Geplaatst in Bloggen

Blog beginnen: Waar moet ik mijn (eerste) blog plaatsen?

blog beginnenHet is de meest gestelde vraag tijdens mijn workshops: ‘Waar moet ik mijn eerste blog eigenlijk plaatsen?’ Deze vraag lijkt voort te komen uit twee richtingen:

  • Het gevoel dat een zakelijk blog toch meer iets van jezelf is dan van je werkgever;
  • De druk die social media uitoefenen om content zoveel mogelijk op hun platform te plaatsen.

Ik zal beide richtingen hieronder bespreken en zo de meest gestelde vraag beantwoorden.

Een zakelijk blog is niet van jezelf

Bovenstaande kop klinkt misschien wat raar voor iemand die benadrukt hoe belangrijk ‘persoonlijkheid’ bij het bloggen is, in alle opzichten. Ik vertel tijdens mijn workshops bijvoorbeeld dat je persoonlijkheid in je blogs ‘voelbaar’ moet zijn, zodat mensen tijdens het lezen herkennen wie de schrijver is (als ze je kennen natuurlijk). Daarnaast vertel ik dat je gerust persoonlijke verhalen mag vertellen, want bij zakelijke blogs hebben mensen vaak het gevoel dat je niet over jezelf mag praten. Het is een logische angst: oorspronkelijk stond de schrijver centraal in weblogs: “Kijk eens wat ik meemaak”. Bij zakelijke blogs staat de lezer centraal, of zoals Erwin Schlossberg het formuleerde: “The skill of writing is to create a context in which other people can think.” Maar dat betekent niet dat je jezelf moet vermijden: het is logisch, makkelijk en slim om eigen voorbeelden en ervaringen te gebruiken om die ‘context’ van Schlossberg voor de lezer te bouwen.
Een goed zakelijk blog is dus persoonlijk, maar vergeet niet dat je bedrijf er ook wat aan heeft. Niet alleen omdat jij er als schrijver werkt (wat afstraalt), maar ook omdat een goed zakelijk blog klanten aantrekt. Je beantwoordt immers vragen van (potentiële) klanten en trekt zo zoekers bij Google naar het bedrijf toe (een soort ambassadeurschap dus). En dus is het logisch dat een zakelijke blogpost over de producten en markten van je bedrijf op de bedrijfspagina wordt geplaatst. En van daaruit deel je het op social media, bijvoorbeeld via de bedrijfspagina op LinkedIn of Facebook. Medewerkers kunnen die posts dan weer liken of delen, zodat hun netwerk het krijgt te zien.
Het is belangrijk dat je blogs ‘zo dicht mogelijk bij je kassa’ staan, volgens een principe dat ik het ‘Glijbaanmodel’ noem: mensen typen bij Google iets in en glijden met een zak geld naar je toe. Immers als mensen je blog op je website lezen krijgen ze waardering voor je antwoord (en expertise) en roep je -onbewust- schuldgevoel op. De drempel om na het lezen contact met je op te nemen (of meteen iets te kopen) moet dan natuurlijk niet te hoog zijn. En blogs die op social media worden geplaatst verhogen die drempel.

Blogs op social media platforms: liever niet

“Ik hoor dat je tegenwoordig ook op LinkedIn blogs kunt plaatsen. Is dat niet slimmer?” Ik krijg de vraag regelmatig, en het is logisch dat social media platforms (ook Facebook) hun best doen om content zoveel mogelijk op hun eigen platform te krijgen. Je bent dan echter aan het ‘bouwen op gehuurde grond’, en uit de metafoor is al af te leiden dat dat niet slim is. Los van de eerder genoemde hogere drempel naar je kassa, ben je namelijk overgeleverd aan de grillen van de managers van social media platforms.
Los van het feit dat je blog op social media juridisch gezien niet eens jouw eigendom is, komen er uit het verleden wat voorbeelden die laten zien welke risico’s je loopt als je eigen content op de servers van een social media platform zet:

  • Kennen jullie de Product Pages van LinkedIn nog? Je kon op subpagina’s van je bedrijfspagina wat vertellen over je producten, en vele bedrijven deden dat ook. Tot LinkedIn het niet meer leuk vond en bedrijven enkele weken de tijd gaf om hun Product Pages te verwijderen, sommige bedrijven zelfs tienduizenden pagina’s! Nu heet het ‘Showcase Page’ en het principe is niet veel anders, maar LinkedIn had blijkbaar te weinig zin om de naam gewoon te veranderen. Dat zijn grillen waar je niet van afhankelijk wilt zijn.
  • Van Instagram lees je regelmatig over abonnees die na het plaatsen van een ‘dubieuze’ foto opeens hun account kwijt zijn en dus ook hun foto’s. Het is dus altijd slim om een back-up van je foto’s te hebben, alhoewel het natuurlijk nog slimmer is om geen dubieuze foto’s te plaatsen. Maar dat er over het woord ‘dubieus’ -mede vanwege cultuurverschillen- flink gediscussieerd kan worden weet inmiddels iedereen. Of zoals iemand het zei: “Je mag in de VS best een foto van een borst laten ziet, als er maar een mes of kogel in zit.”

Overigens kun je er wel voor kiezen om een kopie van je blog op je website ook als blog op LinkedIn te plaatsen, of alleen de eerste paragraaf. Ik begreep van SEO-deskundigen dat Google je daar, ondanks haar weerstand tegen kopieën van content, niet voor ‘straft’. Bovendien merkte Stefan van Happen terecht op dat een blog op LinkedIn soms enorm viraal kan gaan, een effect dat je op een gewone website niet zo snel ziet.

Blog plaatsen: Conclusie

De vraag ‘ Waar moet ik mijn eerste blog plaatsen?’ is dus -mits het een zakelijke blog is- eenvoudig te beantwoorden:

  • Plaats het blog op de website van je bedrijf, als er nog geen bloghoek is eventueel als nieuwsbericht (niet ideaal, maar beter dan niets delen). Richt liefst ook een schrijvershoek in, met de biografie van elke blogger in je bedrijf plus links naar eerdere blogposts.
  • Deel het blog (ook) via de bedrijfspagina’s op social media
  • Like of deel het zelf vanuit die post op de bedrijfspagina, eventueel kun je collega’s stimuleren dat ook te doen.

Op deze manier zorg je voor de beste glijbaan naar je bedrijf, en loop je geen risico’s het slachtoffer te worden van de grillen van een CEO van een social media platform. Want stel je voor dat de vrouw van Mark Zuckerberg de schurft aan blogs heeft…

Reacties op “Blog beginnen: Waar moet ik mijn (eerste) blog plaatsen?

  1. Bedankt voor de interessante tips Edwin! Erg interessant waarom het een minder goed idee is om een blog op social media te beginnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *