In deze les wordt besproken waarom (zakelijk) bloggen in B2B belangrijk is en hoe je dat moet doen.
Klik hier om de plaats van deze les in de totale training te zien.
Veel mensen zien bloggers als hobbyisten, en veel bloggers zijn dat ook. Maar Google waardeert blogs enorm, en juist om die reden: een blog laat zien wie je bent en waar je wat vanaf weet. Een blog is vaak ook een antwoord op een vraag. En deze combinatie is waar mensen, en daarom ook Google, naar op zoek zijn.
Waarom bloggen?
De belangrijkste redenen om te bloggen zijn:
- Elk nieuw blogbericht is een nieuwe pagina die Google kan vinden. Je bewijst daarmee aan Google dat je wat te vertellen hebt, en dat je actueel bent. Genoeg voor een hoge score in Google op het onderwerp van je blog.
- Een blog kan eenvoudig gedeeld worden via social media, wat ook voor Google weer een bewijs is dat je relevante content maakt.
- Blogs hebben een lange-termijnwerking. Bij een advertentie is de waarde na plaatsing verdwenen. Blogs blijven eeuwig online en kunnen –afhankelijk van het onderwerp- nog heel lang waardevol zijn en gevonden worden via Google.
- Als je regelmatig een blog schrijft over je favoriete onderwerp, zul je ook onderdeel worden van het ritme van je lezers. Je wordt beeldbepalend voor de lezers in een branche of niche, die je gaan zien als thought leader. Je bent dan niet alleen expert in de zin dat je veel kennis over een onderwerp bezit, maar wordt door de markt -inclusief journalisten- zo gezien.
- Je blogberichten fungeren als een vangnet of: funnel voor potentiële klanten. Ze vinden je teksten via Google en weten je daarna te bereiken.
Schrijftips
Voor een blogger is het natuurlijk interessant om te leren van ervaren schrijvers. De belangrijkste schrijftips op een rij:
- Ga niet in een donker hoekje zitten wachten op inspiratie, inspiratie komt juist doordat je ‘leeft’ en veel verschillende dingen ervaart. Tijdens het schrijven moet je wel proberen om afleiding te voorkomen.
- Voorkom een writer’s block door niet te veel in één keer te willen schrijven. Begin vandaag met een aanzet, al is het maar een eerste zin.
- Probeer elke dag wat te schrijven en elke dag een deel af te ronden.
- Schrijf vanuit je publiek, en hou het eenvoudig.
- “Write drunk, edit sober” zei Ernest Hemingway ooit. Het is inderdaad zo dat alcohol je schrijfkwaliteiten iets verbetert, maar dan gaat het om een matige hoeveelheid. Herlees en verbeter pas de dag erop (nuchter).
- Vraag minimaal één buddy om je content te lezen, bijvoorbeeld iemand die zelf ook schrijft en voor wie jij de proeflezer kunt zijn. De voorkeur gaat natuurlijk (ook) uit naar iemand met veel kennis van spelling en grammatica. Deel je tekst met de proeflezer in Word of Google docs, zodat deze met de functie ‘wijzigingen bijhouden’ (Word) of ‘revisie geschiedenis’ suggesties voor wijzigingen kan doorgeven.
- Schrijf verhalen zoals vertellers dat vroeger deden, dus liefst met een held, een doel, een hindernis, een mentor en/of een oplossing.
- Wees authentiek en schrijf zoals je praat. Uit onderzoek blijkt dat mensen dat plezierig vinden. Probeer dus niet de ambtenaar of jurist uit te hangen met dikdoenerig taalgebruik, je mag af en toe best laten zien dat je een mens bent. En wat humor maakt teksten ook veel prettiger om te lezen. Bovendien is de ‘attention span’, de tijd dat je publiek zijn aandacht bij een verhaal kan houden kort. Aansprekende teksten en vooral pakkende titels helpen om je publiek te blijven boeien.
Blogtips
Ga je bloggen dan is het belangrijk dat je niet schrijft zoals je dat vroeger bij brochures deed. Je stelt niet het product centraal maar een probleem van je klant. Werk toe naar een oplossing van dat probleem waarbij jouw aanbod misschien ondersteunend kan zijn. Maar dat moet subtiel en objectief. Zodra lezers het gevoel krijgen dat je ze wat probeert aan te smeren zijn ze vertrokken. En: ze zullen je artikel in dat geval zeker niet gaan delen met anderen. Dus schrijf eerlijk en onafhankelijk, kortom: als een journalist. Schrijf je toch over je eigen aanbod doe dat dan genuanceerd en ga negatieve aspecten niet uit de weg. Op zo’n manier toon je aan dat je echt aan de kant van de lezer staat. Je groeit dan als thought leader en je lezers gaan je vertrouwen.
Hoewel je nadrukkelijk rekening houdt met de vindbaarheid van je teksten in Google is het toch van belang niet primair voor zoekmachines te schrijven. Je tekst moet natuurlijk overkomen: je schrijft voor echte lezers. Schrijf dus een blog die recht uit je hart komt. Als hij af is mag je het met een zakelijke bril lezen en corrigeren. Dit doe je om er ook voor te zorgen dat de blog daadwerkelijk effectief is. Want uiteindelijk moet je inspanning wat opleveren.
Een blog die boeit
Tips om een blog boeiend te maken:
- Een interessante blog volgt een tangmodel: je begint met een case die de lezer een wijze les leert. In het middendeel beschrijf je dit fenomeen en vermeld je ook andere voorbeelden. Aan het eind keer je weer terug naar de case van het begin, de tang is weer dicht.
- Probeer -voor jezelf maar ook voor je lezer- te zoeken naar een vaste frequentie, bijvoorbeeld wekelijks. Kwaliteit is echter belangrijker dan kwantiteit, ga dus niet schrijven om het schrijven. En als je vaker dan je vaste frequentie inspiratie hebt: hou je niet in, je hoeft een blog ook niet meteen te plaatsen. Wees niet te perfectionistisch: blogs worden niet zo kritisch gelezen als teksten op papier. Kleine foutjes worden door de lezer sneller geaccepteerd.
- Structuur: je lezers willen tijdens het lezen een kapstok, gebruik dus tussenkopjes en lijstjes.
- Google heeft een voorkeur voor zo’n 500 tot 600 woorden, omdat de gemiddelde lezer dat ook prettig vindt. Blogs onder de 300-400 woorden worden door Google echter niet serieus genomen. Probeer geen ellenlange blogs te schrijven om te laten zien dat je veel weet, anderzijds doen ‘long reads’ het goed in de zoekresultaten. Voorkom ook kleine kattenbelletjes: schrijf dan liever een post op social media.
- Wees niet bang voor witregels. Door effectief gebruik te maken van witregels leid je mensen als het ware langs je boodschap. Bovendien vinden mensen met dyslexie (en dat zijn er veel) dit veel prettiger lezen.
- Blogs met veel illustraties worden beter gelezen, maak daar gebruik van. Let er wel op dat de plaatjes de rode draad van je verhaal niet verstoren. Citeer zorgvuldig, je moet voorkomen dat de citaten van andere mensen worden rondgestuurd alsof jij ze verzonnen hebt. Want in deze transparante tijden is er altijd wel iemand die het citaat herkent.
- Lees ook bewust de blogs van anderen om er van te leren, en lees je oude blogs nog eens door (ook om ze eventueel te updaten).
Een blog die effectief is
Je blogt niet voor de lol, hoewel het mooi meegenomen is als je er plezier aan beleeft. Het moet uiteindelijk geld opleveren. Veel blogs hebben veelbelovende titels maar weinig of geen inhoud. Ze trekken korte tijd veel bezoekers, maar die zijn daarna snel weer weg. Ook Google merkt dit en zal de blog op termijn ook lager gaan waarderen. De zoekmachine is immers op zoek naar kwaliteitscontent. Schrijf daarom eerst een inhoudelijke en liefst boeiende blog. Daarna kan je deze altijd wat meer wervend maken, zonder dat je de kern aantast. Kijkt hierbij naar het toevoegen van links en het aanbrengen van kleine aanpassingen in je tekst die je helpen je thought leadership te versterken en zo de kans te vergroten dat mensen je gaan benaderen. Bij deze wat SEO tips voor zoekmachineoptimalisatie:
- Plaats gerust backlinks in je blog – links naar andere blogs die jij geschreven hebt – maar let erop dat deze relevant zijn. Let er ook op dat de tekst waar de link onder geplakt wordt te maken heeft met de pagina waar je naar toe linkt. Google associeert die met elkaar. Vermijd dus links als “klik hier”. Kies bij het maken van verwijzingen eerder voor een relevantere anchor tekst zoals “een rapport over content marketing”.
- Backlinks werken het beste vanuit een andere blogsite dan die waar je naar verwijst, dus probeer altijd ook, of bij voorkeur unieke, blogs te plaatsen op andere websites. Zeker als deze website populair en gerenommeerd is.
- Maak geen expliciete reclame voor jezelf, maar doe dat impliciet. Gebruik zinsneden als “Voor een klant hadden wij laatst…” Mensen denken dan ‘blijkbaar kan ik hen daarvoor inhuren’ zonder de irritatie van een verkooppraatje.
Onderwerpen voor je blog
Het proces van bloggen is niet eenvoudig. zeker in het begin is het moeilijk om onderwerpen te bedenken en in een ritme te komen. Maar zodra dit ritme gevonden is gaat het als vanzelf. Er zijn verschillende manieren om aan onderwerpen voor je blog te komen:
- Vraag het aan je (verkoop)collega’s die veel met klanten werken: welke vragen worden het meest gesteld?
- Interview interessante mensen, bijvoorbeeld collega’s met veel kennis over een onderwerp.
- Met ‘Google Trends’ kun je zien welke woorden en woordcombinaties populair zijn.
- Op de website van Hubspot staat een blog topic generator die van dienst kan zijn.
Praktische tip: Maak een speciaal mailadres aan (bijvoorbeeld op Gmail) waar je ideeën heen kunt mailen die je gedurende de dag krijgt. Je kunt ook werken met apps als Evernote of Google Keep voor dit soort zaken.
Het begin van je blog
De belangrijkste onderdelen van je blog zitten aan het begin: de titel en het eerste stuk van de eerste paragraaf. Deze dienen de lezer het verhaal in te zuigen, waardoor deze besluit om zijn waardevolle tijd aan je blog te besteden. Hier moet dus een groot deel van je aandacht naar toe te gaan.
De titel
De titel van je blog bevat bij voorkeur het belangrijkste keyword, maar moet ook interesse opwekken. Wat algemene tips:
- Begin met een ‘werktitel’ en vervang die aan het eind eventueel door de definitieve titel. Om goed vindbaar te zijn in Google moet de nieuwe titel ook in het webadres van je blog zitten.
- Wees concreet en actiegericht: “Zie hier”, “Kijk nu”
- Toon een voordeel van je blog: Volgens David Ogilvy beloven de beste titels de lezer een benefit.
- Je kunt ook beginnen om samen met een aantal mensen klantvragen te verzamelen en daar een top 10 van te maken. Deze vragen zijn dan ook direct de titels van je blogs. In de blog geef je dan het antwoord op de vraag.
De eerste paragraaf
De eerste zinnen van je blog kunnen het beste concreet zijn, of zoals Hemingway het verwoordde: “Begin je verhaal met de echtste zin die je weet.” Begin dus niet met abstracte boodschappen of cijfers, maar bijvoorbeeld met een citaat of een eigen ervaring. Wat algemene tips:
- Vertel in je eerste paragraaf wat mensen in je blog gaan vinden, welke vragen er worden beantwoord. Schrijf dus zoiets als “hieronder ga ik uitleggen.”
- Eindig je eerste paragraaf met een cliffhanger, een intrigerende opmerking die uitnodigt om door te lezen. Bij een blog is dat belangrijk omdat de eerste paragraaf vaak niet meteen gevolgd wordt door de tweede, maar door een link waar men op moet klikken om de hele blog te zien, bijvoorbeeld omdat men je blog ziet op een overzichtspagina. Die link is een soort ‘hindernis’ waar je mensen overheen moet helpen.
De regels van de eerste paragraaf moet je ook proberen vol te houden bij volgende paragrafen, alhoewel je inmiddels de lezer nu ‘aan boord’ hebt en dus wat meer vrijheid krijgt.
Blogsites
Een blog kan natuurlijk een onderdeel van je website zijn, maar om verschillende redenen is het slim om er een extern platform voor te gebruiken, omdat deze perfect aansluit op de werking van zoekmachines. Dat hoeft niet eens een betaalde toepassing te zijn (als die van Hubspot), volgens cijfers draait inmiddels één op de vijf websites op het WordPress CMS (content Management Systeem). Een andere populaire gratis blogtool is Tumblr, die wat meer visueel is opgezet en populairder is voor niet-zakelijke toepassingen. Denk nadrukkelijk over de mobiele presentatie van je blog. Veel blogs zijn nu nog niet responsive, dus nog niet goed op een smartphone of tablet te lezen.
Na de blog
De ideale blog
Aan het eind volgen nog twee filmpjes van praktijkcases die actief zijn met bloggen.
Huiswerk
Werk de interviews die je hebt uitgevoerd uit tot blogs, natuurlijk met toestemming van de geïnterviewde.
Content en bloggen volgens Charlotte Meindersma
Content en bloggen volgens Slenders