Geplaatst in Authenticiteit, Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Slow marketing: ‘Marketeers maken alles kapot’

“Everything I really believe in from a marketing standpoint will be ruined five years from today. ‘Cause there’s a funny little secret: marketers ruine everything! Everything that I really believe in, will become a tactic”. Een paar zinnetjes uit een flinke maar zeer boeiende video (klik hier) van Gary Vaynerchuck over hoe marketing verandert. En van alle kleine zinnetjes uit deze video zette vooral deze me aan het denken. Want het klopt: zodra iets wat authentiek is succesvol wordt, wordt het door ons marketeers geanalyseerd, gestructureerd en maken we er iets fabrieksmatig van. En halen er op die manier het hart uit.

Get rich quick
Als je bij LinkedIn in een groep zit, zul je de mails wel kennen die je elke dag krijgt, met updates van discussies. En daarin staan ze steevast:  mensen die de kortere weg naar het succes weten: “How to make money by …”. En dan wat tips over hoe je zo snel mogelijk ‘prospects’ omzet in ‘leads’ en nog sneller ‘converteert’ naar ‘customers’. Het lijkt wel een fabriek waar mensen aan de lopende band van begin naar eind gesleurd worden.
Het is deze ‘industriële beweging’ die steeds meer mensen tegen staat, en die jaren terug de ‘slow movement’ in gang heeft gezet: “Stop the world, I want to get off”.  Dit filmpje is wat dat betreft veelzeggend. De beweging is begonnen vanuit de ‘slow food’ gedachte in 1986, met een protest van Italiaanse olijfolieboeren tegen het openen van een McDonalds bij de Spaanse trappen in Rome. Maar aan het grootste olijfoliemerk ter wereld is weinig ‘slow’ meer aan…

Slow Olive Oil?
“Bertolli ontstond in 1865 in Toscane. In het kleine stadje Lucca maakten Francesco en Caterina Bertolli de eerste fles Bertolli olijfolie. In de jaren daarop groeide Bertolli uit tot een internationaal merk. Het is nu wereldwijd het grootste merk in olijfolie. Hoe hard Bertolli ook is gegroeid, een aantal dingen zijn hetzelfde gebleven. Al 140 jaar worden onze producten met evenveel trots gemaakt. En nog steeds is de Italiaanse levensstijl ons voorbeeld”.
Tot zover het verhaal, vermoedelijk niks van gelogen. Wat me opvalt is dat het vele malen makkelijker is om dit verhaal op Google te vinden dan de werkelijkheid. Maar de aanhouder wint, want een kei in het zoeken van deze werkelijkheid is natuurlijk de Keuringsdienst van Waarde, en die heeft enige tijd terug al met veel moeite achterhaald dat de olijfolie van Bertolli (vanwege de kosten) helemaal niet uit Italië komt maar uit Spanje en Noordafrika. Maar ze ontdekten nog meer (klik hier): op de fabriek in Italië prijkt de naam ‘Knorr’, er is maar één medewerker die alle sauzen maakt door op een knopje te drukken, en de vrouwen in de reclame zijn niet Italiaans maar Spaans. Het reclamebureau had niet eens de moeite genomen om de vrachtwagens in de commercial een Italiaans nummerbord te geven…
Bertolli is natuurlijk een prachtig voorbeeld van story telling en ‘fast marketing’ (nota bene van olijfolie), maar in een wereld die steeds transparanter wordt kan een ‘story’ dat te ver van de werkelijkheid staat natuurlijk tegen je werken. Zo begint de twitterpagina van Bertolli (klik hier) volgens mij al met een leugen: in het profiel staat dat er vanuit Lucca getwitterd wordt, maar daar heeft Unilever helemaal geen vestiging… En toen ik @bertolli vroeg waar ik informatie kon krijgen over de fabrieken waar hun producten gemaakt worden kreeg ik na een paar uur een mailadres van Unilever… Waarom geen link? En het advies van de mensen achter het mailadres? “Achterop elk potje staat waar het gemaakt is”.

Quick quick slow
De ‘slow movement’ heeft al een heel lijstje met ‘langzame bewegingen’ op Wikipedia (klik hier), maar ‘slow marketing’ staat daar nog niet bij. Vanuit de filosofie erachter (zie ook Wikipedia) zou je kunnen zeggen dat we de toenemende snelheid waarmee marketing in staat is om authenticiteit (zoals Bertolli) te industrialiseren en op die manier ‘ontmenselijken’ aan moeten pakken. Zodat we niet van elke authentieke ‘beweging’ een tactiek willen maken, en Gary Vaynerchuck over vijf jaar nog steeds kan geloven in wat hij nu gelooft…

Deze post vormt de basis van het elfde hoofdstuk van het boek ‘REAL Inbound Marketing’ (klik hier, Nederlandstalig). En als je denkt dat ik je kan helpen bij je marketing kun je me mailen op edwin@vlems.nl

Reacties op “Slow marketing: ‘Marketeers maken alles kapot’

 1. Goede bijdrage! Tijdens mijn afstuderen had ik o.a deze stelling te behandelen, hij sluit op je verhaal aan: “Professionalisering van het communicatievak verdringt het handelen vanuit passie”. Het riep in een linkedingroep nog wat reactie op: ow.ly/bS4e0

  Groet, Maarten

 2. Bedankt voor wederom een fascinerende bijdrage! Ik merk een zeker ontzag voor Vaynerchuck. Is hij ook de aanleiding voor je bijdrage geweest, of ben je met de video begonnen ter illustratie? Hoe hoog heb je mensen als Joe Polish en Eben Pagan zitten? Benieuwd welke (Nederlandse) sprekers op dit gebied nog meer de moeite waard zijn om eens te bekijken. Dank alvast!

  1. Bedankt Tom! Ik heb inderdaad veel ontzag voor Gary, hij maakt niet de fout die veel ‘experts’ maken door de mensen die hen volgen helemaal kapot te tweeten en/of zich te verbergen achter een digitale scheurkalender (zoals Simon Sinek doet, ken je die?).
   Ik ken geen Nederlandse ‘Gary’s’ inderdaad en die twee namen die je noemt ook niet, maar die zal ik wel eens opzoeken. Misschien inspiratie voor een nieuwe blog 🙂

   1. Wat energie betreft zijn er weinig die Gary kunnen overtreffen. Toch ben ik fan geworden van Eben, na het zien van een 60 min durende college. Hierin gaf hij live zeer praktische marketingtips aan beginnende ondernemers door heel helder en direct naar het profiel en de behoeften van diens doelgroep te vragen. Men is nogal geneigd dat zelf te bepalen in communicatie uitingen als website en brochure.

    Misschien is een blog over “het kaf en het koren” onder de marketinggoeroes de moeite waard! 🙂

   2. Ik heb ooit door tijdelijk abonnement zo’n video gezien. Het komt ook voor in zijn Get Altitude programma. Die staat opgesplitst in 15 gewoon op youtube!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *