Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Ik ben ‘persoonlijk professioneel’ op LinkedIn [interview]”

“Ik ben ooit begonnen als ‘techie’ in de ICT, ik vind het vooral leuk om te laten zien hoe je technologie toepast in business. Zo ben ik het commerciële vak in gerold, als je al die digitale innovaties goed toepast, kun je daar commercieel gezien goede resultaten mee halen. Bijvoorbeeld bij social selling, ik was mijn sales-collega’s aan het leren hoe dat werkt en ook mijn klanten vroegen ook of ik hun sales-teams hierover wilde vertellen. Dus toen ben ik weer ondernemer geworden.”

Geert Menting verbindt technologie met sales via zijn bedrijf Hoobr: “Met Hoobr help ik ondernemers en salesteams om in verbinding te komen met zichzelf en het team, en zo ook met de buitenwereld. Daar horen digitale toepassingen bij als LinkedIn of een CRM. Ook om het werk leuk, efficiënt en snel te maken.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Waar kennen mensen op LinkedIn je van?

“Meestal van mijn serie ‘De superhelden van social media’, daarmee ben ik een jaar geleden begonnen. Ik weet hoe moeilijk ‘personal branding’ is, dus ik wilde met video-interviews laten zien hoe anderen dat doen, de ‘superhelden’. Ik inspireer daar anderen mee en geef mensen een podium. We leren allemaal van elkaar, we inspireren andere mensen en zo laten we het balletje verder rollen.”

“Ik vind zelf vooral LinkedIn leuk, je krijgt een kijkje in de keuken bij anderen. Je krijgt relevant nieuws tegenwoordig ook sneller via je netwerk binnen, zelfs lokaal nieuws. Op LinkedIn probeer ik zelf ‘persoonlijk professioneel’ te zijn, als voorbeeld voor mijn klanten: ‘show don’t tell’. De kracht zit in de uitvoering: ga het gesprek aan met je netwerk, ga op zoek naar nieuwe mensen.”

Waarom moet je mensen hierbij motiveren?

“Vaak weten mensen het wel, maar doen ze het niet. Het is ook moeilijk om dat gestructureerd en consistent te doen, maar daarin zit wel de kracht. Je moet het ook gewoon doen, en méér van jezelf laten zien: wat het met jou doet en hoe je dingen doet. Je mag er ook best af en toe een commerciële post tussen gooien, maar wel gedoseerd. Veel mensen kijken transactioneel naar LinkedIn, maar het medium is relationeel. Offline begint online tegenwoordig.”

“De reacties op mijn posts zijn overwegend positief, soms heb je veel engagement zonder effect en een andere keer een gerichte sales post waar leads uit komen. De juiste mix is belangrijk, zorg dat je ook marktinformatie deelt, van anderen en jezelf. Je moet een vertrouwensband creëren, om zo de relatie van online naar offline te brengen. Vooral in de dienstverlening is dat vertrouwen belangrijk.”

Waarom denk je dat mensen jou aanbevelen om te volgen op LinkedIn?

“Ik denk dat ik ben genomineerd vanwege mijn serie ‘De Superhelden van social media’, dat doe ik belangeloos. Daardoor ben ik heel actief, ik probeer ook altijd mensen aan elkaar te koppelen. Ik laat het ook weten als ik iets leuk vind, geef liever een comment dan een like. Ik weet hoeveel werk in een post kan zitten, dan is het fijn als iemand echt reageert. Vaak heb je ook een gedachte als je een post ziet, het is een kleine moeite om dat erbij te typen.”

“Bij het toelaten van mensen in mijn netwerk kijk ik of mensen actief zijn, ik vraag ook altijd waarom ze met me willen verbinden. Sommige mensen linken alleen als ze mensen hebben ontmoet, maar als ik dat criterium had gebruikt had ik veel interessante dingen gemist. Ik let er wel op dat het geen nepaccount is, verder laat ik vrijwel iedereen toe.”

“Tips? Ga het gewoon doen op LinkedIn, maar dat geldt voor alle social media. Het succes zit in de uitvoering, kom in actie en toon oprechte interesse. Probeer niet te veel te verkopen, verwacht niet altijd meteen iets terug. Gedraag je op LinkedIn zoals je je in het echte leven ook gedraagt, dan komt het vast allemaal goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *