Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Je moet niet op LinkedIn, je moet LinkedInNEN”

“De vraag die je jezelf op LinkedIn moet stellen is vooral: ben ik toegankelijk? Gebruik ik toegankelijke woorden in mijn profiel? Ik merk dat ik door mijn toegankelijkheid veel te weten kom over mijn netwerk, en dat ze me makkelijk weten te vinden. Zoek dus de interactie met elkaar op, niet alleen voor direct voordeel.”

Haydar Bayrak is adviseur Personal Banking bij ABN AMRO, maar vooral bekend als ‘verbinder’ via onder andere zijn project ‘Op de bank bij de bank’, oorspronkelijk een offline spinoff van zijn LinkedIn-netwerk: “Via LinkedIn kun je met elkaar in contact blijven, je moet bij elkaar een indruk achterlaten. Je hebt LinkedIn en LinkedInNEN: ga in dialoog, dan kun je elkaar ook tips geven en beter maken. Bij ons evenement ‘Op de bank bij de bank’ leer je elkaar ook echt kennen.”

Kun je iets meer vertellen over dit initiatief?

“Met het evenement ‘Op de bank bij de bank’ ben ik begonnen nadat ik 5 jaar actief was op LinkedIn. Ik zag veel boeiende mensen voorbijkomen, maar ik miste nog de interactie. Dat is jammer, je bent een connectie om elkaar te helpen of elkaars netwerk aan het denken te zetten. Zelf deed ik dat ook te weinig, tot ik besefte dat het kwam omdat ik nog niemand persoonlijk had ontmoet. Toen heb ik 50 connecties uitgenodigd voor een meeting, niet een netwerkbijeenkomst maar een ambassadeursbijeenkomst.”

“De eerste sessie was al heel leuk, maar we hebben het format wel veranderd aan de hand van de feedback. Die dialoog is belangrijk, daar leer je van. Vervolgens kreeg ik heel veel berichten van mensen die ook hadden willen komen. Ik ben daarom naar mijn communicatiecollega’s gegaan, omdat een dergelijk event goed is voor de PR van de bank.”

“Ze vonden het een leuk idee en inmiddels zitten we al aan sessie 6, met 200 LinkedInners. Helaas gaat het niet door vanwege het Coronavirus. Ik ben nu bezig met online minisessies met 20 Linkedinners, als waardevol alternatief omdat fysieke LinkedIn netwerkbijeenkomsten op dit moment weliswaar niet gehouden kunnen worden, maar dat door corona het grote belang van netwerken via LinkedIn zo mogelijk nog veel duidelijker is geworden. En misschien zijn fysieke netwerkbijeenkomsten – waarbij 1,5 meter afstand wordt gehouden – binnen enige tijd toch weer mogelijk?”

Vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben nu 14 jaar in dienst bij ABN AMRO, marktgebied Rotterdam. Ik werk voor de afdeling New Business Personal Banking, we helpen de relatief vermogende klanten met de vragen die ze hebben, hun pijnpunten. De klik met die mensen is dan belangrijk, goed luisteren is essentieel. Dat lukt me steeds beter.”

“Ik ben een dynamisch persoon en verschrikkelijk nieuwsgierig, naar alles. Wat betreft social media ben ik alleen actief op LinkedIn, ik vind dat een zakelijk volwassen en veilig platform. En transparant, je CV staat online en je posts geven anderen een gevoel van wat je doet en wie je bent. Je kunt in één oogopslag van mensen heel veel zien: ben je vooral veel over jezelf bezig, of ben je juist een deler.”

Heb je nog tips over LinkedIn?

“LinkedIn is een steeds belangrijker platform, het wordt ook leuker als je de dialoog op zoekt. Je moet niet alleen posts maken, maar ook reageren op anderen en ze bewonderen. Ik geef veel tips, maar ik krijg ook veel tips, daar word ik beter van. Je gaat elkaar ook aanbevelen. Ik hoor regelmatig iets in de trant van ‘ik hoorde van x dat ik met jou moest connecten.’ Dan kunnen ze niet meer om je heen.”

“We kunnen echter nog veel meer voor elkaar betekenen, we samen hebben ontzettend grote netwerken. Ik kom via via bij veel mensen ‘binnen’, veel meer dan een paar jaar geleden. Daar heb ik ook geen enkele moeite mee, dat is LinkedInNEN toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *