Geplaatst in Bloggen, Content Marketing

Hoe neem je een blog-interview af?

Marjolein Bongers“Ik moet binnenkort iemand interviewen voor een blog, Edwin, kun jij me daarmee helpen?” Social media deskundige Marjolein Bongers gaat eindelijk weer een blog schrijven, ik hoop mede omdat ik haar ervan overtuigde dat ze talent heeft. Maar mochten anderen ook interesse hebben: bij deze een overzicht van de zaken waar je op moet letten bij het uitvoeren van een blog-interview. Maar eerst iets over het waarom.

Waarom een interview?

Ik heb het in een eerder blog al eens verwoord: het interview is de meest pragmatische manier om de kennis van je collega’s online te zetten als magneet voor (potentiële) klanten. De mooiste content zit in het hoofd van je collega’s, en er is niets mooier voor een interviewer dan om deze klantmagneet van de buitenlucht te laten genieten. Natuurlijk zou het mooier zijn als je collega’s op frequente basis zelf blogs schrijven, maar de ervaring leert dat verschillende mensen dat niet gaan doen. Vaak zijn dat oudere mensen met veel kennis, waardoor het extra jammer is. Omdat ‘ghostwriting’ (schrijven namens een collega) niet authentiek is, is het interview mijns inziens het ‘beste alternatief’ voor eigen blogs. En dat interview begint met een uitnodiging.

De uitnodiging voor het blog-interview

Als je mensen benadert voor een blog-interview spelen er meestal tegenwerkende krachten. Enerzijds zijn de meeste mensen gevleid dat ze op een voetstuk worden geplaatst, anderzijds is het idee voor veel mensen nog wennen dat hun woorden over de hele wereld te lezen zijn. Het is daarom belangrijk dat je beide aspecten benadrukt:

 • Overtuig ze dat hun kennis uniek is, en dat ze hun expertise niet moeten verbergen.
 • Benadruk het feit dat de geïnterviewde altijd de eindregie behoudt, en als eerste van alle betrokkenen feedback mag geven. Het kan immers zijn dat je het interview op verzoek van een werkgever of leverancier doet, en dan vindt de geïnterviewde het een plezierig idee als hij of zij de eerste screening mag doen.

Ik zou bij de uitnodiging ook nog niet over foto’s praten, alhoewel deze wel belangrijk zijn (het verdubbelt de leeskans). Sommige mensen hebben zoveel moeite met hun foto online dat ze het hele interview ervoor afblazen of oneindig uitstellen. Maar ook hier geldt: de geïnterviewde heeft de eindregie dus als deze echt geen foto van zichzelf erbij wil, dan moet je dat accepteren.

Voorbereidingen voor het blog-interview

Veel beginnende interviewers steken heel veel tijd in het maken van een vragenlijst, zonde. Het goed nadenken over het formuleren van vragen is belangrijk bij enquêtes (b.v. via mail), niet tijdens gesprekken. Een interview moet namelijk verlopen als een natuurlijk gesprek, en vooraf bedachte vragen maken het alleen maar minder natuurlijk.
Het is wel van belang dat je voor jezelf een lijstje maakt met alle onderwerpen die je had willen bespreken, om aan het eind te checken. Maar bij de meeste gesprekken zul je merken dat alle relevante onderwerpen automatisch al zijn voorbijgekomen.
Veel interviewers verdiepen zich flink in het onderwerp, omdat ze niet willen dat de geïnterviewde hen als ongeïnteresseerd ziet. Dat is niet nodig, het spreekt voor zich dat zij veel meer van het onderwerp weten dan jij (daar is het interview ook voor). Maar je moet natuurlijk wel enige kennis hebben van het onderwerp en de persoon tegenover je, om geen flaters te slaan.

De registratie van het blog-interview

Je moet van tevoren kiezen of je het interview op papier registreert of met een laptop, en of je het gesprek al dan niet opneemt. Het interview kan natuurlijk ook telefonisch (of via Skype) worden afgenomen. De volgende overwegingen spelen een rol:

 • Een laptop is enorm efficiënt, vooral als je met 10 vingers typt. Je bent in staat om minstens de helft van wat wordt gezegd letterlijk in te typen, waardoor je later méér content hebt om uit te kiezen bij het schrijven van het blog (wat je bij mijn Workshop Bloggen kunt leren 🙂
 • Een kladblokje wordt door veel mensen als ‘minder afstandelijk’ gezien dan een laptop, afhankelijk van de geïnterviewde kan dat een rol spelen. Je kunt echter wel veel minder vastleggen van wat er wordt gezegd, wat later ook vaker tot discussies leidt met de geïnterviewde.
 • Het opnemen van het gesprek lijkt een goed idee, maar de praktijk leert dat het uitwerken je veel meer tijd kost. Bovendien hebben sommige mensen bezwaar tegen opnemen, en de meeste mensen gaan minder spontaan antwoorden als ze weten dat er een recorder meeloopt. Mocht je het toch willen doen, zorg dan dat je goed test en dat het apparaat genoeg stroom en opslagruimte heeft.
 • Als je het interview telefonisch afneemt is de laptop natuurlijk het meest logische instrument. Zorg wel dat je je handen tijdens het bellen vrij hebt, dus werk met koptelefoontjes of een handsfree oortje. En ook dat laatste moet goed opgeladen zijn.

Probeer zo snel mogelijk na het interview de uitwerking te doen, je vergeet snel de details. Een backup is ook altijd aan te bevelen: als je registreert met een laptop moet je toch een kladblokje achter de hand houden (techniek kan falen) en ook bij het opnemen van een gesprek -dat gaat vaak fout- is het gebruik van een kladblok aan te bevelen.

Het interview

Je begint natuurlijk met wat koetjes en kalfjes om het ijs te breken, maar daarna geef je duidelijk aan waar je over wilt praten. Als het goed is begint de ander met praten, en registreer je wat deze zegt. De stiltes die hierbij aan jouw kant vallen zijn ongemakkelijk maar wel functioneel: los van de tijd die je krijgt om het gezegde goed te registreren, dwingen ze de geïnterviewde om door te praten. Bij de meeste mensen zal dit automatisch tot een goed interview leiden, maar -zeker bij een telefonisch interview- loopt het toch nog vaak vast. Vaak kun je het gesprek met een paar korte woordjes (‘dus…’, ‘maar jij…’) weer op gang helpen, en desnoods pak je de checklist erbij die je voor het eind had bewaard, om nieuwe onderwerpen aan te kaarten.
Omdat een blog ongeveer -heel grof geschat- anderhalf A4 (lettertype 10) moet worden, is -heel grof geschat- één A4 aan getypte tekst na een interview voldoende. Dat moet in een half uur te doen zijn, maar bouw ruimte in voor het geval je gesprekspartner een spraakwaterval blijkt te zijn. Als ik voor een klant een dagje blog-interviews afneem (hier wat voorbeelden), plan ik ze meestal om de drie kwartier in. Vergeet de lunchpauze niet natuurlijk, want zo’n dagje is erg vermoeiend. Maar het interview van Marjolein zal vermoedelijk niet zo lang duren.

Reacties op “Hoe neem je een blog-interview af?

 1. Hee Edwin,
  De Why is een goeie en die houden we erin, maar ‘de waarom’ is toch een beetje krom Nederlands. Beter ‘het’ van maken? Of doe je het expres?
  Doeg, 10.

 2. Heel praktisch stukje, bedankt Edwin. Ook een vraag, ik sta op het punt te starten met interviewen van de collega’s, wat adviseer je betreffende het publiceren, één voor één, of beginnen met een paar tegelijk te plaatsen en daarna elke week één erbij bijvoorbeeld?
  Anders staat de eerste er maar alleen, of is dat juist beter?
  Groeten,
  Ron

 3. Het slimste is om ze één voor één te publiceren, om twee redenen:
  – Elk interview krijgt dan voldoende aandacht en zal veel meer worden gedeeld dan wanneer het één van de vijf uit een set is.
  – Google houdt van een frequente update van blogs, zal vaker komen kijken en je een hogere ranking geven. De truc is wel om na het plaatsen van het laatste interview de trend erin te houden. Ik zie dat bij mijn klanten, na een paar maanden bellen ze me of ik weer wat interviews wil komen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *