Geplaatst in Bloggen

ROI van bloggen: Wat één blog over ‘goede werknemers’ op kan leveren

quit“De belangrijkste kloof tussen werknemers en de leidinggevende? De werknemers denken ‘We zijn samen een team’, maar de leidinggevende denkt ‘Jullie zijn mijn team’.” Jos Luypaers en Kleis Adema helpen werkgevers met het ontwikkelen van hun team, maar zijn op LinkedIn vooral bekend van een blog dat al 600.000 keer gelezen is (en ruim 30.000 keer gedeeld): ‘Waarom nemen goede werknemers ontslag?’ Ik ben natuurlijk trots omdat ik hen het bloggen heb mogen leren, maar desgevraagd zijn zij zelf vooral bescheiden over de verklaringen voor het succes: “We denken dat het vooral een toevalstreffer was. En het roze plaatje valt natuurlijk ook op.” Ik vond het persoonlijk vooral interessant om te horen wat één blog op kan leveren, zakelijk maar zeker ook persoonlijk. Maar eerst iets over die kloof.

De kloof tussen de leidinggevende en ‘goede’ werknemers

“We merken in onze trainingen dat er een onzichtbare kloof is tussen leidinggevende en de medewerkers, gevoed door het gedrag van de leidinggevende. Leidinggevenden hebben namelijk niet het gevoel dat ze één geheel zijn met hun team, ze vinden dat ze buiten het team (moeten) staan en er dingen in moeten stoppen, dan doen ze het volgens hun gevoel goed. Deze instelling geeft echter een onderhuidse weerstand bij de medewerker, we merken dat dat echt kan saboteren: De werknemer wil niet dat de leidinggevende buiten de groep staat.” Wat moet de leidinggevende dan doen? “De leidinggevende moet in de groep zijn plek nemen, er onderdeel van zijn. Hij maakt onderdeel uit van dit ‘systeem’. In die groep heeft hij verantwoordelijkheden, daarvoor moet hij gaan staan. En de belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat het team als geheel haar doel bereikt.”
“Medewerkers veranderen van ‘jaknikkers’ die gefrustreerd thuiskomen steeds meer in een groep die niet alles meer pikt. Ze lopen naar de werkgever en vragen hoe deze gaat zorgen dat ze hun eigen ontwikkeling kunnen realiseren. Deze medewerkers ‘van het nieuwe tijdperk’ willen steeds minder werken in dat ‘top down’ leiderschap. En dat leidt tot goede medewerkers die ontslag nemen, waarover we een blog hebben geschreven. En met succes.”

Het effect van één blog

“Toen we begonnen aan het blog vroegen we ons af of het onderwerp wel zo spannend was, maar we hebben het toch maar geschreven. We hadden eigenlijk geen echt idee waarom het zo populair is, we hebben blijkbaar een pijnlijke plek geraakt bij managers en medewerkers. Zeker bij medewerkers die zichzelf kwalificeren als ‘goed’, ze hebben dat schouderklopje nodig. Je ziet het ook in de opmerkingen onder het blog: van de mensen die zich in het verhaal herkennen is ongeveer 60% medewerker en 40% leidinggevende. Het is pijn die vooral door medewerkers wordt gevoeld, en leidinggevenden zijn zelf ook medewerkers natuurlijk: er hebben inmiddels ook zo’n 20 leidinggevenden gebeld die ‘help’ riepen.”
“Het blog heeft ons ontzettend veel opgeleverd, de mailinglijst groeit met 5 tot 15 mensen per dag. Volgens ons is het e-book daar ook ‘schuldig’ aan, met 25 korte ‘sprookjesachtige’ verhalen over leiderschap. Het is ongeveer 250 keer gedownload, terwijl het er pas 4 weken op staat. Verzoeken om te linken op LinkedIn krijgen we ook dagelijks, en we rijden ons suf: er komen veel gesprekken uit voort. Er komen niet altijd opdrachten uit hoor, soms willen organisaties gewoon  advies over de interne promotie van het idee. Ook dat is prima omdat wij er oprecht in geloven om anderen te helpen.”
“We zijn bij drie evenementen ook uitgenodigd als keynote speaker, dat is hartstikke leuk natuurlijk. We hebben ook een mooi samenwerkingsverband opgezet met andere leiderschapsdeskundigen, daar hebben we ook goede gesprekken mee gehad.”
“Eigenlijk heeft het artikel veel zaadjes geplant, en of en wanneer ze uitkomen moeten we zien. Maar we zijn ervan overtuigd dat er vele uit zullen komen. Op naar het volgende blog!”

Reacties op “ROI van bloggen: Wat één blog over ‘goede werknemers’ op kan leveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *