Geplaatst in Social selling, Thought Leadership

“Het kost tijd om op LinkedIn je expertise te ontwikkelen” [interview]

“De reacties op mijn posts op LinkedIn zijn over het algemeen heel positief, op Twitter waren de reacties wat harder en ongenuanceerder. Dat mag best, maar zodra het persoonlijk wordt en mensen je aan gaan vallen kan dat pijn doen. Sommige mensen vinden ook dat bankiers zich ook vooral met geld verstrekken bezig moeten houden.”

Dirk Mulder is Sector Banker bij ING, hij plaatst regelmatig interessante posts op LinkedIn. Posts met een duidelijke focus: “Ik ben verantwoordelijk voor het verzamelen en delen van relevante kennis over de sectoren retail, automotive en groothandel. Voor de zakelijke markt zijn de verkoopteams in de kantoren per sector ingedeeld, zodat we de problematiek van de klant beter begrijpen.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat is jullie taak richting de kantoren van ING?

“Onze afdeling zorgt ervoor dat relevante kennis bij onze verkooporganisatie komt. Die kennis halen we ook op bij de bedrijven in de markt, we gaan met ze in gesprek over strategische issues. Maar ik word ook geacht het gezicht richting deze sectoren te zijn.”

“Mijn collega’s doen hetzelfde, maar dan voor andere sectoren. Ieder heeft ook een eigen manier gevonden om dat te doen, dat proberen we met elkaar te delen en van elkaar te leren. Je merkt dat iedereen de route kiest waar hij of zij energie uithaalt. Dat kan voor de één het organiseren van bijeenkomsten voor klanten zijn, de ander is wat meer analytisch en ik ben vooral actief op social media als LinkedIn.”

Hoe ben je daarmee begonnen?

“Jaren terug werd ik getriggerd door het succes van een twitterende collega. Ik vind het altijd leuk om dingen uit te proberen, dus ik begon enthousiast via Twitter artikelen te delen en probeerde zo wat autoriteit op te bouwen. Ik merkte dat het werkte: steeds meer mensen gingen me volgen omdat ik relevante nieuwsitems deelde. Ik merkte dat mensen overvoerd werden met informatie, er is veel behoefte aan snackable content. Misschien zijn ze ook wat lui, haha.”

“In de loop van de tijd ben ik met andere social media platforms gaan experimenteren zoals Instagram en Facebook, maar ik merkte dat vooral LinkedIn mij veel ruimte geeft om content te delen, dus ben ik daarmee verder gegaan. In het begin produceerde ik mijn stukjes nog samen met een journalist, maar later ben ik ook zelf artikelen gaan schrijven. Zo heeft het zich verder ontwikkeld. Ik ben nu aan het experimenteren met vlogs, en wil binnenkort kijken naar podcasts.”

Welke reacties krijg je op LinkedIn?

“Over het algemeen zijn de reacties op LinkedIn erg positief, je bouwt zo een solide bestand aan connecties op. Inmiddels zo rond de 5500, ik hoor van collega’s dat dat best een goed bereik is. Als ik op LinkedIn een foto plaats met wat tekst wordt dat zo’n 5000-7000 keer gezien en een filmpje ongeveer 3000-4000 keer, met uitschieters. Als ik artikelen deel is de variatie groter: tussen 1000 en 100.000 views, het helpt vooral als je mensen erg triggert. Dan ontstaat er ook interactie, dat helpt ook.”

“Ik merk dat mijn eigen blogs 150-400 keer worden gelezen, aanzienlijk minder dan andere posts. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om elke maand een bedrijfsbezoek te doen en daarna een blog te schrijven. Ik vraag ondernemers hun vier pijlers van succes te benoemen, zo wil ik het positieve van retail en groothandel laten zien. Maar anderzijds wil ik de lezers ook wat leren. De posts over groothandel doen het aanzienlijk minder, maar ook om de focus erin te houden richt ik me vooral op detailhandel.”

“Ik zet vooral relevante artikelen door op LinkedIn, maar ik schrijf er wel een goede samenvatting bij waarin ik probeer de rode draad uit het artikel over te dragen. Ik krijg daar ook veel positieve reacties op, het aantal connecties loopt exponentieel op. Maar dat is ook logisch, hoe meer volgers je hebt hoe meer kijkers erbij komen. Ik word op bijeenkomsten ook steeds vaker herkend.”

Heb je nog tips?

“Veel mensen delen artikelen op LinkedIn vrij gemakzuchtig, maar als je ‘thought leader’ op jouw expertise wilt worden gaat er echt tijd in zitten. Zeg wat over de inhoud van het artikel en wat je leerpunten waren, kies er het juiste plaatje bij. Ga ook ontdekken wat voor jou het beste werkt, er is heel veel mogelijk.”

“Plaats regelmatig posts en vergeet ook de hashtags en witregels niet. De eerste drie regels zijn belangrijk, zorg dat mensen door willen klikken. Je moet investeren om uiteindelijk een groep kwalitatief goede volgers om je heen te krijgen. Maar als je dat eenmaal hebt gaat de rest van je werk een stuk makkelijker.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *