Geplaatst in Inbound marketing, Outbound marketing

Remarketing: Je mag er niet voorbij

“Nee, je mag er niet voorbij”. Telkens vroeg ik het me weer af: waarom ging ik hier ook alweer spelen. Het zal wel gebrek aan beter zijn geweest. “Probeer het maar”. Ze stond voor de deur, het buurmeisje, en ik wilde gewoon naar huis. Ik was uitgespeeld: “Nee, je mag er niet voorbij”. Telkens als ik het woord ‘Remarketing’ zie, moet ik aan haar denken: “Nee, je mag er niet voorbij”. En toen zag ik het pas: mijn broers waren al weg. Gevlucht. Uitgespeeld. Bernice-Marlohe-Bond-Girl-Picture[1]

De kracht van Remarketing
Ik merk dat de ‘Remarketing’-branche best wel trots op zichzelf is. Want ze is in staat om klanten binnen te houden “8 manieren om klanten op je website te houden”. Je herkent het wellicht: de producten waar je net op zocht bij een andere website, komen op de huidige site weer terug. Er zijn heel wat websites die op die manier werken. Het zijn ook de sites waar van de eigenaren zich irriteren aan de cookie-wet. Ze gooien het nog net niet op ‘vrijheid van meningsuiting’. “We willen de consument uitleggen wat we doen”. Maar of dat lukt? We willen niet dat ze gaan toch?

Een dubbele moraal
Wat me altijd opvalt is dat ‘marketingprofessionals’ soms zelf niet de link (kunnen?) leggen tussen wat ze doen en hoe ze het zelf ervaren. Ze gaan voor een deur staan om mensen in de winkel te houden, maar tegelijk hebben ze (als consument) er ook een hekel aan om binnen gehouden te worden. Telkens komt dat vreemde ‘outbound marketing’ wereldbeeld weer naar boven: we zien mensen in onze ‘winkel’ als ‘leads’ die we willen ‘converteren’, maar als we zelf in een winkel staan hebben we een hekel aan verkopers die meteen in onze nek springen. Uit recent onderzoek blijkt het zelfs de belangrijkste kracht achter het succes van e-commerce: de hekel aan winkelverkopers… Vreemd. Dubbel.
Dubbel om te zien dat wij als marketeers worden betaald om mensen binnen te houden. Terwijl we er zelf zo’n hekel aan hebben. “Remarketing is a powerful way to stay engaged with your target audience. Presenting them with highly relevant ads and offers across the Web — and making sure your brand is top of mind when they’re ready to buy –- can radically improve ROI“. We brengen het als iets geweldigs, maar uiteindelijk gaat het toch om de ‘ROI’…

Ik zei het vroeger al tegen de winkelverkopers toen ik nog in de retail werkte: mensen gaan niet dood als ze je winkel uitlopen, als je het goed doet komen ze terug, en zullen ze je aan anderen aanbevelen. David Edelman betoogde onlangs zelfs dat we op moeten houden met die ‘sales funnel’ omdat de fase na de verkoop veel belangrijker is dan de fase ervoor. Dat is het moment dat mensen besluiten of ze je gaan aanbevelen, en of ze ooit nog terugkomen.

Ik heb haar al jaren niet gezien, mijn buurmeisje, en toch blijven haar woorden bij me terugkomen. “Nee je mag er niet voorbij”. En als ze even niet oplette? Dan dook ik onder haar linkerarm door naar buiten. Ik heb haar nooit meer gesproken.

Meer over ‘Inbound Marketing’ staat in het boek ‘REAL Inbound Marketing’ (klik hier, Nederlandstalig). En als je denkt dat ik je kan helpen bij je marketing kun je me mailen op edwin@vlems.nl

Reacties op “Remarketing: Je mag er niet voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *