Geplaatst in Bloggen, SEO

SEO-copywriter op reis: “Schrijven moet niet alleen om SEO gaan”

SEO-copywriter“Ik heb altijd twee passies gehad: reizen en schrijven. En die mag ik nu combineren!” Jody Op den Buijsch reist binnenkort naar Azië, om daar -op afstand- als SEO-copywriter voor bureaus en bedrijven te werken. Ze heeft SEO in haar vezels: “Ik heb bij mijn vorige werkgever veel SEO-trainingen gegeven: van technische SEO tot het schrijven van vindbare teksten, ook aan andere schrijvers.”

Wat is belangrijker voor een SEO-copywriter: Google of de lezer?

“Als ik een tekst schrijf, doe ik dat niet bewust ‘Search Engine Optimized’. Maar als ik de tekst achteraf lees, blijk ik hem onbewust best zoekmachinevriendelijk te hebben geschreven. Dat lijkt mij de beste aanpak. Ik doe ook vooraf uitgebreide keyword-analyses, om mijn werk wat meer focus te geven.”

“Achteraf blijf ik mijn teksten volgen op hun positie bij Google. Veel copywriters leveren hun teksten in en gaan door naar het volgende project, ik vind het belangrijk dat teksten die ik schrijf blijven scoren. Ik kan geen garanties geven op een hoge positie, maar ik wil voor de lange termijn zorgen dat een tekst van mij goed vindbaar is.”

Wat doe je voor een klant?

“Ik begin vrijwel altijd met een uitgebreide zoekwoordanalyse. Ik bouw een longlist van zoekwoorden op basis van een gesprek met de klant of eventueel een ‘brandbook’, als dat er is. Vanuit hun website, Google en de concurrent bereken ik scores op zoekvolume, concurrentie, positie en relevantie.”

“Omdat deze variabelen niet te vergelijken zijn, heb ik een speciale formule ontwikkeld waardoor ik appels met appels kan vergelijken. Daardoor weet ik welke tekst ik als eerste moet schrijven. Ik schrijf per zoekwoord -en synoniemen- een unieke tekst: voor ‘SEO training Waalwijk’ schrijf ik een andere pagina dan voor ‘SEO training Den Bosch’. De basisinformatie is natuurlijk hetzelfde, maar de omlijsting is anders. De tekst moet natuurlijk zoveel mogelijk uniek zijn.”

Hoe kun je als SEO-copywriter toch natuurlijk schrijven?

“Het schrijven zelf doe ik gewoon uit de losse pols, heel vrij. Geen drugs, gewoon een bakje groene thee. Ik maak met de klant wel eerst een documentje met doelgroep, tone of voice, noem maar op, maar het schrijven gaat vanzelf. Het grappige is dat ik vroeger altijd journalist wilde worden, maar nooit die opleiding heb gedaan. Als SEO-copywriter voel ik me nu toch een beetje journalist, haha.”

“Het SEO-copywriting doe ik dus toch niet bewust SEO. Ik schrijf niet geforceerd naar zoekwoorden maar hou ze wel in mijn achterhoofd. Daarna ga ik de tekst redigeren, dan plaats ik ook synoniemen en verwijder soms zelfs zoekwoorden als ze te vaak terugkomen. Zoals het woord ‘SEO-copywriter’ in deze tekst. Ik voeg natuurlijk metatags en call-to-actions toe, maar niets is zo belangrijk als de lezer. Het moet niet om de SEO gaan.”

Wat doe je behalve SEO-copywriting?

“Als een klant dat wil, kijk ik ook naar de technische SEO, zoals hun serversnelheid. Meestal regelen ze dat al anders, maar ik kan eventueel als second opinion dienen. En als ik problemen zie, meld ik dat sowieso. Ik werk nooit rechtstreeks in hun CMS, ze krijgen van mij teksten aangeleverd. Je bent anders te veel afhankelijk van zaken waar je geen invloed op hebt.”

“Ik verdiep me de laatste tijd ook in voice, video en social media advertising. Ik werk het beste samen met bureaus, die hoef ik niet te overtuigen van het belang van vindbaarheid. Maar ik heb erg verschillende klanten in mijn portfolio. Mijn specialiteit ligt op marketing, reizen en eten, maar ik vind het erg interessant om over nieuwe onderwerpen te leren.”

“Dat ik nu naar Bali ga is vanwege mijn andere passie: reizen. Ik ben bestemmingen gaan zoeken en Bali bleek het meest geschikt, goede werkomstandigheden zoals wifi en een bureau. En zon, zee en strand!”

Vindbaarheid is een rode draad door mijn online Cursus B2B Content Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *