Geplaatst in Blue Ocean Strategy, Content Marketing, Inbound marketing, Metaalindustrie, Social Media

Content Marketing: Bezoek gratis de musical Hair

“Het is verboden foto- en/of video-opnames te maken. Veel plezier”. Een opvallende zin als je er over na gaat denken. En de zin zette me ook aan het denken, toen ik naar de musical Hair keek waar mijn oudste dochter in speelde. Want ik vond het raar, ik heb heel veel betaalde reclame voor de musical gezien maar deze kans om van gratis reclame gebruik te maken liet men liggen. Dat de acteurs niet willen dat er geflitst wordt kan ik begrijpen, maar verder apen alle musicals deze zin gewoon allemaal van elkaar na.
Wat is de angst? Dat iemand een Instagram-foto van de musical ziet en denkt “ik heb het gezien, daar hoef ik niet meer naar toe”? Zelfs als ze een stukje film op Youtube zetten denkt er volgens mij niemand “Ik heb 3 minuten gezien, dus een bezoek is niet meer nodig” of “Nee de DVD hoef ik nu niet meer te kopen”. Als alle bezoekers foto’s en video-opnames op hun Facebook of Twitter mogen zetten in combinatie met geweldige recencies (en de musical was ook erg goed), werkt dat dan niet veel beter dan al die betaalde advertenties? Krijg je niet een tijd dat het verdacht wordt als er geen beelden van dit soort evenementen online staan? “Blijkbaar is het niet geweldig, ze maken er reclame voor zag ik”.

Gratis spelletjes?
Veel bedrijven moeten er nog erg aan wennen, content gratis weggeven. Maar als je het idee uit het boek ‘Free’ van Chris Anderson volgt (zelf ook een tijdje gratis geweest, klik hier) is het eigenlijk simpel: met gratis content kun je ontzettend veel mensen naar je ‘etalage’ trekken, elke ‘kijker’ erbij kost je immers niets meer. En zelfs als maar een heel klein percentage van deze mensen daadwerkelijk de winkel binnenloopt en iets koopt, dan is dat absoluut gezien veel. En wat doen oude media? Die zetten al een hek bij de ingang van de straat: “Om ons nieuws te mogen lezen moet u eerst abonnee worden” (klik hier). Een blad als The Economist heeft het wel door: als je daar een stuk of 5 artikelen hebt gelezen wijzen ze je op het abonnement, maar na 5 artikelen heb je misschien ook wel echt behoefte aan een (digitaal of papieren) abonnement, blijkbaar is het een ‘blad voor jou’.
In de wereld van de mobiele apps is het model ook ontzettend populair, en wordt daar ‘freemium’ genoemd: je kunt een spel downloaden en gratis helemaal spelen. Maar als je verslaafd raakt en het spel op een ‘hoger niveau’ wilt spelen dan kun je kleine uitbreidinkjes kopen. En daar heb je dan best geld voor over, je voelt je nooit belazerd want het spel is gewoon leuk.

Een blauwe goeroe
In de metaalhandel, waarin wij ook werkzaam zijn, heeft een bedrijf uit India een interessante beweging gemaakt qua bedrijfsmodel, je zou het bijna een ‘blue ocean strategy’ kunnen noemen. Terwijl vakbladen hun websites helemaal afsluiten voor iedereen behalve abonnees, zette Steelguru een website op vol openbaar metaalnieuws. Inmiddels zijn ze alle ‘betaalde’ concurrenten voorbijgestreeft, en ontvangen ze miljoenen bezoekers per maand. Gratis, en toch verdienen ze heel erg veel geld. Want tussen en in de nieuwsberichten staan voor de liefhebbers (mensen die de ‘diepte’ in willen) links naar dure rapporten of abonnementen op databases vol hele specifieke informatie. Ik heb van de eigenaar van het bedrijf inmiddels begrepen dat ze méér geld met betaalde content verdienen dan met hun oorspronkelijke bedrijfsmodel: de metaalhandel.

Weg dus dat hek aan het begin, laat iedereen bij  je etalage. Maak van je content een gratis glijbaan, met aan het eind voor degenen die het echt leuk vinden de gelegenheid om geld achter te laten voor een ‘premium’, iets specifieks, iets tastbaars of een leuke belevenis. Zoals een indrukwekkende musical.

Deze post is een aanvulling op het vijfde hoofdstuk van het boek ‘REAL Inbound Marketing’ (klik hier, Nederlandstalig). En als je denkt dat ik je kan helpen bij je marketing kun je me mailen op edwin@vlems.nl

Reacties op “Content Marketing: Bezoek gratis de musical Hair

 1. Prima stuk weer! Ben erg benieuwd naar je mening over free publicity. Wanneer begin je als bedrijf te pronken met je kennis? En hoeveel unieke kennis moet je delen (via website,sociale media,blits etc.) wetende dat concurrenten meelezen?

  Groeten Tom

 2. Hallo Edwin, de vanzelfsprekendheid die uit je stukken naar voren komt is voor mij iedere keer weer zo pakkend. De voorbeelden die je beschrijft brengen, ook bij mij, vaak het gevoel van onbegrip voort. Je stimuleert om het bestaande kritisch te blijven bezien en dat is gezond en leuk. Ik kijk dan ook uit naar een “eigen versie” van je boek in wording waar ik zelf nog eens lekker in mag kladderen en accentueren. Succes en bedankt!

 3. Hoi Edwin,

  Wat een heerlijk, tot de verbeelding sprekend voorbeeld!
  Hierbij nog een stukje van mij over geven en nemen:

  Neem, maar geef ook, dit verhoogt je betrouwbaarheid. Deel wat je bezighoudt als ondernemer. Deel een interessante link. Deel een artikel, een tip. Deel een aanstaande bijeenkomst. Veel relevante online content wordt door Google bovendien beloont met een hoger zoekresultaat. Een belangrijke eigenschap voor de kleine ondernemer is het durven delen van kennis. Als echte expert van hetgeen je doet kun je lezingen geven of aan seminars je bijdrage leveren. Bij lokale bijeenkomsten voor startende ondernemers, tijdens een Open Coffee in de stad, maar het delen van kennis kan ook middels het organiseren van online conferences. Podiumvrees? Geen nood. Het schrijven van columns of ingezonden stukken in branche bladen en op LinkedIn Groups kan natuurlijk ook. Het bijdragen aan het succes van anderen kan heel bevredigend zijn. En als actief gever in de branche kan dit je ook weer de nodige free publicity opleveren. Uiteindelijk komt het geven en delen van kennis weer bij je terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *