Geplaatst in LinkedIn

Je LinkedIn-feed weer chronologisch? Zo kan het wel…

linkedin-black-whiteHeb je de nieuwe LinkedIn-layout en mis je -net als ik- de chronologische feed? Heb je net als ik last van FOMP en irriteert het je als LinkedIn voor jou bepaalt wat interessant is? Er is een omweg die uiteindelijk best meevalt, ik leg het hieronder uit. En ja ik leg ook uit wat FOMP is.

Een lastige aandoening

Heel mooi hoor die nieuwe LinkedIn-layout, maar opnieuw heeft LinkedIn zich weer bewezen als koning van het verwijderen van waardevolle functies. Het platform heeft immers wel vaker moeilijk te begrijpen wijzigingen doorgevoerd, en soms ook weer teruggedraaid.
Ook bij de invoering van de nieuwe layout heeft LinkedIn een belangrijke functionaliteit laten vallen: je kunt je feed (de timeline met posts van anderen) niet langer chronologisch bekijken, met de meest recente posts bovenaan. Veel mensen waren zich niet eens bewust van de mogelijkheid om de posts van anderen te zien in de volgorde dat ze geplaatst worden, ik heb daar eerder dit blog over ‘de drie puntjes’ al eens over geschreven.
Het is een lastige verandering, zeker voor mensen als ik met het FOMP-syndroom.

Niet FOMO maar FOMP

In de psychologie wordt al langer gesproken over FOMO: The Fear Of Missing Out. Het gaat daarbij om een syndroom dat vooral pubers zullen herkennen: het gevoel dat je bij elk ‘feestje’ aanwezig moet zijn, uit angst dat je iets mist.
In het kader van (LinkedIn) timelines heb ik daar de variant ‘Fear Of Missing Posts’ op bedacht: het gevoel dat je een belangrijke post niet krijgt zien. En tijdens het bladeren door die nieuwe prachtige timeline is dat het gevoel wat me bekroop: LinkedIn verbergt dingen voor me. Los van het feit dat ik er niet van houd dat anderen voor mij filteren en dat ik opeens veel meer dubbelingen zie, frustreert me dat. Ik bepaal zelf wel wat belangrijk is.
Deze frustratie bewoog mij (net als elke frustratie) naar het zoeken van oplossingen, en de oplossing die ik vond is in praktijk best plezierig: Hootsuite. En nee daar word ik niet voor betaald.

Hootsuite als omweg

Hootsuite is een pakket waarmee je timelines van verschillende social media platforms naast elkaar kunt bekijken, maar het is meer dan dat. Je kunt namelijk ook het plaatsen van berichten managen, zowel over platforms heen als in de tijd (bijvoorbeeld op een later tijdstip). Er is een betaalde versie (vrij duur), maar de gratis versie voldoet voor de toepassing die we hier gebruiken: het chronologisch bekijken van je LinkedIn-timeline.
Uiteindelijk werkt de Hootsuite-bypass heel goed (er zit zelfs geen reclame meer tussen!) maar je moet wel éénmalig een paar stappen zetten:

  • Maak een account aan op Hootsuite.com (kies rechtsboven ‘sign up’ en vervolgens het ‘Free plan for individuals’).
  • Verbind je LinkedIn-account door op het icoontje te klikken, in te loggen en (minimaal) een vinkje voor je ‘Personal Profile’ te plaatsen.
  • Ga naar het Dashboard en ‘Monitor your networks’, een kolom met je timeline wordt toegevoegd.

Je kunt je huidige pagina nu opslaan bij je favorieten en/of automatisch op laten starten (afhankelijk van je browser). Net als bij de vorige LinkedIn-layout krijg je een melding als er een bepaald (25+) aantal posts nog niet gelezen zijn, door op het ronde pijltje te klikken en naar boven te scrollen kun je weer als vanouds bladeren. Zonder het FOMP-gevoel, en dat is wel geruststellend. Voor mij dan.
Geniet van je nieuwe oude timeline, voor zolang het duurt. Want of Hootsuite nog toegang krijgt tot de feed als iedereen de nieuwe layout heeft weet niemand. Volgens mij weten ze het zelfs bij LinkedIn niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *