Geplaatst in Case

Een magneet worden? Sprankel jij wel?

maud stevers“Ik heb zelf in een diepe put gezeten, maar steeds wel het vertrouwen gehad dat er iets in mij zat dat zorgde dat ik er bovenop zou komen.” Maud Stevers is zo sprankelend als de naam van haar bedrijf ‘SparkYourLife.nl’ doet vermoeden, gloeilampjes gaan ervan knipperen. Maud heeft haar missie gevonden, en ze helpt anderen (en bedrijven) hier, in de vorm van workshops, ook graag mee. Ze deelt daarin haar belangrijkste levensles: “Ik probeerde eerst iemand anders te zijn en ging er vanuit dat ik dan wel geaccepteerd zou worden. Inmiddels weet ik wel beter, en heb ik geleerd dat je juist zo weinig mogelijk moeite moet doen. Je hoeft alleen maar de moed te hebben om kwetsbaar te zijn.” En dat is ze. Want met de eerste zin van deze alinea had ze geen enkele moeite.
Het leven als ‘challenge parcours’
Maud is blijkbaar altijd bezig met het zoeken naar de sterktes in mensen:  “Als ik middelbare scholieren begeleid bij outdoor-activiteiten kijk ik altijd heel erg naar het individu en diens waarde voor de groep.” Ze begeleidt regelmatig kampen voor jongeren in de Ardennen, en is daar met veel méér bezig dat met abseilen: “Wat ik tof vind is om zo’n groep scholieren, bijvoorbeeld bij een challenge parcours, bewust te maken van ieders individuele kwaliteiten en ze als groep sterk te maken. De activiteiten zelf zijn niet zo belangrijk voor me, ze zijn vooral middelen om een doel te bereiken. Als ik daar bezig ben geef ik alles, ik zorg dat mensen het naar hun zin hebben.”
Maud kan precies vertellen wat ze wil, want het is voor haar duidelijk wat haar missie is: “Ik wil de wereld puurder maken, omdat ik erg geloof in een mooiere wereld wanneer mensen -en bedrijven- vanuit hun essentie dingen doen. De wereld wordt dan niet alleen mooier, maar ook veel makkelijker.” Als ze spreekt komt Maud zelf ook tot leven, mooi om te zien. Ze ziet om haar heen ook dat heel veel bedreigingen -maar ook kansen- te herleiden zijn naar die kwetsbaarheid: “Mensen zijn zo ontzettend bezig met het niet tonen van kwetsbaarheid, en dat levert volgens mij al die crisissen op.”
Maud heeft dus van een negatieve levenservaring een hele positieve gemaakt: “Ik heb hier dus veel ervaring in en ik ben ontzettend leergierig. Ik heb veel onderzoek gedaan om de wereld te begrijpen, en toen ben ik gaan kijken wat ik zelf wil. Nu kan ik andere mensen helpen om een spiegel voor te houden. Ik kan ze niet vertellen wat ze moeten doen natuurlijk, dat moeten ze vervolgens zelf uitvinden. Anders werkt het niet.” Maud wil blijkbaar geen adviseur zijn die precies vertelt wat je moet doen. Dat moet iedereen zelf uitvinden, ook de bedrijven die ze begeleidt.
Een sprankelende why
“Iedereen is in de kern een sprankelend wezen en mijn missie is het om mensen en bedrijven daarin te coachen. Bijna ieder bedrijf is begonnen met een missie, maar omdat geld zo belangrijk is geworden is de betekenis verdwenen. Het gaat om geloof, om waarom.” De boodschap van Maud doet me erg denken aan de video van Simon Sinek, waarin hij betoogt dat “people don’t buy what you do, they buy why you do it.” Volgens Simon willen mensen geen Apple-producten vanwege het design of gebruiksgemak, maar omdat ze samen met Apple willen schoppen tegen de gevestigde orde. In een andere, even intrigerende video (toevallig opgenomen in Maastricht, klik hier) betoogt Sinek dat bedrijven ‘spiritueel inzakken’ zodra de oprichter (of de familie) vertrokken is: “When stress goes up and passion goes down.” Hij geeft in de video ook voorbeelden van bedrijven die weer opleefden zodra de oprichter in het bedrijf terugkwam: Steve Jobs bij Apple, Howard Schulz bij Starbucks en Michael Dell bij eh Dell. Maar wat als de oprichter niet meer terug kan keren, bijvoorbeeld omdat hij dood is? Volgens Maud kan iedereen dat vuur dragen: “Dat kan iedereen zijn, maar je moet wel het lef hebben en daar ontbreekt het in bedrijven vaak aan. Want de politieke spelletjes, dubbele agenda’s en alle spreekwoordelijke balletjes moeten tegelijkertijd in de lucht gehouden worden. En toch, als ik mijn verhaal vertel is bijna iedereen het wel met me eens, maar hoe veranderen we dan?”
Maud is nog niet zo lang bezig met het geven van workshops, ze worstelt ook nog met haar marketing: “Ik ben nu aan het kijken waar mijn doelgroep zit. Er zijn heel veel mensen en bedrijven die hiermee worstelen en mijn rol daarin zie ik als ‘mensen laten geloven’: een spiegel voorhouden en laten geloven dat ze de moeite waard zijn. Maar ik moet natuurlijk wel een doelgroep kiezen vanuit de marketingtheorie toch?” Het is maar de vraag natuurlijk of je nog over doelgroepen moet spreken, een studente naast mij in het vliegtuig bedacht de term ‘volggroepen’ nadat ik haar het concept van Inbound Marketing had uitgelegd. Want zodra je je kennis en persoonlijkheid online zet als magneet voor klanten heb je eigenlijk niet veel keus meer. En dus adviseer ik Maud om geen doelgroepen te omschrijven, maar haar kennis en persoonlijkheid online te zetten. Daar komen zeker mensen op af.
“Ja vreemd eigenlijk dat ik online amper actief ben, dat zal ik eens hard gaan veranderen.” Het valt me op dat onze denkbeelden goed op elkaar aansluiten. Weet je hoe mijn workshop heet Edwin? ‘Gun jezelf jezelf’. Dat klinkt goed, ik ga het eens proberen denk ik. Ik ben benieuwd of ik ook kan sprankelen.
Dit interview met Maud Stevers was naar aanleiding van een BlogBon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *