Geplaatst in Authenticiteit, Content Marketing, Social Media

Kijk ik typ SEO dan kom ik misschien hoger bij Google

Een Engels spreekwoord zegt “There are no shortcuts to anyplace worth going”. Een nadenkertje, want zodra je de shortcut naar een ‘place worth going’ hebt gevonden, is de ‘place’ niet meer zo interessant. Natuurlijk. Wie de geweldige film ‘Groundhog Day’ gezien heeft, begrijpt de zin. Maar wat dat met SEO te maken heeft? Dat vertel ik later. Voor de leek: SEO betekent ‘search engine optimization’, oftewel met de juiste woordkeuze bewust zorgen dat je hoger in de zoekresultaten van Google komt.

In bed praten
De hoofdpersoon in de film ‘Groundhog Day’ ontdekt dat hij elke morgen aan dezelfde dag begint, en (eh het is een man) besluit daar misbruik van te maken. Hij vraagt op dag 1 aan een knappe vrouw op welke school ze zat en hoe haar wiskundelerares heette, en op dag 2 gebruikt hij deze kennis om te doen of hij destijds naast haar zat, en praat haar dezelfde dag nog -hij moet wel- het bed in. Wat hij echter de hele film (en vele dezelfde dagen) tevergeefs probeert, is om zijn aantrekkelijke vrouwelijke baas ook in één dag het bed in te krijgen. Hij haalt alle trucs uit de kast, maar geen ervan werkt, zo’n ‘meisje’ is ze niet. Pas als hij aan het eind van de film de moed opgeeft en (inmiddels een beter mens) gewoon een dagje zichzelf is, wordt ze smoorverliefd op hem. Verdorie, nu verklap ik hoe het afloopt.

Sleutelaars tegenwerken
De link met SEO? Overal in de metaal- en marketinggroepen op LinkedIn zie je mensen die proberen met ‘shortcuts’ dingen te bereiken: het kopen of ruilen van ‘likes’ of ‘tweets’, verkapte advertenties, het zodanig ‘sleutelen’ aan titel en inhoud dat je bij Google hoger in de zoekresultaten aan de linkerkant komt, noem maar op. Dat laatste heet dus SEO, en Google doet steeds meer haar best om ‘sleutelaars’ tegen te werken. Elke week word ik wel gebeld door een bureau dat zegt “Ik kan u helpen om hoger bij Google te komen”. Ohra heeft het een paar jaar terug ook eens geprobeerd, Google belazeren, maar was vervolgens maandenlang onvindbaar. En onvindbaar bij Google betekent tegenwoordig: niet bestaand.

Google houdt van wie?
Nu worden er tegenwoordig weinig pogingen meer gedaan om Google echt te belazeren, maar een zoekopdracht op de afkorting SEO leert je dat er bij het schrijven van content nog steeds heel erg wordt gekeken naar de invloed op de plek in de zoekresultaten. Wat in dit artikel echter mooi verwoord wordt (“It’s official: Google loves content”) is dat de zoekprofessoren bij Google steeds beter hun best doen om ‘SEO-sleutelaars’ te omzeilen (zelfs straffen!) in hun zoektocht naar relevante content. Of zoals een Google-medewerker het in het artikel verwoordt: “We have more understanding of sites that have good content, even if it isn’t search engine optimized like many marketers have learned to do. The sites that will be penalized are those that “throw too many keywords on the page, exchange way too many links, whatever they’re doing to go beyond what a normal person would expect.”

Toen mijn weblog onlangs door Blogstylers op geweldige wijze ‘gegrilled’ werd (klik hier) was het één van de adviezen: ‘schrijf SEO’. Naast het advies om de berg bovenin mijn weblog te verwijderen (ik hou van die berg), was dit het andere advies waar ik wat moeite mee had. En de zoekstrategie van Google bevestigt mijn gevoel in deze. Mensen hebben ook een zesde zintuig voor niet-authentieke boodschappen, zoals het Nokia-voorbeeld dat hier beschreven staat laat zien.

Oftewel: schrijf gewoon vanuit je hart en wees relevant, Google zal je vinden. En vervolgens ook de wereld. Precies zoals de hoofdpersonen in Groundhog Day elkaar vonden.

Reacties op “Kijk ik typ SEO dan kom ik misschien hoger bij Google

 1. Hee Edwin, leuk blog! En hee, mijn lievellingsfilm! Kijk ik elk jaar minstens een keer, als oefening in nederigheid 😉

  Maarre.. even corrigeren. Janneke Romijn heeft je niet aangeraden om te gaan ‘SEO-schrijven’ hoor. Daar gelooft ze helemaal niet in. Wel in een zoekwoord in de kop zetten, als het zo uitkomt, en op de meest voor de hand liggende plekken. Dat Google razendsnel zijn zoekwoordenbeleid verandert wil ook zeggen dat veel oude trucs morgen weer achterhaald zijn, of gister al.. zonde van je tijd om daarop te focussen. Dus volgens mij zijn we het eigenlijk eens.

  En die berg, daar hadden we natuurlijk gewoon gelijk in 😉

 2. Ik was jullie blog toevallig een keer tegengekomen en als oud-medewerker van APW (klant van MCB) dacht ik meteen; wat leuk! (keek altijd een beetje op tegen hoe jullie bij MCB alles aanpakken, heel professioneel!)

  Ben nu trouwe volger en vind de artikelen zeker de moeite waard!

  Over de SEO tip, het kan nooit kwaad om je een beetje te richten op de bezoekers die je aan wilt trekken en te achterhalen waar ze op zoeken. Maar het is en blijft het belangrijkst om je op goede content voor de doelgroep te richten want dat is waar het uiteindelijk om draait! Die mensen die denken dat ze het met een paar trucjes kunnen oplossen komen van een koude kermis thuis 😉

  PS: de berg is wel mooi maar ik snap ook niet helemaal de link met dit onderwerp, maar ik zie dat je ‘m nu wat minder prominent gemaakt hebt?

 3. @Marjon: bedankt voor het compliment. En wat betreft de berg: eigenlijk doet het er niet meer toe waarom ie daar staat, want hoe meer mensen twijfelen aan de toegevoegde waarde, hoe meer ik van die berg ga houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *