Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Na mijn schooldag ga ik ondernemen, LinkedIn is dan onmisbaar” [interview]

Jort Verhage“Ik ben 17 en zit in de 5e klas van het gymnasium in Amersfoort. Mijn passie en hobby is ondernemen, dat doe ik elke dag na school met mijn bedrijf ‘De Hofnar’.”

Jort Verhage is scholier en al vier jaar ondernemer: “Ik ben op mijn 13e als ondernemer begonnen, mijn ambitie om professioneel tennisser te worden kwam door een blessure op een laag pitje. Ik besloot toen een rolstoeltennis-evenement te organiseren, dat was erg leerzaam. Het zoeken naar sponsors heeft me naar het ondernemerschap gebracht, netwerken is dan heel belangrijk. Ik besefte dat ik echt van betekenis kon zijn.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat doet je bedrijf?

“Ik vond het altijd raar dat bedrijven die met digitalisering bezig zijn vooral advies vragen aan oude mensen, terwijl mijn generatie in een digitale wereld is geboren. Zelfs als ze iets aan jongeren proberen te verkopen, vragen ze hen niet om advies. Ik heb toen een berichtje op LinkedIn geplaatst, dat ze me als consultant in konden huren. Daar reageerden veel bedrijven op, groot en klein, ik kreeg meteen opdrachten. Dat was de fundering van het bedrijf De Hofnar.”

“De Hofnar is gestoeld op mijn eerste gedachte: er wordt vooral óver jongeren gepraat, niet mét jongeren. Ik zorg voor die jongeren, zet ze om de tafel met directeuren en laat ze meedenken tijdens strategische sessies. Ze zijn immers onbevangen en komen met unieke ideeën. Dat leidt tot interessante input, zeker voor bedrijven die iets aan jongeren willen verkopen. Je moet het ze gewoon vragen, bij andere doelgroepen gebeurt dat wel.”

Hoe zet je social media in?

“Ik ben op het gebied van social media de laatste tijd vooral op LinkedIn actief, daar helpt het algoritme om snel viraal te gaan als je wat waardevols te melden hebt. Bij Instagram bereik je misschien 25-50% van je volgers, bij LinkedIn heb je al snel een bereik van tienduizenden mensen. Bij de introductiepost van de Hofnar had ik zelfs een half miljoen weergaven! Sinds dat bericht heb ik minimaal 15.000-20.000 views per post, soms zelfs 100.000.”

“Ik plaats mijn posts niet met voorbedachten rade, ik kijk gewoon wat werkt. Ik begrijp ook niet waarom mensen LinkedIn-trainingen volgen; maak je eigen format en als het werkt moet je doorpakken. Zeker jongeren zoeken het zelf wel uit.”

Wat heb je inmiddels geleerd?

“Ik heb gemerkt dat de eerste regel van de post het belangrijkst is, daar plaats ik meestal een prikkelende stelling. Daar krijg ik dan 90% positieve reacties op en 10% negatieve. Zoals een post met als eerste regel “Het onderwijssysteem faalt”, en daaronder mijn betoog. Het is dus geen clickbait, ik probeer mensen wel te overtuigen van mijn stelling, en hoop dat ze daardoor mijn post verder delen.”

“Als je vaak voor publiek spreekt, komt je naam steeds overal terug. En mensen herkennen je ook. Het is de kunst om andere mensen over je te laten praten. Als je jong bent en een uniek concept hebt, is dat makkelijker natuurlijk. Iedereen heeft een unieke kracht, maar niet iedereen weet wat het is of is te bescheiden. Soms is het ook de omgeving die ze afremt, zoals een onderwijssysteem dat creativiteit belemmert.”

“Zorg ervoor dat je verhaal relevant is voor anderen, je moet niet te veel over jezelf praten. Zorg ook dat je opvalt, vermijd het vaste stramien. Wees uniek, bijvoorbeeld in je profiel. Je kunt ook naar je social selling index kijken, waarmee LinkedIn aangeeft hoe goed je bezig bent. Als je een professioneel ‘personal brand’ wilt bouwen, moet je de juiste mensen vinden en relaties opbouwen. Ik reageer bijvoorbeeld altijd op uitnodigingen, en regelmatig op berichten. Ik merk dat het onderwerp ‘jongeren’ zo aan mij gaat hangen, en dat werkt ontzettend goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *