Geplaatst in Inbound marketing

Hoe kom je tegenwoordig als MKB'er aan klanten?

inbound marketing MKB
“Ik weet veel van mijn vak en praat er graag over Edwin, maar in cold calling heb ik echt geen zin. Hoe kom ik dan aan mijn klanten? Moet ik echt gaan twitteren?” Ik krijg de vraag steeds vaker van ondernemers zonder een marketingachtergrond, en het antwoord is voor mij eenvoudig: met Inbound Marketing. Maar die term gebruik ik natuurlijk niet bij ondernemers, ik confronteer ze gewoon met zichzelf. 

Nee je hoeft niet op Twitter

“Als je vroeger iets duurs wilde kopen dan moest je vertrouwen op de verkoper, ook al wist je dat die niet objectief was. Maar met internet is alles veranderd, de meeste koopprocessen beginnen bij Google. Sterker nog: 97% van de Nederlanders zoekt bij Google, inclusief bejaarden.” Als ik dit tegen ondernemers vertel vinden ze het heel herkenbaar, er is weinig weerwoord. En dus vinden ze mijn advies ook logisch: zorg dat je gevonden wordt door die zoekers, twitteren hoeft echt niet.
Sommige van hen hebben al ‘ervaring’ met vindbaarheid: ze zijn benaderd door SEO-bureaus die ze hoge plekken in de zoekresultaten van Google hebben beloofd voor een vrij kostbaar maandabonnement. Maar nu de trucs van deze bureaus door Google steeds beter doorzien worden, is er nog maar één route te bewandelen: de route van het antwoord. Want Google is een zoekmachine en de deal is heel eenvoudig: als jij een authentiek en eerlijk antwoord op de vraag van de zoeker geeft, mag jouw blog bovenaan staan. Dus doe dat dan ook!
“Ja maar als ik mijn kennis online zet kijkt mijn concurrent mee toch?” Het is het weerwoord dat ik het vaakst hoor als ik mensen aanraad om hun kennis te delen. Dat klopt, maar om een quote van een goeroe te citeren: ‘de klant van je concurrent kijkt ook mee’. Dus focus je op de kansen en niet op de bedreigingen (je moet sowieso concumanie voorkomen), en deel die kennis. Begin bij de vragen die in de markt het meest gesteld worden, en beantwoord die één voor één. Dus niet in de vorm van een ‘frequently asked question’ lijst, maar met één blog per vraag. Mensen hebben immers maar één vraag, geen tien. De potentiële klant typt zijn vraag in bij Google en leest op jouw blog het antwoord.

Inbound Marketing vraagt om geduld

“Krijg ik dan meteen klanten?” Nee, de meeste lezers komen op dat moment niet met een zak geld naar je toe, maar vroeg of laat wel. Dan is hun probleem te complex om met een blog op te lossen, en zullen ze jou benaderen voor hulp. En dan komen we dus meteen bij het nadeel van Inbound Marketing: het werkt niet meteen. Hou rekening met enkele weken die Google nodig heeft om jouw blog goed in te schatten, en de juiste plek te geven. En voor de lezers om je te leren kennen. Overigens kun je natuurlijk al meteen je blog delen via social media als LinkedIn, zodra deze klaar is.
“Is Inbound Marketing niet gewoon een andere manier om mij geld uit mijn zak te kloppen?” Nee, met een (gratis) WordPress-website en social media kan elke ondernemer aan de slag. Natuurlijk zijn er verschillende ondernemers die mij om hulp vragen bij het bloggen, of wiens kennis ik via een interview in een blog giet, maar dat hoeft allemaal niet. Sommigen zijn geboren schrijvers, en gaan helemaal los.  En dat Inbound Marketing uiteindelijk geld oplevert heeft Kelly Antonis onlangs in een interessant artikel laten zien: uit vele onderzoeken blijkt dat inkopers niet langer op advertenties zitten te wachten, maar op relevante kennis van authentieke en eerlijke mensen. Dat moet voor een ondernemer toch niet moeilijk zijn.
Kortom: als je als ondernemer een hekel hebt aan cold calling maar wel veel weet van je sector en daar graag over praat, is het antwoord heel simpel. Om tegenwoordig aan klanten te komen hoef je niet te twitteren, maar je moet wel bereid zijn om die mooie verhalen ook online te vertellen. Beantwoord de vragen van de mensen in je markt, en ze zullen op je af komen. Misschien niet dezelfde week, maar vroeg of laat wel. En dan hoef je niemand lastig te vallen met koude en ongewenste kennis, maar te laten baden in gewenste kennis. Heerlijk warm in deze koude dagen.

Reacties op “Hoe kom je tegenwoordig als MKB'er aan klanten?

  1. De titel van dit artikel is de centrale vraag waar ik mij heel de dag mee bezig houd. SEO is een van mijn belangrijkste middelen daartoe. Dat SEO-vak is inmiddels flink geëvolueerd, hoewel ik regelmatig nog oude manipulatieve SEO tegenkom. Voor mij heeft SEO erg veel met Inbound Marketing te maken waarbij ik niet alleen het “wat” (de kennisdeling) belicht maar ook aandacht geef aan het “hoe” (het snel en makkelijk toegankelijk maken van die kennis voor zoekmachines). Bovendien denk ik dat Inbound Marketing en adverteren in zoekmachines ook prima samen kunnen gaan om de eenvoudige reden dat als iemand op zoek is naar wat jij te bieden hebt (en je bent via de natuurlijke zoekresultaten nog niet in beeld op al die zoektermen) het zondermeer waarde toevoegt voor beide partijen om daar je boodschap over het voetlicht te brengen. Ik geloof oprecht dat AdWords Search advertenties een win-win zijn voor adverteerder en gebruiker (o ja, en ook voor Google natuurlijk).

  2. Ik ben het met je eens dat Adwords een goede -tijdelijke- ‘opvulling’ kan zijn, maar op lange termijn wil je gewoon op natuurlijke wijze gevonden worden lijkt me. Maar of Google dat ook wil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *