Geplaatst in LinkedIn

“Ik hou van sales, maar op LinkedIn deel ik kennis [interview]”

“Ik heb sales altijd heel leuk gevonden, maar niet de platte sales. Mijn ouders hebben een eigen bedrijf en ik ging regelmatig met hen naar de Bouwbeurs om te verkopen. Leuk om te doen en het ging me goed af.”

Viola Markus is eigenaar van Optimaal Leadgeneratie, een bureau dat sales ‘anders’ doet: “Na mijn opleiding begon ik bij een deurwaarderskantoor, ik zat als enige vrouw in het salesteam en haalde ook alle targets. Mijn collega’s verklaarden dat met het feit dat ik vrouw ben, maar ik deed het gewoon anders.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat deed je anders?

“Ik deed bijvoorbeeld zelf de telefonische acquisitie, dat besteedde ik niet uit. Ik deed dat wel gericht, ik keek eerst wie een droomklant zou kunnen zijn. Bij een grote keten had ik bijvoorbeeld de naam van de financieel manager weten te achterhalen en heb zijn voor- en achternaam in chocoladeletters laten maken en toegestuurd. Toen ik belde om te vragen wat hij ervan vond, stelde hij voor dat ik langs zou komen om de chocoladeletters mee op te eten. Een week later waren ze klant!”

“Bij een schoonmaakbedrijf had ik een actrice die eruitzag als Mien Dobbelsteen naar binnen gestuurd met mijn kaartje. Ze werden geen klant, maar ze vroegen wel of ik daar wilde komen werken, haha. Dat was voor mij het moment om voor mezelf beginnen, met dat schoonmaakbedrijf als eerste klant. Ook voor hen heb ik de ideale klant gevonden en benaderd met een gadget: ze poetsen nu veel van de vestigingen van McDonalds!”

Vertel eens over je bedrijf?

“Mijn bedrijf bestaat nu vier jaar en we zitten inmiddels met 15 mensen op kantoor. We doen alleen sales, maar wel op basis van het onderscheidend vermogen van onze klanten. We worden vaak gezien als callcenter of als reclamebureau, maar feitelijk zijn we een combinatie van deze twee. We werken voor heel veel verschillende branches, op een unieke manier. Daardoor hebben we veel ambassadeurs, waardoor we weer heel snel groeien.”

“We zijn ook bewust heel erg zichtbaar op social media, daar doen we ons echt ons best voor en we krijgen leuke reacties: ‘Je plaatst echt veel leuke berichten’. We gebruiken ook veel humor, zoals toen ik op vakantie was en er een video online verscheen dat de medewerkers hier op tafel dansten.”

Wat is je aanpak op LinkedIn?

“Als iemand je profiel op LinkedIn bekijkt moet dat kloppen, dat vind ik belangrijk. Zorg ook dat je zichtbaar bent en naamsbekendheid creëert. Dat gaat niet van vandaag op morgen, je moet het blijven doen. Dat doe ik zelf ook, waarbij ik regelmatig spar met onze marketingafdeling. Niet om er direct leads uit te halen, maar om kennis te delen. Ik ben heel open op LinkedIn, bijvoorbeeld hoe ik het moederschap met mijn bedrijf combineer.”

“Ik vind het belangrijk om veel te delen, bijvoorbeeld hoe wij dingen doen. Niet alleen over sales, ook over werkgeluk en hoe je met je mensen omgaat. Ik probeer twee keer per week iets op LinkedIn te posten, goede foto’s zijn dan erg belangrijk en niet te veel tekst. Veel mensen willen direct verkopen op LinkedIn, ik geloof daar niet in.”

“Ik besteed ook offline veel tijd aan netwerken, ik zit bijvoorbeeld bij veel netwerkclubs. Ik vind het leuk om bij bedrijven in de keuken te kijken en te luisteren naar sprekers.”

Heb je tenslotte nog tips?

“Je moet je posts vooral persoonlijk houden, dat spreekt mensen aan en dat willen ze zien. Je mag ook best vertellen wat er niet goed gaat. Wij werken hier ook met een content kalender, zodat we weten wanneer de speciale dagen zijn, zoals Koningsdag. Daar maken we passende foto’s bij, toevallig hebben we vandaag een fotoshoot. En zo doen we ons best!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *