Geplaatst in boek uitgeven

Zelf een boek uitgeven? Of laten uitgeven?

boek uitgevenIk zie de vraag vaak voorbij komen, en hij wordt me ook regelmatig gesteld: ‘Ik wil een (marketing)boek schrijven, maar moet ik het zelf uitgeven of laten uitgeven?’ Omdat ik twee van mijn drie boeken zelf heb uitgegeven, kan ik wel uit ervaring spreken. En die ervaring deel ik graag.

Boek uitgeven oude stijl

Als ik schrijvers spreek die met hun boek langs uitgeverijen moesten leuren, schaam ik me af en toe voor het gemak waarmee het voor mij ging. Ik sprak zelfs iemand die haar baan ervoor had opgezegd. Omdat ik van nature gemakzuchtig ben kwam ik al vrij snel op ‘zelf uitgeven’ uit, maar ook bij het boek dat via een uitgever op de markt is gekomen hoefde ik geen moeite te doen: zij benaderden mij.
Ik raak hier wel het belangrijkste nadeel van uitgeverijen: het zijn enorme bastions die je moet overwinnen voordat je boek door hen wordt uitgegeven. Tot voor kort zaten ze in een luxe positie, en hadden zij het voor het kiezen. Je ziet regelmatig verhalen van mensen die langs vele uitgeverijen moesten leuren om hun boek op de markt te krijgen. En het is ook geen vetpot: je moet blij zijn met een marge van 10%, vaak zelfs van de bruto marge. Een uitgever zei laatst tegen mij dat een schrijver het ‘vooral voor de eer’ moet doen. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar gelukkig hebben schrijvers nu een alternatief: zelf uitgeven.

Zelf boeken uitgeven: hoe?

Ik weet dat er al verschillende kleine uitgeverijtjes zijn waar je je boek zelf uit kunt geven, maar ik kwam voor mijn eerste boek al vrij snel bij de ‘CreateSpace‘-dienst van Amazon uit. Ik was vooral onder de indruk van het gebruiksgemak: je uploadt je Word-bestand, ontwerpt een cover en na een check door Amazon staat het boek al in hun winkel. Wat een verschil met het ‘klassieke’ model! Maar natuurlijk is de werkelijkheid ingewikkelder:

  • Dat Word-bestand is er natuurlijk niet opeens, het schrijven van je boek is enorm veel werk. Ik heb mijn eerste boek daarom opgesplitst in blogs als hoofdstukken, want blogs schrijf ik best veel.
  • Het ontwerpen van een cover kan eenvoudig met de ‘Cover Designer’ die Amazon aanbiedt, maar dat levert best wel lelijke covers op. Mijn zelfontworpen cover van mijn derde boek leverde online zelfs een hele rel op, tientallen mensen die mij probeerden ervan te overtuigen om een professionele designer in te huren, klik hier voor details. En sindsdien raad ik het zelf ook iedereen aan, het valt met de kosten wel mee.
  • Die ‘check door Amazon’ kan ook nog best veel werk opleveren. Zo worden aan graphics in een boek veel hogere eisen gesteld dan aan een online artikel, en kan een kleine aanpassing aan je Word-bestand best veel ‘verspringing’ opleveren. Goed controleren dus, het komt op papier.

Een belangrijke reden om je boek bij Amazon uit te geven is de marge. Uitgevers houden vaak 90% van de marge voor zichzelf, Amazon wil maar 30% van de bruto marge. Mijn eerste boek kost (exclusief verzendkosten) € 12,50, daarvan gaat € 2,50 naar Amazon voor productiekosten en van de rest (€ 10,- bruto marge) nog € 3,-. Voor mij blijft dus een marge van € 7,- over, daar kunnen traditionele uitgevers niet tegenop.
Het belangrijkste nadeel van Amazon is natuurlijk dat ze in Nederland alleen een e-boekwinkel hebben, mensen die je boek op papier willen kopen zullen dat via de Duitse site moeten doen. Het levert geen extra kosten op, maar het is voor veel mensen natuurlijk wel een extra drempel. Ik heb om die reden thuis een stapeltje boeken liggen, zodat mensen toch ‘in Nederland’ een boek kunnen kopen.
Dit laatste nadeel was voor mij reden om me ook te verdiepen in de ‘Brave New Books‘ service van Bol.com, op veel punten vergelijkbaar met de dienst van Amazon. Helaas houden ze een groter deel van de marge dan Amazon, maar wat voor mij vooral een probleem was is dat ze niet meewilden in mijn ‘wilde’ idee van het evoluerende boek.

Het evoluerende boek

Mijn laatste boek is namelijk een case-boek, en het leek me leuk om het continu up-to-date te brengen met nieuwe cases. Bij het model van zelf uitgeven gaat de printer immers pas draaien als iemand op de bestelknop heeft gedrukt. In theorie zou je dus continu de digitale versie van het boek aan moeten kunnen passen. Ik legde het concept voor aan Bol.com en Amazon.
Ondanks de verwachtingen die de naam ‘Brave New Books’ oproept, durfde Bol.com mijn concept niet aan. Je mag wel de spelfouten uit een boek halen dat je hebt geüpload, maar niet hele hoofdstukken vervangen. Amazon was makkelijker, en beperkte zich alleen tot de regels die de ISBN (de dienst die unieke nummers aan boeken toekent) heeft opgesteld: het aantal pagina’s mag niet (veel) veranderen en de ‘geest’ van het boek ook niet. In mijn geval werd de geest niet aangetast -het blijft een case-boek- en door elke case maar 5 pagina’s te geven kon ik de dikte van het boek gelijk houden. Amazon werd dus opnieuw de uitgever van mijn derde boek. En vermoedelijk ook van mijn vierde.
Een laatste maar niet te vergeten voordeel van zelf uitgeven is het gebrek aan investeringen. Ik heb verschillende voorbeelden voorbij zien komen van mensen die spaargeld moesten investeren in het laten drukken van boeken die misschien niet eens verkocht gaan worden. En vakboeken lopen toch al minder goed, de uitgever van mijn tweede boek is er zelfs mee gestopt en verkoopt nu ‘content-concepten’. Wat dat betreft heeft het model van zelf uitgeven de voorkeur: als niemand je boek koopt heeft het je alleen tijd gekost. En dat is geen verloren tijd: je hebt je gedachten voor jezelf geordend. En dat kan nooit kwaad.

Reacties op “Zelf een boek uitgeven? Of laten uitgeven?

  1. Klinkt makkelijk genoeg, alvast proficiat dat je het hebt gedurfd! Ik zit nog maar net met het idee te spelen om een boek te schrijven (helemaal niet over marketing), deCreateSpace-dienst van Amazon klinkt wel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *