Geplaatst in Content Marketing

Facility Services gaan online: een markt gaat om?

Mark van Beek“De markt voor facilitaire diensten loopt enorm achter Edwin, er ligt een dikke laag stof op en het is voor de klanten een groot donker bos. Ik verdien mijn boterham met het tonen van de juiste type bomen in het facilitaire bos, en nu ga ik dat online doen.” Mark van Beek is directeur van S&S Facility Services en hij is met iets groots bezig, ik zie het aan de twinkeling in zijn ogen. Hij is ook niet bang dat het ten koste van zijn huidige omzet gaat: “Dat daar kannibalisatie in zit accepteer ik, je kunt beter jezelf kannibaliseren dan dat je wacht tot een ander het doet. Mijn project Facilitydeal.nl wordt een compleet andere manier van denken en werken, de markt voor facilitaire diensten zal er door veranderen. We hebben wereldwijd alle domeinnamen vastgelegd, op zich al veelzeggend dat ze nog vrij waren.” Dat zegt iets over deze markt inderdaad. Maar wil je wel dat deze blog nu al online staat? “Zet maar online Edwin, ik ben niet bang van transparantie.”

Dit interview met Mark van Beek was naar aanleiding van een gratis BlogBon.

Groter dan alleen een website

“Mijn idee voor facilitydeal.nl kwam voort uit het feit dat momenteel alles nog ’offline’ gebeurt in deze markt. Bert Imhoff van BSet Media, onze webpartner die nu ook in het project zit. Ik vroeg hem ‘vind je het ook niet raar dat je diensten niet online kunt kopen, dat moet toch kunnen? Alles is toch mogelijk?’. Bert vond het idee super.” En daar bleef het dus niet bij? “Nee. Ik had al meteen een onderzoek in gang gezet via een hogeschool en daar was de conclusie duidelijk: de markt zit er ook echt op te wachten. Niet alleen bedrijfsleven maar ook scholen etc. Maar hoe pak je dat aan? Volgens Bert moest het project breder zijn dan een website. Het moest een platform worden, een soort Booking.com voor diensten. Leveranciers kunnen hun data uploaden, en klanten kunnen hun wensen specificeren, calculeren, filteren en daarna het dienstenabonnement effectief afsluiten en van daaruit beheren. En dan zouden ze extra tools af kunnen nemen zoals apps.” En wat is de rol van BSet Media? “We hebben onze krachten gebundeld: Bert de techniek & marketing en ik de Facility Services en het netwerk. En de website wordt uiteindelijk gebouwd door het bedrijf Proshore.” En het wordt blijkbaar meteen breed aangepakt.

Veel online facilitaire kansen

“We lanceren met 7 diensten groepen in Facility Services, maar ook producten. Er zijn namelijk al bedrijven in onze markt die met producten online heel hard groeien, klanten zijn heel gevarieerd: van de bakker op de hoek tot de zorg. Maar ook schoonmaakbedrijven zelf zijn hun producten online aan het bestellen, genoeg te doen dus.” Maar hoe geautomatiseerd is de markt? “Het dienstenbeheer voor MKB-bedrijven is qua software op dit moment nog duur, wij geven de basisversies daarom gratis weg. Softwarebedrijven zien een mogelijkheid om via ons kanaal het MKB makkelijk te benaderen middels koppeling via onze diversen abonnement vormen” En blijkbaar is er ook interesse vanuit de media voor het concept: “We praten al met gerenommeerde partijen, tot op directieniveau zelfs. Via ons kunnen mediapartners content verkopen zoals whitepapers, boeken, magazines en ze kunnen hun database vergroten voor beurzen en zo.” Opvallend dat ook grote mediapartijen meteen de kracht van het concept in gingen zien.

Leveranciers met de billen bloot

Maar vinden de potentiële leveranciers op de site de transparantie niet eng? “De angst voor kostentransparantie houdt leveranciers niet tegen, dat valt me wel op. Ze hebben allemaal hun eigen specificaties, dus helemaal vergelijkbaar zijn ze niet. Het betalen gaat ook online, dus de administratie wordt een stuk makkelijker. Online betalen is niet verplicht hoor, maar er komen wel veel betaalmogelijkheden.” Heb je al reacties van leveranciers van facility services?  “Wat opvalt, is dat de grootste leveranciers van facilitaire services één voor één razend enthousiast zijn, ondanks dat ze met de billen bloot moeten. Die markt was qua producten eerst ook niet transparant, en dat is dankzij internet veranderd. Als je uitlegt wat je doet vallen de ogen open: ‘Dat is de spijker op zijn kop’. Bij de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland met miljoenen omzet kun je niets online kopen! Ze hebben het wel over innovatie, vooral product gericht, maar hebben geen idee hoe ze over 5 jaar met hun klanten tot zaken komen. Op dit moment werken er bij die bedrijven nog veel mensen in de buitendienst, daar kunnen ze straks flink op besparen. En het werken via ons platform verbetert ook hun administratieve proces: nu gaat nog veel telefonisch en op papier.”
“Ik denk dat we ook in Facility Services aan de vooravond staan van een nieuwe wereld Edwin, nu de crisis over haar dieptepunt is. Ik zat vorige week bij een grote autodealer met de directeur te kletsen: 15 jaar geleden zijn de fabrikanten al met een sanering bij dealers begonnen,  je besteld hem straks online bij de fabriek en een autodealer wordt een afhaalpunt en servicepunt voor meerdere merken. En als het aan mij ligt zal de digitalisering ook onze markt drastisch veranderen.” Mark glimlacht enthousiast, hij heeft er duidelijk zin in. En als ik het filmpje zo bekijk kan ik het alleen maar beamen: dit wordt een facilitaire revolutie. Deze markt zal nooit meer hetzelfde zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *