Geplaatst in E-mailmarketing

Mijn blog op Marketingfacts over het gevaar van (marketing-)KPI's

mcnamara_robert_sIrriteer jij je ook zo aan die popups op je telefoon? En dan heb ik het niet eens over advertenties (daar heb je adblockers voor), ik bedoel vooral nieuwsbrief-popups. Soms verschijnen ze al voordat je nog maar één letter van de website gezien hebt, laat staan dat je het gevoel hebt dat dit een site is om te volgen. Een gevoel dat je vaak niet eens hebt na het lezen van het eerste artikel, laat staan dat je dan al een nieuwsabonnement wilt.
Wat ik me dan afvraag: degene die die irritante popup heeft bedacht, heeft toch zelf ook een telefoon? Die moet toch weten hoe irritant het is? Erg vreemd, ik noem het marketingschizofrenie: we zijn als commerciële mensen in staat om overdag dingen te maken die we zelf ‘s-avonds haten (of op zijn minst negeren): advertenties, commercials, cold calls, noem maar op. En ja ook popups. Lastig te genezen die schizofrenie blijkbaar, Google heeft besloten zelf maar de politie-agent uit te gaan hangen en sites met popups te straffen.
Als ik met ‘digital marketers’ hierover discussieer, krijg ik telkens dezelfde reactie: “Het werkt toch, Edwin?” Als ik dan doorvraag blijkt dat ze het bijvoorbeeld hebben over ‘een verdubbeling van het aantal nieuwe abonnees ten opzichte van de situatie zonder popup’. Dat zal relatief heel leuk zijn, maar absoluut gezien irriteren ze nog steeds ontzettend veel mensen. Want al gaat de ‘conversie’ dan van 0,1% naar 0,2% (mede door de ‘fat finger error‘), er is nog steeds 99,8% die het niet wilde zien. Ik begrijp die ‘het-werkt-toch’-redenering dus totaal niet, en dan is het heel plezierig om een term tegen te komen die je hierin bevestigt. Een term die aangeeft dat deze manier van denken al lang heel fout is: The McNamara Fallacy.
Klik hier om bij Marketingfacts verder te lezen

Reacties op “Mijn blog op Marketingfacts over het gevaar van (marketing-)KPI's

  1. Weer een leuk artikel Edwin, ik ben het er helemaal mee eens. De ‘fat finger error’, komen we allemaal tegen! En die pop-ups irriteren toch werkelijk iedereen! Maar wat stel jij dan voor als beste manier om geïnteresseerden te laten inschrijven op een nieuwsbrief? Gewoon een knop op de website waar ze zelf al dan niet op kunnen klikken?

    1. Bedankt Gustavo. Er zijn minder agressieve methoden, zoals een pop-up onderaan een blog. Want als je het helemaal hebt gelezen vond je dat blijkbaar interessant.
      Zelf gebruik ik een ‘volgvak’ aan de rechterkant van mijn website. Als mensen door mijn blogs bladeren zien ze het vak rechts voorbij komen en kunnen ze hun mailadres achterlaten. Dat gebeurt gemiddeld elke twee dagen, dus het werkt. Ze moeten misschien wat moeite doen, maar degenen die deze moeite doen hebben ook letterlijk meer voor je over. Net als de vrouwelijke hoofdrolspeler van de film ‘Groundhog Day’, die aan het eind van de film besluit haar hele portemonnee leeg te gooien om de mannelijke hoofdrolspeler te kopen.

  2. Bedankt voor je reactie Edwin, een pop-up onderaan de blog klinkt inderdaad goed voor mensen die het artikel helemaal lezen. Leuk om te horen dat een ‘volgvak’ ook werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *