Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Ik schrijf op LinkedIn over menselijke zaken voor zakelijke mensen” [interview]

“Ik heb een donkere periode in mijn leven gekend, daar is zelfs een boek over geschreven en er komt eind 2020 een documentaire. Ik werk nu bij de GGz Eindhoven, daar geef ik mede leiding aan Herstelbureau GroeiRijk en een team van ervaringsdeskundigen: mensen met een unieke achtergrond van dak- en thuisloosheid, opgegroeid in armoede, psychiatrische kwetsbaarheden, detentie-achtergrond of met een verslavingsproblematiek. Mensen die hun problemen een plek hebben gegeven en er iets positiefs mee willen doen.”

Toon Walravens is Ambassadeur bij de GGzE, maar dat doet hij slechts parttime: “Ik werk ook als hoofdopleider van de opleiding ‘Steunend Relationeel Handelen’ bij RINO Groep Utrecht. Deze methodiek wordt door veel (zorg)organisaties omarmd, we hebben ook veel coaches en docenten. Mijn persoonlijke achtergrond in de (forensische) psychiatrie is mijn belangrijkste drive, zo ben ik in de zorg terechtgekomen. Ik zit nu goed op mijn plek.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat doe je op social media?

“Ik ben alleen actief op LinkedIn, op Facebook niet meer. Daar werd soms te hard gereageerd, net als op Twitter. LinkedIn past beter bij mij, kritisch maar niet aanvallend. Het moet ergens toe leiden, de waarheid mag gezegd worden maar die mag je wel gedoseerd of genuanceerd brengen. Iedereen heeft recht van spreken.”

“De meeste reacties op mijn posts op LinkedIn zijn positief, mensen voelen zich gehoord en gekend. Ik praat over vreugde, maar ook over pijn en somberheid. Veel mensen herkennen zich daarin en ik hoop dat mijn woorden ondersteunend zijn. Ik post meestal in het weekend, de verhalen van de week spaar ik op. Ik beschouw dan mijn werkwereld en vertel daarover. Dat past ook bij mij, ik doe veel zonder ervoor betaald te worden. Als ik ergens spreek, vraag ik meestal om vrijkaartjes voor mijn collega’s.”

Waarom denk je dat mensen je aanbevelen om te volgen op LinkedIn?

“Ik denk dat anderen het interessant vinden wat ik doe, en mij een breder publiek gunnen. Ze zijn denk ik gecharmeerd van de schrijfstijl en openheid. Ik schrijf menselijke zaken voor zakelijke mensen. Het gaat in de zorg om veel verschillende belangen, maar we hebben toch allemaal hetzelfde voor ogen.”

“Ik plaats altijd iets op LinkedIn met een bedoeling, met een relevante foto. Daar ben ik heel zorgvuldig in. Ik heb geen commercieel gewin, dat maakt het makkelijker om te plaatsen. De rijkdom die het oplevert zit vooral in de contacten. Ik richt me op LinkedIn vooral op mijn gevoel, probeer taal te gebruiken die iedereen begrijpt. Ik schrijf over dingen die zich boven en onder de wenkbrauwen afspelen. Ik sta open voor elke reactie, als je iets plaatst kan dat reacties oproepen. Ook reacties waar je niet gelukkig van wordt, ook dat kan leerzaam zijn!”

“Ik schrijf veel over dromen, vaardigheden, talenten, verlangens en liefde maar ook over onhebbelijkheden. Ik nodig mensen uit om uit de schaduw te stappen: waarom doe je wat je doet? We hebben allemaal een wereld aan de buitenkant maar ook een wereld aan de binnenkant die niemand ziet, die wil ik laten zien. En dat werkt blijkbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *