“Van Cialdini hebben we de kracht van wederkerigheid geleerd: als je iets weggeeft krijg je ook wat terug. We geven al onze geheimen over Powerpoint prijs, van alles wat we maken laten we zien hoe je het zelf kunt doen. Uiteindelijk komen de serieuzere klanten toch bij ons terecht.”
Ferry Pereboom is één van de eigenaren van PPT Solutions, een bedrijf gespecialiseerd in Powerpoint. Ferry is bekend van LinkedIn, waar zijn enthousiaste video’s over de mogelijkheden van Powerpoint veel views en klanten opleveren. Hij deelt alle geheimen: “We hebben hier een regel: het moet een beetje pijn doen als we een stukje content weggeven, dan scoort het meestal enorm.”
Er is een markt voor Powerpoint-specialisten?
“Microsoft was in de vorige eeuw al de standaard, elke computer heeft Powerpoint standaard geïnstalleerd. Je kunt er supertoffe dingen mee maken, maar vreemd genoeg worden nog steeds hele belangrijke plannen gepresenteerd zonder veel aandacht te besteden aan de structuur en de vormgeving van de presentatie. Powerpoint is ook zo gebruiksvriendelijk dat iedereen denkt er mee te kunnen werken. Bij het maken van bijvoorbeeld een website huren bedrijven een specialist in, maar vreemd genoeg niet bij een presentatie.”
“Ons bedrijf is daarom volledig gespecialiseerd in Powerpoint, we maken presentaties, gebruiksvriendelijke templates en geven trainingen. Acht jaar geleden ben ik met mijn twee partners begonnen vanuit de visie dat iedereen Powerpoint kent, maar niemand er echt in gespecialiseerd is. Ik zag één van mijn partners tijdens mijn studieperiode vertellen over presenteren, ik zag meteen kansen dus ik klampte hem aan.”
“Inmiddels werken we met 30 mensen, voor binnen- en buitenlandse bedrijven. We werken voor marketingafdelingen die een bedrijfspresentatie willen of voor grote bedrijven als de NS of KLM, die zelf eenvoudig indrukwekkende presentaties willen kunnen maken. Daarnaast geven we ook nog trainingen in Powerpoint. En we zetten al onze kennis online, niets is geheim.”
Je filmpjes op LinkedIn doen het goed?
“Omdat mensen ervan uitgaan dat ze Powerpoint goed genoeg kennen, moesten we in onze marketing laten zien wat er écht allemaal mogelijk is. Zodra we fysiek een pitch voor een bedrijf mogen geven, krijgen we vaak de opdracht. We begonnen daarom destijds onze marketing met een filmpje van de slides van een presentatie inclusief muziek, maar dat zag er té goed uit voor alleen Powerpoint. Mensen dachten dat het een animatie was.”
“Vijf jaar geleden zijn we begonnen met het opnemen van de presentaties die we maakten voor klanten. Het eerste filmpje van een Powerpoint voor de NS is inmiddels een klassieker: hij werd 120.000 keer bekeken, zonder te adverteren. Voor B2B-begrippen is dat ontzettend veel, de eerste dagen nadat we het op LinkedIn hadden gedeeld stond de telefoon roodgloeiend. Ik hoor tot op de dag van vandaag mensen nog over die NS-video.”
“Sindsdien zetten we LinkedIn structureel in, in het verleden zakte het wel eens in als we het te druk hadden. Onze marketeer post nu twee keer per week iets wat we hebben gemaakt, sindsdien zien we dat het aantal aanvragen weer structureel toeneemt. LinkedIn is het beste medium om onze aanpak op te laten zien. Daarnaast proberen met onze website ook klanten aan te trekken, zodat mensen die vragen over Powerpoint intypen altijd op onze site landen. Geen push maar pull.”
Je deelt zelf ook veel op LinkedIn?
“Onlangs gaven we gratis een sheet van een klok met bewegende wijzers weg, mensen konden er in de comments om vragen. Dat is een goede manier om ons bereik te vergroten, alleen die klok leverde ons al bijna 1500 nieuwe volgers op. Het gaat een beetje tegen je natuur in om zoveel weg te geven, maar uiteindelijk rendeert het 100x méér dan wanneer je het niet doet.”
“Toen we de inhoud van onze trainingen volledig online begonnen te zetten, leverde dat juist veel meer inschrijvingen voor de offline trainingen op. Mensen willen toch graag op een locatie ongestoord de diepte in, met alleen de content op je website kunnen ze Powerpoint niet echt leren kennen. We waren aanvankelijk huiverig om alles te delen, maar we hebben er geen spijt van.”
“Maar onze grootste eye opener bij LinkedIn was het belang van je eigen enthousiasme. Als mensen op de video zien dat je echt trots bent, werkt dat enorm. Als je dan 120.000 views hebt, doe je eigenlijk 120.000 sales pitches! Een goede video is dus belangrijk, vooral dat je met passie en trots vertelt. Hou het dus persoonlijk en vertel ook wat er niet goed ging. Dat is het meest overtuigend.”
Deze case is onderdeel van mijn online training B2B Content Marketing