Les 8 Kalender

In deze les wordt de content kalender besproken: wat is het en hoe kun je het toepassen (bijvoorbeeld met Google Calendar).

Klik hier om de plaats van deze les in de totale training te zien.

Het bedenken en produceren van content is een moeizaam proces. Een handig hulpmiddel is dan de content marketing kalender, waarin alle operationele werkzaamheden op het gebied van content marketing worden ingedeeld en gepland. Dit kan een schema zijn voor een vaste tijdsperiode, maar het kan ook een kalender zijn waarin je toewerkt naar een bepaalde datum, zoals een evenement.

In de tijdschriftenbranche hanteert men een ‘editorial calender’ waarin thema’s, onderwerpen en artikelen vaak al een jaar van tevoren worden ingepland, zodat iedereen weet waar men aan toe is. Het is natuurlijk de vraag of dit in zo’n snel veranderende wereld nog werkt, maar het feit blijft dat structuur het werk zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin helpt.

Een content marketing kalender is een tabel die met meerdere programma’s kan worden gemaakt, alhoewel een Word-tabel of een werkblad in Excel het meest gangbaar is. Maar ook een ‘online kalender’ zoals Google Calender kan handig zijn als je er met meerdere mensen in wilt werken.

De basis: titel, keywords, naam, format en status

Als je contentproducten toevoegt aan een bepaalde datum in een kalender dan moeten daar de volgende onderdelen in staan:

  • Beschrijving: Herkenbare titel
  • Onderwerp en keywords: Waar draait het om?
  • Naam: Wie moet het opleveren?
  • Format: Wat voor product wordt het? (blog, white paper etc.)
  • Status: Hoe ver zijn we (bijvoorbeeld bij meer ‘solide’ content zoals boeken)

Probeer het plannen zorgvuldig te doen: vergeet je deze details vast te leggen, dan merk je al snel dat je content marketing juist daardoor dreigt vast te lopen. De kalender wordt je controlecentrum voor content management. Per contentproduct kun je nog de volgende aspecten toevoegen:

  • Doelgroepen: voor welke buyer persona is het bedoeld? (zie les 4 over Buyer personas)
  • Doelmedia en -kanalen: waar en op welke wijze wordt de content gepubliceerd?
  • Welke doelstellingen wil je bereiken met het contentproduct?
  • Wie zijn er nog meer betrokken bij de realisatie van het contentproduct?
  • Wanneer je product een blog is: welke social media berichten horen hierbij en zijn deze te plannen, etc.

Je kunt de kalender op termijn ook gaan gebruiken om je nieuwe ideeën (bijvoorbeeld blog-onderwerpen) vast te leggen.

Een content marketing kalender moet je vooral zien als hulpmiddel en niet als dwangbuis. Je kunt het schema dan ook goed gebruiken om periodiek (bijvoorbeeld elk kwartaal) te evalueren:

  • Moet er iets aan de onderwerpen of keywords veranderen?
  • Moeten we niet wat meer of juist minder aandacht geven aan bepaalde onderwerpen?
  • Hebben we de juiste persoon op een ‘contentproduct’ zitten?
  • Is de doelgroep nog de juiste?
  • Is een ander format of medium wellicht beter?
  • Kloppen de doelstellingen nog (alhoewel je deze natuurlijk niet teveel moet veranderen).

Zoals hierboven gezegd kun je de content marketing kalender ook gebruiken om naar een bepaalde gebeurtenis toe te werken, bijvoorbeeld een evenement. Je begint dan vanuit de datum van het evenement en gaat van daaruit terugwerken, bijvoorbeeld een half jaar terug. Je werkt dan met content langzaam naar een evenement toe, zodat je niet alleen de bekendheid genereert die je in het verleden met dure reclame moest kopen, maar ook de behoefte van mensen om het evenement bij te wonen. Als een bijeenkomst veel aspecten van kennisoverdracht bevat is het raadzaam om de sprekers van het evenement alvast een tip van de sluier te laten oplichten. Je zou zelfs (een deel van) hun presentaties online kunnen zetten, de meeste mensen komen immers toch om te zien hoe een spreker een onderwerp presenteert.

Content marketing met Google Calender

Alhoewel veel mensen gewend zijn met het werken in Excel of Word-tabellen (of de gratis Google-klonen), zijn er drie belangrijke redenen om voor een online kalender te kiezen: ze zijn gratis, ze zitten al vol kalender-functies en ze zijn makkelijk met anderen te delen. Hieronder zal worden uitgelegd hoe je in 3 stappen in Google Calender een content marketing kalender integreert.

  1. Maak de kalender aan: Als je naar Google Calender gaat zul je zien dat je er al meteen mee kunt werken, omdat bijna iedereen bij Google al een gratis account heeft (zo nee dan helpt Google je daarmee). Onder My Calenders kun je een nieuwe kalender aanmaken die je speciaal voor content marketing gaat gebruiken.
  2. Vul de kalender met structurele content: Afhankelijk van de frequentie waarmee je bepaalde contentproducten (zoals blogs) wilt publiceren, kun je al beginnen met het plaatsen van terugkerende activiteiten. Je hoeft een activiteit dan maar éénmaal te plaatsen –bijvoorbeeld de eerste maandag van het volgende jaar- en kunt dan herhalingen –bijvoorbeeld elke week- instellen.
  3. Deel de kalender: Je kunt elk contentproduct dat je in de kalender plaatst delen met anderen door er mailadressen aan toe te voegen. Dit doe je natuurlijk met de persoon die het product gaat maken, bijvoorbeeld de schrijver van een blog.

Je kunt de kalender ook in zijn geheel delen, door bij de sectie My Calenders te kiezen voor de zojuist aangemaakte content kalender, en daar via het pijltje ernaast te kiezen voor Share This Calender. Je kunt hier mensen uitnodigen via hun mailadressen, en voor elke persoon de lees- en schrijfrechten aangeven. Een algemeen advies is om scheutig te zijn met leesrechten (de nadelen wegen niet op tegen de voordelen) maar niet met schrijfrechten: niet teveel koks in de keuken.

Huiswerk:

  • Maak met je collega’s een content kalender, kies zelf in welk applicatie
  • Plaats al je content-ideeën van de afgelopen lessen hierin
  • Plan elk kwartaal een afspraak om de kalender te evalueren.
  • Plak de kalender als sheet in je content marketing plan, maar niet te gedetailleerd.