Geplaatst in LinkedIn

“Ook op LinkedIn moet je niet te veel over jezelf praten” [interview]

“Er zit niet echt een strategie achter mijn activiteiten op LinkedIn. Ik deel vooral wat ik zelf interessant vind. Een paar jaar terug had ik ook andere onderwerpen waar ik veel over deelde, zoals content marketing en de ontwikkeling van de SVOD/OTT-categorie. Maar nu is alleen sportindustrie overgebleven. Over content marketing wordt al heel veel gedeeld en SVOD-diensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video zijn inmiddels niet bijzonder meer. Die categorie bevindt zich niet meer in de pioniersfase.”

Marcel Blijlevens is Client Lead bij mediabureau MediaCom, maar daarnaast post hij dagelijks artikelen over wat hij de ‘business of sports’ noemt: “Ik vind de business rondom sport misschien nog wel interessanter dan de sport zelf. Waarom weet ik niet. Een vriend van mij zit elk weekend te vissen. Die kan ook niet verklaren waarom.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Er is geen overlap tussen je werk en je interesse in de business rond sport?

“Er is geen directe overlap, maar er zijn wel parallellen tussen de business of sports (of sportmarketing als onderdeel daarvan) en mijn werk als consultant op een mediabureau. Sinds sports properties (lees: clubs, overkoepelende bonden en individuele atleten) de beschikking hebben over ‘eigen mediakanalen’ als apps, websites en hun aanwezigheid op social media, zijn ze zich steeds meer gaan gedragen als mediabedrijven. Ze bedienen een groot publiek en proberen daar – net als traditionele mediamerken – geld aan te verdienen.”

“En nog iets. In mijn werk bij MediaCom bedienen mijn team en ik een aantal grote merken. We geven ze advies over de inzet van betaalde media zoals televisie, buitenreclame-objecten, radio en veel digitale media zoals paid social, ter ondersteuning van hun campagnes. Dat advieswerk loopt parallel aan een deel van de dienstverlening van sportmarketingbureau’s, die hun klanten adviseren over de inzet en activatie van partnerships met sponsorobjecten in de sportwereld. In beide gevallen moet je veel kennis hebben van marketing en marketingcommunicatie, en je aanbevelingen onderbouwen met data uit marktonderzoek. Het gaat immers in beide gevallen om forse investeringen.”

“Ik ben eigenlijk onbewust in dit onderwerp ‘de business of sports’ gerold. Zoals gezegd kan eigenlijk niet zo goed verklaren waarom het me zo fascineert. Ik las al jaren heel veel over sportmarketing. Daarna ben ik ook steeds meer boeken gaan lezen over het managen van voetbalclubs. Vooral over de financiële aspecten. Dat is ook iets dat ik steeds interessanter ben gaan vinden.”

Zijn er voordelen van je ‘hobby’ voor je werkgever?

“Mijn werkgever heeft volgens mij niet direct iets aan wat ik op LinkedIn doe. Alhoewel, ik laat hiermee aan mijn volgers zien dat ik ver over de grenzen van mijn eigen vak – marketingcommunicatie – kan kijken. Dat is denk ik mijn doel. En soms is er een overlap met mijn mediawerkzaamheden. Een voorbeeld daarvan is een recente post over het nieuwe mediacontract met van de Jupiler Pro League, de hoogste voetbalcompetitie van onze zuiderburen, met OTT-dienst Eleven Sports. Of mijn post van vorige week, waarin ik – met behulp van onderzoeksdata van McKinsey- liet zien dat de mediaconsumptie van e-sports in deze periode zonder fysieke sport – in Europa en Noord-Amerika nauwelijks gestegen is.”

“Ik post iedere ochtend iets. Daar sta ik om 6 uur voor op. Onlangs postte ik iets over een artikel in Voetbal International en daar maak ik dan zelf een grafiek bij. Ik deel zo kennis waarmee ik mijn autoriteit als consultant een beetje onderstreep. Het aantal volgers groeit ook, nu ruim 22.000. Ik denk niet dat ze iedere dag elke post lezen. Maar het is best veel.”

Hoe zijn de reacties?

“De reacties op mijn posts zijn meestal positief. Ik krijg veel likes. LinkedIn heeft niet een heel groot bereik vergeleken met Facebook, Instagram en Twitter, maar ik zag in een recente versie van het jaarlijkse onderzoek van Newcom dat het aantal dagelijkse gebruikers wel weer gestegen is. Het mooie van LinkedIn is dat mensen zich er fatsoenlijk gedragen. Dat vind ik belangrijk. Dat is één van de redenen waarom LinkedIn mijn favoriete social media-platform is.”

“Ik word de laatste tijd ook wel eens gevraagd als spreker. Maar ik voel toch enige schroom om daarop in te gaan, aangezien ik mijn dagelijkse werk voor MediaCom toch net iets anders doe. Desalniettemin heb ik me voorgenomen om bij volgend verzoek wel toestemming te vragen aan mijn werkgever.”

“Ik plaats mijn posts bijna altijd rond 7.30 uur. Dat is een heel goed moment. Mensen worden wakker. Zitten in hun ochtendritueel. Ze zijn nog niet echt aan het werk. Daarnaast wil ik opmerken dat mensen in hun gedrag op LinkedIn onbaatzuchtig moeten zijn. Dat ze LinkedIn primair moeten zien als een plek waar ze kennis kunnen delen in plaats van business te halen. Het is een ideaal platform om in een voor jou relevant werkterrein een bepaalde expert-positie op te bouwen.”

“En -last but not least- adviseer ik gebruikers dat ze niet, of anders zo min mogelijk, over zichzelf moeten schrijven. Want da’s irritant gedrag, waar mensen echt niet op zitten te wachten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *