Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Een geintje op zijn tijd kan op LinkedIn best” [interview]

“Dat ik schipper ben is denk ik wel bekend. Maar ik help mensen en bedrijven daarnaast met hun marketing, of probeer stoffige sectoren sexy te maken. Ik doe dan een vlog met ze, of leer ze zelf vloggen, het draait allemaal om content. Ik geef ook workshops, meestal aan marketeers. Maar ik heb laatst ook iemand van de financiële afdeling geholpen die een dag per week de marketing erbij gaat doen. Ik hoorde later dat ze die ene dag te weinig vond, er ging veel tijd in zitten.”

Liana Engibarjan is de beroemdste schipper van Nederland, sinds ze vlogt is het aantal volgers geëxplodeerd. Maar ze doet het niet voor het geld: “Vaak word ik betaald voor mijn klussen, maar naar sommige initiatieven ga ik onbetaald, zeker als ze iets leuks hebben bedacht. Je moet er dus veel tijd insteken, maar je wordt er uiteindelijk wel voor beloond.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Ben je ook op andere platforms actief?

“Ik zit naast LinkedIn ook op Instagram. En TikTok, maar daar snap ik niks van. Het is wel leuk, maar niet echt mijn publiek. Op Instagram kunnen mensen me 24 uur per dag volgen in mijn stories, daar zie je de andere kant van Liana. Minder serieus, haha.”

“Op LinkedIn ben ik veel zakelijker, mensen die me op beide platforms volgen denken dat ik een gespleten persoonlijkheid heb. Ik doe alles op gevoel, ik weet in mijn achterhoofd wel hoe het marketingtechnisch werkt, maar je moet alleen doen wat past bij jou als persoon. Ik werd vanmorgen bijvoorbeeld wakker met het idee dat ik wat moest schrijven over Corona en de binnenvaart, dus dat heb ik gedaan.”

Wat voor publiek bereik je?

“Mijn publiek is heel breed, op Instagram gaat het van 12 jaar tot soms hoge leeftijden en van kinderen tot ondernemers. Op LinkedIn heb ik veel volgers, meestal business-to-business. LinkedIn is een heel positief medium, je krijgt maar af en toe commentaar. Soms maak ik een grapje dat niet altijd wordt gewaardeerd, mede vanwege vooroordelen. Het bereik is er wel veel groter, en ik leer zelf ook veel van anderen.”

“Offline ben ik ook erg actief, ik ga bijvoorbeeld langs basisscholen om over de binnenvaart te vertellen. Maar ook over sexting en hoe ze daar mee om moeten gaan. Mijn werkzaamheden voor de binnenvaart verschillen van maand tot maand, maar als ondernemer kan ik mijn tijd gelukkig zelf indelen.”

Waarom denk je dat je werd ‘genomineerd’ toen ik een oproep deed?

“Ik begrijp niet zo goed waarom mensen vinden dat ik op LinkedIn goed bezig ben. Wellicht omdat ik één van de eerste vloggers op LinkedIn was, en anderen over de streep heb getrokken. Of misschien omdat ik mijn vlogs niet censureer, ik laat fouten er gewoon in zitten. Niemand is perfect.”

“Tips voor LinkedIn? Die heb ik wel! Je moet vooral positief zijn op LinkedIn, dat wordt gewaardeerd. En als je eens iets minder serieus wilt plaatsen dan kun je dat het beste op vrijdagmiddag doen, dan is iedereen al met het weekend bezig. Want LinkedIn is dan vooral positief en serieus, maar een geintje op zijn tijd moet ook kunnen. Ja toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *