Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Ik kies op LinkedIn bewust een positie in discussies [interview]”

Tibor Olgers“Ik krijg vooral positieve reacties op posts, maar soms ook negatieve. Ik neem positie in, dan zaai je automatisch tweedracht in je publiek. Ik krijg op LinkedIn zelfs méér haatberichtjes dan op Facebook, zeker als ik niet binnen de lijntjes kleur.”

Tibor Olgers is businesscoach in Amsterdam en mede-eigenaar van het naar hem genoemde Tibor.nl. Hij is actief op LinkedIn en durft daar ook stelling te nemen: “Je moet echt zijn, niet dertien in een dozijn. Veel mensen zijn op LinkedIn bang voor afwijzing, ze durven niet te zeggen wat ze echt geloven. Als je positie inneemt heb je 80% die het geweldig vindt en 20% die het verschrikkelijk vindt. Als het veel méér is dan die 20% is, moet je goed bij jezelf te rade gaan.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat doet je bedrijf?

“Bij tibor.nl helpen we mensen de dingen te doen waarvan ze weten dat ze ze moeten doen, maar toch niet doen. Onze aanpak is opgebouwd uit drie delen: de winnende principes van militaire eenheden, strategieën van recente startups en de oude wijsheden van het stoïcisme. Die stroming zegt dat je moet doen wat je kunt doen en moet loslaten waar je geen invloed op hebt. Het doel is winst op alle fronten, niet alleen euro’s. Succes zonder voldoening is geen succes.”

“Ikzelf heb 10 jaar bij een speciale politie-eenheid gezeten en ontdekte later hoe de principes van dat soort eenheden waardevol zijn in het bedrijfsleven. Op onze trainingen zijn het mannen met een uitgebreide special forces ervaring die die principes leren aan onze klanten. Een aantal daarvan is nog in actieve dienst.”

Hoe zet je LinkedIn meestal in?

“Ik gebruik LinkedIn vooral voor het bouwen van een persoonlijk merk, maar wel ondersteunend aan het bedrijfsmerk. Ik zet social media nog niet maximaal in, maar post wel dagelijks op Instagram en Facebook en mail twee keer per week. Ik probeer twee keer per week ook wat op LinkedIn te posten, maar meestal lukt het niet zo vaak.

“Ik krijg meestal veel interactie op mijn posts, wat weer veel verkeer naar de website oplevert. Dat is ook een belangrijk doel, want daar vindt de conversie plaats. Conversie is in dat geval een e-mailadres achterlaten, converteren van een bezoeker naar een lead. Daarna kunnen ze klant worden. Wij organiseren retreats in Nederland en in Spanje, we doen één op één coaching, en organiseren evenementen.”

Zoek je ook klanten op LinkedIn?

“Ik probeer LinkedIn niet te gebruiken voor directe conversie, ik laat er zien waar ik voor sta. Ik zie anderen vaak proberen op LinkedIn leads te genereren of zelfs direct te verkopen, maar daar geloof ik niet in. LinkedIn is voor zichtbaarheid, eerst het publiek dan je producten. Je moet je bedrijf om je publiek bouwen, eerst luisteren naar hun problemen. De mensen die jou vervelend vinden blijven ook weg, daar verspil je vervolgens ook geen energie meer aan.”

“De posts op LinkedIn maak ik zelf, mijn collega’s posten wel met Tibor.nl branding. Je persoonlijke merk moet je zelf uitstralen, dat willen mensen ook zien. Mensen snakken naar echtheid en menselijkheid, vreemd genoeg halen veel mensen die menselijkheid juist uit hun posts.”

Heb je nog tips?

“De meest gemaakte fout op LinkedIn is dat mensen te weinig posten, of dat ze aan het ‘me-monsteren’ zijn en te veel over zichzelf praten. De kansloze LinkedIn posts gaan over ‘hoe blij we zijn met ons bedrijfspand’ of ‘hoe blij ik ben dat ik ben ingeschreven bij de KvK’. Ik zie ook veel angst om te posten: wat moet ik zeggen?”

“Je krijgt kwaliteit door kwantiteit, een virale post is voorafgegaan door 100 matige posts. Die eerste post ziet niemand, maar dat is niet erg. Hou jezelf scherp, laat zien dat je zuivere intenties hebt en post het komende kwartaal om de dag maar eens wat. Dan heb je over 100 dagen veel meer verkeer en veel meer volgers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *