Geplaatst in Content Curation

De ROI van Content Curation is oneindig en wordt nog groter

content curationHet is mijn grootste zakelijke flop: mijn Content Curation software. Gelukkig lopen de content-workshops extra goed, anders lag ik er nog wakker van. Ik ben er maar mee gestopt, maar toch vind ik het zonde. Niet vanwege de inkomsten (het systeem was al gebouwd, er is geen verlies), maar omdat de waarde van Content Curation enorm wordt onderschat. En dat terwijl het in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. En omdat de ‘Return on Investment’ van Content Curation volgens mij oneindig is. Ik leg het uit.

Content Curation doet iedereen

Voor degenen die niet weten wat Content Curation is, je doet het elke dag: linkjes delen. Je leest regelmatig interessante stukjes online en deelt deze, helaas meestal nog ‘onder water’ via e-mail naar collega’s. Ik adviseer bij mijn workshops dan ook altijd om het delen niet ‘onder water’ te doen, maar ‘boven water’ via sociale netwerken als LinkedIn. Het kost je niet méér tijd, maar levert je wel veel meer op. Vandaar die oneindige ROI. Weer zo’n term.
Ik zie in de marketing het begrip ROI op vele manieren misbruikt worden, maar de formule is toch heel simpel: de specifieke opbrengst van een actie delen door de specifieke investering. In euro’s. En omdat tijd geld is mag je in het geval van content curation wel rekenen in tijd, er zijn namelijk geen kosten mee gemoeid. Ik krijg ook vaak de vraag als ik mensen probeer te overtuigen van het belang van Content Curation: wat levert het me op? Wat is de ROI? En dan kom ik met het verhaal hieronder, maar ik moet toegeven dat de voordelen erg indirect zijn. Bijna niemand rent naar je kassa zodra jij een linkje hebt gedeeld.
Tot ik onlangs besefte dat de ROI van Content Curation oneindig is, om de simpele reden dat de ‘I’ (investering) 0 is. Want als je besluit een link niet via e-mail te delen maar via social media, kost je dat niet méér tijd. En zelfs als je niet eens van plan was het artikel te delen maar het toch doet, is de hoeveelheid werk minimaal: afgerond nul minuten zeg maar. En zo kom je dus op die oneindige ROI. Want ongeacht wat de opbrengsten van Content Curation zijn, alles wat je deelt door nul geeft ‘oneindig’ als resultaat (officieel ‘kan het niet’ natuurlijk). Maar wat ik hieronder graag wil uitleggen: dat getal boven de streep is groter dan je denkt. En het wordt alleen maar groter.

De voordelen van Content Curation

Als je besluit om regelmatig linkjes naar interessante artikelen te delen (liefst ‘boven water’ via social media) dan levert je dat het volgende op:

  • Waardering: Mensen waarderen het, zeker degenen die het artikel ook interessant vinden. En meestal zijn dat voor jou de belangrijkste mensen.
  • Bekendheid: Het vergroot je bekendheid, want iedereen die het ‘liket’ (schrijf je dat zo?) duwt je naam in zijn of haar timeline zodat zijn of haar netwerk het kan zien. Ik merk overigens dat veel mensen zich daar niet bewust van zijn, zoals de mensen van wie je weet dat ze ontevreden op het werk zijn en die alle leuke vacatures ‘liken’. Een ‘domme’ zet, want je vergroot meteen het aantal concurrerende sollicitanten uit je netwerk.
  • Tijdsbesparing: Mensen die zien en lezen wat je deelt weten ook beter wat jij weet, vindt en belangrijk vindt. Dat bespaart je een hoop tijd in het uitleggen tijdens gesprekken en discussies.
  • Thought Leadership: Wat vooral belangrijk is: Content Curation versterkt je ‘thought leadership’: mensen gaan je associëren met een onderwerp, en je gaan zien als expert op dat gebied. Dat betekent overigens wel een bepaalde mate van focus: kies voor één stokpaardje waarmee je je wilt profileren en laat andere hobby’s online achterwege. Als je een artikel over je expertise deelt, moet je er overigens wel wat van jezelf aan ‘toevoegen’: wat vind je van het artikel? Ik adviseer in mijn workshops altijd om zelf ook artikelen te schrijven (is zelfs huiswerk), maar ik merk regelmatig dat je met alleen Content Curation al een heel eind komt in het bouwen van ‘thought leadership’.
  • Netwerk: Met Content Curation breid je je netwerk uit. Het effect van al je ‘gecureer’ is namelijk dat niet alleen de mensen in je netwerk je als ‘thought leader’ gaan zien, maar ook de mensen in hun netwerk. Want als ze het artikel dat jij deelt liken zien ook de mensen in hun netwerk dat, en gaan ook zij je op termijn die ‘thought leadership’  toekennen. En als jouw expertise hen interesseert, zullen ze je ook gaan volgen of met je willen linken.

Het nadeel van al het bovenstaande, is dat het je niet direct commerciële kansen biedt. Iemand die je niet kent en die op LinkedIn ziet dat je een artikel van een ander deelt, zal je niet meteen bellen om je in te huren. Maar je bekendheid en imago zijn in het begin van het koopproces van je klant natuurlijk wel belangrijk, iemand die zaken met je doet heeft ooit voor het eerst van je gehoord. Zelf merk ik ook dat het mijn koopproces enorm kan versnellen: klanten die direct een workshop in willen plannen, zonder een voorgesprek of offerte. Ze volgen me al een tijdje en weten hoe ik denk of werk. ‘Content kost veel tijd’ hoor ik altijd, maar ik weet uit ervaring dat het ook veel tijd bespaart.

De directe ‘Return’ op je Content Curation ‘Investment’

Er is nu echter een belangrijke ontwikkeling gaande die de link tussen Content Curation en euro’s veel directer maakt: The Intention Economy. Je herkent het misschien wel van LinkedIn of Twitter: “Ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen met x, kennen jullie zo iemand?” Het zijn vaak enorm populaire posts, van mensen die geen zin meer hebben om bij Google te zoeken en op hun netwerk vertrouwen. Het zijn de posts met méér ‘comments’ dan ‘likes’. Deze ontwikkeling van kopers die hun ‘intentions’ in de lucht gooien is jaren terug al voorspeld in het boek The Intention Economy van Doc Searls, ik heb het hier (laatste paragraaf) onlangs nog besproken. En voor Content Curation is het een hele relevante ontwikkeling.
Want het is heel simpel: hoe vergroot je de kans dat de mensen in je netwerk -of het netwerk daar omheen- jouw naam aanbevelen als degene die ‘kan helpen met x’? Door te zorgen dat jouw naam als eerste bij hen opborrelt bij het zien van de term x. Omdat je er blogs over hebt geschreven, maar ook omdat je er artikelen over hebt ‘gecureerd’.
Het mag mij dan misschien niet lukken om Content Curation software aan de man te brengen, ik hoop wel dat het vroeg of laat gemeengoed wordt. Als het bijvoorbeeld in commerciële opleidingen serieus wordt meegenomen. Dat kan nog wel even duren, het woord ‘content’ komt in schoolboeken niet eens voor. Dus tot die tijd neem ik het in mijn workshops maar mee.
Mijn advies is heel simpel: mocht je vandaag een interessant artikel over je ‘stokpaardje’ tegenkomen en je wilt het delen, doe dat dan op sociale netwerken als LinkedIn. Typ erbij waarom het interessant is, en deel het. Afgerond is je ‘investment’ nihil, en je ‘return’ flink. En op een dag krijg je die eerste mail van LinkedIn: ‘Someone mentioned you in a post’. Je bent aanbevolen, en dat is alleen al de moeite waard. En misschien levert het je wat op ook, Return in vele euro’s op een investering van nul. Het is allemaal makkelijker dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *