Geplaatst in Social Media

Marketing in de zorg: MMC als het ‘social’ ziekenhuis

MMC_Twittervogel“Na het versturen van onze allereerste tweet kregen we verbaasde reacties. Een ziekenhuis op Twitter?” Máxima Medisch Centrum (MMC) is inmiddels één van de meest succesvolle ziekenhuizen op social media. Communicatieadviseur Monique de Jong en webmaster Cintha van Libergen delen hun ervaringen.

Social media in een ziekenhuis

Bij een actief social media beleid is een ziekenhuis misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het voor MMC juist een belangrijke manier om in contact te blijven met patiënten. “We willen graag zijn waar onze patiënten zijn. Zij moeten ons op een laagdrempelige manier kunnen vinden en bereiken. Op social media als Facebook en Twitter gaan we daarom graag het gesprek aan, iets dat patiënten enorm waarderen. Als iemand twittert dat hij al lang zit te wachten, geven we dat direct door aan de betreffende afdeling. Daar kan er weer op ingespeeld worden. Net zoals de zorg in een ziekenhuis altijd doorgaat, blijven wij ook altijd bereikbaar”, aldus Monique.

Op Facebook heeft MMC ruim tienduizend volgers. Zestien uur per dag wordt er binnen een uur gereageerd op berichten. Cintha: “Daar krijgen we vaak complimenten over. Vorig jaar hebben we zelfs een award gewonnen! We blijven zeer actief om onze plek in de top te behouden. Naast nieuws uit het ziekenhuis verspreiden we regelmatig berichten met gezondheidsinformatie, persoonlijke verhalen van patiënten of het verhaal van een arts. Ook hebben we acties, zoals de populaire rubriek ‘baby van de maand’. Hierbij kunnen ouders een foto van hun pasgeboren kindje insturen. De actie past goed bij onze primaire doelgroep, die bestaat uit vrouwen tussen 25 en 35 jaar.”

Ambassadeurs zijn onmisbaar

Voor het maken van al die content zijn medewerkers volgens Monique onmisbaar. “Onze zorgverleners hebben de kennis en verhalen waar wij naar op zoek zijn. Er zijn veel enthousiaste artsen die mee willen werken aan een gezondheidsbericht of interview, om onze volgers op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Ook patiënten delen hun ervaringen vaak graag met anderen.” Daarnaast worden artsen en patiënten gestimuleerd om gebruik te maken van het platform Zorgkaart Nederland, een soort Tripadvisor voor zorgaanbieders.

Door die transparantie en laagdrempeligheid stelt het ziekenhuis zich ook bloot voor klachten. “Ook negatieve reacties zijn bij ons welkom, daardoor weten we wat er echt speelt bij de patiënt. Klachten worden actief opgepakt en patiënten ontvangen zo snel mogelijk een passend antwoord. Onze klachtenfunctionarissen verzamelen deze informatie en hiermee wordt onze zorg telkens verbeterd. We hebben alle middelen bij de hand om online snel en juist te communiceren naar onze doelgroep. En dat is waar het in MMC om draait: de patiënt.”

Reacties op “Marketing in de zorg: MMC als het ‘social’ ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *