Geplaatst in Inbound marketing

Waarom moeten je medewerkers op LinkedIn?

“Maar Edwin, voordat je me een workshop LinkedIn geeft: waarom moet ik het willen?” Ik stond met mijn mond vol tanden, al jaren leg ik collega’s (en andere bedrijven) in workshops uit hoe ze LinkedIn het beste kunnen gebruiken. Maar nooit is me de vraag gesteld: waarom moet ik het willen?
Natuurlijk is het algemeen bekend dat je LinkedIn in kunt zetten voor het vinden van een (andere) baan, maar daar praat ik in mijn workshops vanzelfsprekend niet over. Ik leg wel uit hoe je het als medewerker van een bedrijf inzet, maar waarom je dat zou moeten doen? Ik zet hieronder de redenen onder elkaar.

Je netwerk uitbreiden

Verkopers die bijna met pensioen gaan hebben vaak een enorm netwerk. Maar verkopers die net beginnen kunnen een vergelijkbaar netwerk vrij snel opbouwen, via LinkedIn. Dat gaat natuurlijk puur om kwantiteit, die ‘oude’ verkoper kent de mensen in zijn netwerk natuurlijk veel beter. Maar daar heeft de ‘jonge’ verkoper nog jaren de tijd voor.
Je werkgever heeft er natuurlijk ook baat bij dat je een flink netwerk hebt, zeker als je in een commerciële functie zit. Je kent misschien iemand bij een interessante ‘wensklant’, of je kent iemand die je daar kan introduceren. Je kunt ook uitgebreid zoeken naar de juiste bedrijven of mensen, zeker als je de (betaalde) sales-module van LinkedIn gebruikt.
Mensen leren kennen is altijd leuk. Ik adviseer in mijn workshops ook altijd om niet te terughoudend te zijn bij het accepteren van linkverzoeken. In de meeste gevallen is de interesse serieus, en heb je ook weinig last van de nieuwe netwerkpartner: de meeste LinkedIn-leden kijken alleen en plaatsen niks. Bovendien is LinkedIn veel schoner dan andere platforms: als iemand je echt lastig valt, kun je haar of (meestal) hem eenvoudig rapporteren en van het netwerk laten schoppen.
Maar ook een ‘digitale reünie’ met oude bekenden is leuk op LinkedIn: jarenlang heb je elkaar niet gesproken en opeens zie je bijna dagelijks van elkaar wat er op professioneel gebied gebeurt. Ik neem zelf ook nooit meer afscheid van vertrekkende collega’s: ‘Ik volg je op LinkedIn’.

Je expertise profileren

We leven in een tijd dat niemand nog op je ‘outbound’ promotie zit te wachten: advertenties, commercials, ‘koude’ telefoontjes, noem maar op. De Privacywet maakt het ook juridisch ingewikkeld.
Op zich geen probleem: de meeste koopprocessen beginnen online, dus zorg dat je gevonden wordt. Dat kan bijvoorbeeld met een LinkedIn-profiel, dat je optimaal vindbaar kunt maken. In mijn (inbound) workshops leg ik uit dat zelfs de bestandsnaam van je profielfoto je vindbaarheid beïnvloedt. Een LinkedIn-profiel maakt je ook op Google beter vindbaar, meestal staat het bovenaan als mensen op je naam zoeken.
Naast vindbaarheid (of eigenlijk in het verlengde daarvan) ligt focus: kies één onderwerp waar je aan gekoppeld wilt worden, je stokpaardje of ‘thought leadership’. Misschien word je er al aan gekoppeld (door collega’s?), maar dan offline: “Voor dat onderwerp moet je echt bij hem zijn.” Wees ook niet te bescheiden: je hoeft niet te roepen dat je expert bent, zorg dat anderen die conclusie trekken.
Een belangrijke reden om die focus te kiezen is ‘the intention economy‘: steeds vaker roepen mensen op platforms als LinkedIn ‘Ik ben op zoek naar iemand die veel weet van x.’ Het is dan handig als mensen je met één onderwerp associëren, wellicht plaatsen ze jouw naam in de comments. Wat mij meestal overkomt als iemand ‘inbound’ invult bij x.
Het verkrijgen van die ‘thought leadership’ hoeft overigens niet veel tijd te kosten: met alleen het delen van artikelen over je expertise (‘content curation’ noemen ze dat) kom je al een heel eind. Je leest die artikelen toch, waarom deel je ze niet als ze interessant zijn? De enige tijd die er in steekt is een stukje toelichting, dat is de kerst op de taart.
“Ik twijfel of ik wel op LinkedIn wil, alles wat je erop zet staat er 10 jaar later nog op.” Mijn collega kwam met een argument dat ik graag omdraai: mooi toch? Als je dood bent is er nog steeds een digitaal standbeeld van je. Zeker op LinkedIn plaats je meestal geen foto’s of teksten waar je je 10 jaar later enorm voor schaamt. Bij Facebook is dat eerder regel dan uitzondering.

Kennis uitwisselen

Heb je vragen of antwoorden? Op LinkedIn kun je ze kwijt. Daarmee help je mensen en kweek je goodwill, anderzijds word je zelf ook slimmer. En je profileert je expertise weer.
In LinkedIn zitten ook veel gratis trainingen, en er wordt veel business-nieuws op gedeeld.

De marketing van je werkgever ondersteunen

Je werkgever zal het enorm waarderen als je de marketing ondersteunt, door het delen van kennis en projecten bijvoorbeeld. De opgetelde netwerken van de medewerkers (zelfs ontdubbeld) zijn veel groter dan het aantal volgers van de bedrijfspagina van je werkgever op LinkedIn.
Je doet bovendien aan een stukje interne communicatie, veel mensen lezen pas een bedrijfsblog in de LinkedIn-feed van een collega. En via LinkedIn leren ze je op professioneel gebied beter kennen dan aan de koffie-automaat. Daar leuter je wat over koetjes en kalfjes.

De HR van je werkgever ondersteunen

Het is op dit moment moeilijker om aan medewerkers te komen dan aan klanten, veel bedrijven zijn hard op zoek. Dus als je vacatures (en andere content) deelt in jouw LinkedIn-netwerk, help je je werkgever met haar ‘employer branding’. Als het om een vacature van een collega op jouw afdeling gaat, help je jezelf natuurlijk ook met het verlichten van de werkdruk.

Klanten aantrekken

Ik hoor het regelmatig: “die post op LinkedIn leverde me veel aandacht op, en nieuwe klanten”. In het geval van Jos Luypaers leverde één post op LinkedIn hem zelfs honderdduizenden views, tienduizenden likes, duizenden shares, honderden nieuwe mailabonnees en tientallen uitnodigingen op. En nieuwe klanten: “We rijden ons suf”.
Zelf merk ik het ook: LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten. Vaak zelfs directe opdrachten: “Je kent me niet, Edwin, maar kun jij 19 oktober bij ons een Inbound workshop komen doen?”. LinkedIn kost me veel tijd inderdaad, maar ik hoef verder geen marketing te doen. En vaak ook geen sales blijkbaar.

Handige informatie

De meeste LinkedIn-leden hebben hun telefoonnummer, mailadres etc. opengezet voor hun netwerk. Dat is soms erg handig als je iemand onderweg moet bellen die niet in je contactenlijst van je telefoon staat. LinkedIn gaat overigens met je informatie veel zorgvuldiger om dan bijvoorbeeld Facebook. LinkedIn verdient vooral geld met modules, niet met jouw privacy.
De Direct-Message functie van LinkedIn wordt ook steeds geavanceerder en begint mail steeds vaker te vervangen. Je kunt er nu ook bestanden mee uitwisselen bijvoorbeeld.

Efficiënt browsen

De meeste mensen durven op LinkedIn geen onzinnige posts te plaatsen, over hun vrouw, baby of kat bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop tijd.

Offline versterking

LinkedIn maakt je offline netwerkactiviteiten efficiënter en effectiever. Een kennismakingsgesprek is bijvoorbeeld efficiënter omdat je al veel van elkaar op hebt kunnen zoeken. Maar met de juiste filtering kun je de kans ook groter maken dat je met de juiste persoon zit te praten.
Dus voor iedereen die nog twijfelt over een LinkedIn-account: probeer het, het is gratis. En wat heb je te verliezen?
En voor iedereen die al een account heeft: Mis jij nog een argument om op LinkedIn actief te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *