Geplaatst in Content Marketing, employee advocacy, Inbound marketing

Over de magneetwerking van je collega’s

Toen ik met Roy Das van bureau Yellowhawk sprak over de mogelijke vormen van samenwerking die ik aanbied, bood hij aan om deze voor mij op papier te zetten in de vorm van een interview. Ik had hem eerder ook geïnterviewd over zijn bedrijfsmodel.

Waarom dit interview, Edwin?

“Het is de vraag die ik het vaakst hoor sinds ik fulltime ondernemer ben: ‘Hoe zou je ons dan kunnen helpen met het aantrekken van klanten en medewerkers?’ Ik begin dan altijd met de waarschuwing dat ik niet ga helpen met onderbreken en irriteren. Ik heb zelfs een anti-klantpagina op mijn website waarin ik vertel wat ik niet doe, geen reclame en cold calling bijvoorbeeld. Maar ik vertel natuurlijk ook wat ik wel doe: over inbound marketing, content marketing en employee advocacy. Ik laat zien dat er een enorme magneetwerking in de medewerkers van het bedrijf zit, een unieke combinatie van kennis en persoonlijkheid. En die magneet mag uit de verpakking.”

Hoe help je bedrijven hierbij?

“Mijn ‘hulp’ kun je op twee dimensies indelen: Strategisch niveau (oftewel strategisch of operationeel) en intensiteit: project of interim? Op basis van deze dimensies kun je vier kwadranten onderscheiden: strategische projecten, strategisch interim, operationele projecten en operationeel interim.”

“Bij Strategische Projecten stel ik op basis van interviews met klanten (extern) en medewerkers (intern) een confrontatiematrix op. Hieruit leer je je ‘witte contentvlekken’: wat die je op het gebied van content nog te doen om de behoefte in de markt te vullen? Die vraag wordt zowel inhoudelijk beantwoord als qua media: tekst, video, audio etc. Alle interviews kunnen meteen ook als content dienen.”

“Bij Strategisch Interim ga ik voor een afgesproken periode minimaal drie dagen per week bij je bedrijf aan de slag om de overgang naar een transparante organisatie te bewerkstelligen. Daarbij worden heldere doelstellingen afgesproken. Overigens kan een bedrijf ook ervoor kiezen haar medewerkers mijn online B2B content marketing training te laten volgen.”

Maar je werkt niet alleen op strategisch niveau?

“Inderdaad. Gedurende mijn hele carrière heb ik geloofd in de combinatie van strategie en operatie, alleen strategie is saai en alleen operatie is doelloos. Mouwen opstropen dus, voor projecten of interim.”

“Bij Operationele Projecten ga ik middels workshops (zoals inbound marketing, inbound recruitment, bloggen, LinkedIn) de medewerkers leren hoe ze zelf kennis kunnen delen, of anderen daarbij kunnen begeleiden.”

“Bij Operationeel Interim ga ik voor een afgesproken periode minimaal drie dagen per week bij je bedrijf aan de slag met concrete contentactiviteiten. Op basis van gesprekken met medewerkers zal content worden gemaakt die als magneet gaat dienen voor klanten en nieuwe collega’s. Ook daarbij worden heldere doelstellingen afgesproken.”

“Al jarenlang kom ik bij bedrijven waar de mooiste verhalen rondgaan, maar nooit online komen. Persoonlijk vind ik het zonde als al die mooie verhalen verborgen blijven. Dus daar help ik graag aan mee!”

Heldere aanpak, maar kan je een voorbeeld noemen uit de praktijk?

“Een mooi praktijkvoorbeeld vind ik mijn interview met een expert van deurenleverancier Berkvens. Het interview leverde vier blogs op -tevens gebundeld in een whitepaper- die veel werden gedeeld, ook op bouw-sites. We hadden de blogs namelijk bewust niet geschreven als advertenties voor Berkvens, maar als brokjes relevante informatie over zijn expertise, met de expert centraal en de deuren van Berkvens als voorbeeld.”

“En het werkte: het webverkeer verdrievoudigde en er werden aantoonbaar projecten met duizenden deuren méér verkocht. Na jaren van sceptische ROI-vragen was het mooi om de werking te kunnen bewijzen. Zelf hoefde ik hier niet meer van overtuigd te worden, ik geloof hier 100% in. En steeds meer bedrijven gelukkig ook!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *