sales funnel’: laat de leads maar door uw vingers glippen
Hoofdstuk 4: ‘Realtime marketing’: in het zwembad

Deel II: REAL Inbound Marketing

“We need to stop interrupting WHAT people are interested in and BE what people are interested in”, een uitspraak van Craig Davis, nota bene een ex-directeur van een reclamebureau. Maar hij beschrijft in één zin wel wat Inbound Marketing inhoudt: niet lastig vallen maar interessant zijn. Of zoals Seth Godin het verwoordt: “We have to make more conversations and fewer announcements”.
In deel II wordt beschreven hoe Inbound Marketing werkt, maar dan niet de Inbound Marketing zoals veel ‘specialisten’ op dit gebied het zien: als een andere manier om ‘leads’ te stalken en op te jagen en door een ‘verkooptrechter’ te sleuren, namelijk pas nadat ze hun e-mailadres –vrijwillig, dat wel- hebben afgegeven. In de praktijk verandert er dan niet zoveel ten opzichte van Outbound Marketing: zodra je een formulier hebt ingevuld om bijvoorbeeld een whitepaper te mogen lezen, blijven ze je bellen en mailen.
In hoofdstuk 5 wordt beschreven wat Inbound Marketing is, gevolgd in hoofdstuk 6 door het basisprincipe van Content Marketing: delen. In hoofdstuk 7 wordt bekeken waar het bij Content Marketing om gaat (kwaliteit), en in hoofdstuk 8 in hoeverre content onbeschermd online gezet moet worden. In hoofdstuk 9 wordt ‘Content Curation’ besproken (content van anderen delen), in hoofdstuk 10 gevolgd door de kracht van transparantie. In hoofdstuk 11 wordt authenticiteit besproken, wat in hoofdstuk 12 wordt uitgewerkt naar Conversation Marketing.
Hoofdstuk 5: ‘Inbound Marketing’: build it and they will come
Hoofdstuk 6: ‘Content marketing’: delen levert geld op
Hoofdstuk 7: ‘Content marketing’: maak Google je vriend
Hoofdstuk 8: ‘Content marketing’: content achter een hek?
Hoofdstuk 9: ‘Content marketing’: curation voor beginners
Hoofdstuk 10: De kracht van transparantie
Hoofdstuk 11: ‘Authenticiteit’: het economisch voordeel
Hoofdstuk 12: ‘Conversation marketing’: personality included

Deel III: Marketing in de toekomst

“In over 20 years in sales and marketing I have made many cold calls. Over the last 12 months I have not made one cold phone call or bought any expensive mass media marketing, yet sales have increased and business is much more fun”. Een uitspraak van Jeff Bullas, goeroe op het gebied van Content Marketing. Hij geeft ermee aan dat marketing in de toekomst veel makkelijker wordt, en ook veel leuker.
In deel III wordt beschreven hoe Inbound Marketing de marketing in de toekomst zal veranderen. In hoofdstuk 13 wordt beschreven hoe marketing goedkoper zal worden (authenticiteit tonen kan gratis), in hoofdstuk 14 en 15 hoe respectievelijk reclame en marktonderzoek anders worden en in hoofdstuk 16 hoe verkoop zal veranderen. In hoofdstuk 17 zal de ‘Intention Economy’ worden besproken, een toekomst waarin consumenten de dans leiden.
Hoofdstuk 13: Marketingbudgetten verdampen
Hoofdstuk 14: De toekomst van reclame
Hoofdstuk 15: De toekomst van marktonderzoek
Hoofdstuk 16: De toekomst van verkoop
Hoofdstuk 17: ‘Intention economy’: de macht verschuift