Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Solliciteren via video wordt steeds normaler” [interview]

“Tijdens de coronacrisis gaan vrijwel alle sollicitatiegesprekken via video, gelukkig was dat voor mij al gesneden koek. Omdat ik al een training over solliciteren via video op de plank had liggen, kon ik in één zondagmiddag alles klaarzetten voor een videotraining op LinkedIn Live op maandag. Ik heb nog nooit zoveel dankbare reacties gehad.”

Aaltje Vincent is al ruim 12 jaar één van de grootste experts in Nederland op het gebied van solliciteren, het onderwerp staat centraal in haar onderneming: “Ik leer sollicitanten hoe ze moeten solliciteren en werkgevers hoe ze moeten omgaan met sollicitanten. Ik ben ondernemer en doe coaching, training en spreek op congressen. Ik ben natuurlijk ook auteur, en heb een netwerk van mensen die mij ondersteunen: virtual assistant, boekhouder, webmaster, automatiseerder. Ook allemaal ondernemers.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Waar komt je kennis over solliciteren via video vandaan?

“Sinds 2017 geef ik ook een training in videosolliciteren, die komt nu natuurlijk wel van pas. In die tijd zag je steeds meer sollicitanten die een eigen video maakten en deelden, daarnaast vroegen steeds meer werkgevers om een videosollicitatie. Sollicitanten moesten dan een paar vragen op video beantwoorden. Het was destijds wel bedoeld als preselectie voor het sollicitatiegesprek, uiteindelijk kwam er wel een face-to-face gesprek. Dat is nu anders natuurlijk.”

“Ik beantwoord sowieso steeds meer vragen via online video, dat bevalt steeds beter en is steeds minder spannend. Ik richt me dan op de content, mijn zoon doet de techniek: achtergrond, camera, licht, noem maar op. Ik wil ook niet zomaar domweg uitzenden, ik wil iets delen dat zinnig is. En inmiddels heb ik bij LinkedIn Live geleerd dat ik een groter lettertype moet gebruiken, haha.”

LinkedIn Live is in Nederland toch nog niet beschikbaar?

“Ik ben één van de eerste Nederlanders die LinkedIn Live mocht uitproberen, ik weet niet waarom. Ik kon het aanvragen en nu gebruik ik het minstens één keer per maand. Het voelt alsof je voor een groot theater staat, omdat het publiek best groot is. Maar het is wel wennen, ik ga op een podium altijd in dialoog met het publiek. Bij LinkedIn Live ben je vooral aan het zenden, dat voelde voor mij heel ongemakkelijk.”

“Op LinkedIn deel ik vooral zinnige content: ik heb 17.000+ connecties, vooral werkzoekers, loopbaancoaches, HR-professionals en recruiters. Ik deel zelden iets over mezelf of mijn aanbod, alleen bij hoge uitzondering. De content die ik deel gaat altijd over solliciteren, bijvoorbeeld nieuwsartikelen, maar de helft van de posts is van mezelf: foto’s, blogs, video’s, noem maar op.”

“Naast LinkedIn ben ik ook op Twitter en Instagram actief, maar ik heb niks met Facebook. Offline doe ik veel trainings- en sprekersklussen, ik heb een werkstudio aan huis waar ik mensen kan ontvangen voor een training.”

Waarom vind je het onderwerp solliciteren zo interessant?

“Solliciteren en jezelf en je vakmanschap in volle glorie zichtbaar maken is een thema dat veel mensen bezighoudt. Ik ben de meest gelezen auteur op het gebied van solliciteren, al 12 jaar. Mijn boek over solliciteren via LinkedIn liep ook erg goed. Ik deel ook heel veel gratis, ik wil alle nieuwe ontwikkelingen delen en daar toonaangevend in zijn. Ik deel daarom ook niet meer over sollicitatiebrieven, daar zijn geen nieuwe ontwikkelingen in. Werkgevers zouden er mee moeten stoppen vind ik.”

“Vooroplopen is mijn lust en mijn leven, op Twitter heb ik een lijst met mensen die internationale ontwikkelingen op het gebied van solliciteren oppikken. Ik lees ook vier kranten en vele nieuwsbrieven per dag, over alles wat met solliciteren te maken heeft. De rol die ik voor mezelf zie is dat ik alle nieuwe ontwikkelingen volg en filter, zodat ik een ‘gate keeper’ in mijn netwerk ben.”

“Tips? Mensen solliciteren meestal op maandavond of dinsdagavond, maar recruitment is op vrijdag succesvoller. Je moet dus kijken wanneer jouw doelgroep actief is, los van algemene tips als ‘vroeg in de ochtend’ of ‘aan het einde van de middag’. Maar het belangrijkste is wat je plaatst: blijf dicht bij jezelf, bij je expertise. Dan krijg je uiteindelijk het beste publiek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *