Geplaatst in LinkedIn, Social Media

“Je moet je op LinkedIn niet door de posts van anderen laten intimideren” [interview]

“Ik heb nu ongeveer 5,5 jaar mijn bedrijf Spiegelei Communicatie. Het spiegelei is een metafoor voor communiceren vanuit de kern, wat persoonlijk ook belangrijk voor me is. Als je een spiegelei wilt bakken en je breekt het ei boven de pan, wil je de gele eidooier behouden. Dat is de identiteit van je merk, het wit erom heen is de buffer en je hulpmiddel om je boodschap te verspreiden. Als je dat zo doet, blijf je dicht bij jezelf en communiceer je vanuit de kern.”

Annemieke van Waterschoot is ondernemer, haar bedrijf, aanpak en persoon liggen in één lijn, niet alleen op LinkedIn: “Als je online en offline hetzelfde doet wek je vertrouwen, je hoeft geen rol aan te nemen. Dat doe ik voor mezelf en voor mijn klanten: wat bied je aan, voor wie ben je en wat zijn je waarden. De spiegelei-metafoor is ook een mooie gespreksopener en daarom gooi ik soms ook met eieren op social media, haha.”

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met experts die LinkedIn effectief inzetten om hun ‘personal brand’ te ontwikkelen.

Wat doe je voor je klanten?

“Ik help klanten met hun strategie, positionering en branding: waar sta je voor, welke onderwerpen horen bij jou? Ik help ze ook met content marketing en sommige ook met de uitvoering: workshops geven, content kalender vullen en zorgen dat ze een berichtenstroom op gang houden. De start is soms moeilijk, maar als het eenmaal loopt, vinden ze het makkelijker. Ik begeleid ze voor een langere periode.”

“Social media zijn mijn belangrijkste marketinginstrument, daar ontmoet ik onbekenden, leer ik mensen beter kennen en ik ga met ze in gesprek. Ik doe alles handmatig, geen automatische mails. Voor mij is dit het startpunt van alle communicatie, als persoon en als bedrijf. Je moet je menselijke kant laten zien, mensen praten met mensen en niet met logo’s of beton. Dat wordt vaak vergeten, maar het hoort natuurlijk ook bij het communiceren vanuit de kern.”

Wat doe je zelf op social media, behalve LinkedIn?

“Ik zit ook op Instagram, steeds minder op Facebook. Voorheen zat ik ook op Twitter en Google Plus, maar daar ben ik mee gestopt. Op LinkedIn zorg ik dat mijn berichtenstroom doorgaat, met online tools. Ik zoek er bewust naar mensen met wie ik verbonden wil zijn. Ik probeer mijn netwerk zo waardevol mogelijk te houden, geen kwantiteit maar kwaliteit. Als ik met iemand verbind, stel ik ook vragen en ga ik in gesprek. Zo gebruik ik LinkedIn vooral, ik volg ook wat er leeft. Ik vermijd het kijk-en-vergelijkspel, je moet je niet laten intimideren door de successen van anderen.”

“Ik post elke dag iets op LinkedIn en stimuleer mijn klanten ook om hun onzekerheid te overwinnen, het is een kwestie van de juiste ‘mindset’. Ze zien steeds vaker de voordelen van social media, maar ze willen vooral weten hoe ze het moeten gebruiken. Ik help ze de drempel over, maar vertel ook dat ze moeten doen wat bij ze past. Kopiëren werkt niet. Ik vind dat er voor elke ondernemer plaats is op LinkedIn. Ze onderscheiden zich op allerlei manieren offline al, dat kunnen ze ook online.”

Heb je nog tips?

“Mijn belangrijkste tip voor LinkedIn is: leg uit waar je voor staat, voor wie, en hoe je dat doet: welk proces, welke waarden? Ga in elk geval posten dus, ook als het eng is, en hou dat een tijdje vol. Ga ook echt in verbinding met mensen, je mag ook best proactief mensen zoeken. Deel vooral je kennis, vaak ben je je er niet van bewust dat je er anderen mee kunt helpen.”

“Ik deel heel veel kennis over LinkedIn, social media en personal branding omdat ik echt geloof dat als je veel geeft, het ooit terugkomt. Ik wil ondernemers op LinkedIn krijgen, ik hoor van veel ondernemers dat ze dat intimiderend vinden. Als ik ze eenmaal overtuigd heb zie ik de twinkeling in de ogen: ‘nu snap ik het’. Dat geeft het beste resultaat, als je weet wat je doet, en als je weet wat je verhaal is. Dan gaan mensen je vanzelf volgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *