Geplaatst in Content Marketing, Reclame, Sales, Social Media

Inbound marketing: Google is uw nieuwe visitekaartje

Loop bij de start van een reclameblok op televisie eens bij een gemiddeld gezin binnen, en je ziet het gebeuren: ze duiken naar hun smartphone/iPad/laptop en starten internet (als ze er al niet op zaten). Ze zoeken iets bij Google, of kijken wat hun vrienden hen willen laten zien via Facebook, Twitter of LinkedIn. Wat is hier vreemd aan? Dat reclameblok. De bedrijven die daarin schreeuwen hebben niet door dat er in de marketingwereld een aardverschuiving bezig is: die van outbound naar inbound marketing. Oftewel: van lastig vallen naar gevonden worden. Deze infographic beeldt het verschil perfect uit.

Schreeuwen en onderbreken
Nota bene de directeur van een reclamebureau (J. Walther Thompson), Craig Davis, wist het perfect te formuleren: “We need to stop interrupting WHAT people are interested in and BE what people are interested in”. Het klinkt zo logisch, maar als je marketingvakbladen leest, als je discussies op LinkedIn bekijkt, zelfs als je de televisie aanzet wordt je er weer mee geconfronteerd: wij marketeers willen alleen maar schreeuwen en mensen onderbreken. En de bestedingen aan deze ‘outbound marketing’ nemen alleen maar toe. Jammer.

Hup in het zwembad!
Bij MCB willen we het heel anders gaan doen: stoppen met het betaald ‘schreeuwen’ naar de markt. Of zoals de ex-marketingmanager van McDonalds Lawrence Light het verwoordt: “It no longer makes economic sense to send an advertising message to the many, in hopes to persuading the few”. We moeten ons niet langer met 700 man achter een website verschuilen naast het zwembad, maar juist met zijn allen in het zwembad duiken: “The internet has turned what used to be a controlled, one-way message into a real-time dialogue with millions”. We beseffen heus wel dat onze klanten (industrie en bouw) niet voorop lopen op Twitter en Facebook, maar ze zoeken allemaal wel via Google. En daar willen we graag gevonden worden. ‘Inbound marketing’ noemen ze dat.

Tot in Brazilië
Op de afdeling Marketing zijn we al enkele maanden actief met ‘inbound’ marketing, en elke week worden we wel benaderd door een bedrijf of organisatie die langs wil komen of die ons uitnodigen om te komen praten over projecten waar we mee bezig zijn (en waar we online over praten): bedrijven in onze markt, maar ook daarbuiten. En organisaties als het CBS die willen weten hoe we een bepaald soort onderzoek gedaan hebben. Deze week werd ik zelfs door de organisatie van een marketingcongres in Brazilië gemaild met de vraag of ik daar ons Marketingsysteem wil presenteren. Ze betalen zelfs de reiskosten, terwijl die mensen mij alleen maar kennen van discussies in LinkedIn-groepen.

Ook in de metaalindustrie zijn we nog erg gericht op het ‘outbound’ marketing: de markt benaderen via advertenties, telefoontjes etc. Maar dat hoeft dus niet meer. Jeff Bullas verwoordde het prachtig: “In over 20 years in sales and marketing I have made many cold calls. Over the last 12 months I have not made one cold phone call or bought any expensive mass media marketing, yet sales have increased and business is much more fun”. Overal zie ik marketeers worstelen met de markt: afnemers opsporen en volgen die steeds moeilijker op te sporen en te volgen zijn, en die dat ook niet meer willen. Maar ze willen je heus wel vinden, je moet gewoon zorgen dat je interessante en deelbare content online hebt staan. Ze zullen je vinden als ze aan het zoeken zijn, ‘s-avonds bij de TV. Veel goedkoper dan zo’n schreeuwerige commercial.

Deze blog vormt de basis van hoofdstuk 5 van het boek ‘REAL Inbound Marketing’ (klik hier, Nederlandstalig). 

Reacties op “Inbound marketing: Google is uw nieuwe visitekaartje

 1. Ik ben het eens met deze blog over inbound-marketing, echter vind ik het voorbeeld van TV-reclames niet het juiste voorbeeld. 9 van de 10 bedrijven die, tijdens een goeie film, hun schreeuwende commercial de woonkamer in knallen zijn ook zeer actief met inbound marketing. Deze bedrijven (noem een coca-cola) hebben juist genoeg budget om beide kanalen te voorzien van reclame. TV commercials zijn erg duur en daarom alleen geschikt voor de grote jongens.
  Nogmaals, ik ben het helemaal eens met deze blog, ik wilde alleen een kleine kanttekening maken 😉

 2. Bedankt voor je reactie, Dré. Grote bedrijven hebben inbound marketing inderdaad ook gevonden, de vraag is echter wanneer dit ten koste gaat van outbound. Zeker in een crisis ga je natuurlijk snel bezuinigen op communicatie die duur is en irriteert. Dat de ‘grote jongens’ er misschien toch mee doorgaan is wellicht te verklaren met een interessante quote uit een video van Seth Godin: “I am a marketer, I have money. That gives me the power to interrupt you”: http://vimeo.com/13152712

 3. @Edwin, kan je jouw bevindingen ”outbound vs. inbound” ondersteunen met statistieken? Ik weet dat inbound relevant is, wat zie je echter op TV, we worden gestoord door Vodafone, Appie Hein, Unilever, etc. Kennelijk is outbound toch een manier om aandacht te trekken, wat weer een onderdeel is van de hele communicatiemix (dus ook inbound). Het is ook meer een prestigemiddel geworden (money makes power). Seth heeft hierin volkomen gelijk; deze jongens kunnen hun boodschap in jouw hersenen inprinten. Jouw punt van inbound is meer op het MKB van toepassing en is zeker een goed middel om business te genereren, waarbij budgetten op een andere manier besteed dienen te worden. Resultaat: TV kijken is boring geworden doordat elke keer dezelfde jongens langs fietsen.

 4. @Tran: bij softwareleverancier Hubspot kun je heel veel statistieken vinden die laten zien dat inbound een veel betere ROI heeft dan outbound. In de infographic waar ik in het artikel naar link zie je veel van deze statistieken, o.a. dat de ‘kosten per lead’ bij Inbound marketing zo’n 62% lager zijn.

  Dat de reclameblokken nog steeds vol schreeuwerige ‘outbound marketing’ zit vind ik geen bewijs dat het werkt, maar dat veel marketeers het nog niet door hebben… En het is inderdaad wat Seth Godin zegt ook een ‘testosteron’-ding: “I am a marketer, I have the money and power to interrupt you”. Het onderbreken van je klanten bij wat ze leuk vinden lijkt zo wel een doel, terwijl je toch gewoon hun geld wilt hebben. En wat is er beter dan dat ze jou dat gewoon graag geven?

  Dat inbound marketing vooral iets is voor de MKB vind ik niet, je ziet dat bedrijven als KLM groot zijn maar toch erg ‘inbound’:
  http://metaalmarketing.wordpress.com/2012/07/02/conversation-marketing-een-trein-van-de-klm/

   1. Ik heb 4 actieve blogs. Het eerst gestarte blog http://www.traktatieblog.com met traktatie-tips trekt veel doelgroeppubliek en geeft inspiratietips. Ik heb filmpjes op youtube. En de eerste jaren verstuurde ik nieuwsbrieven met tips, achtergrond info etc. Dat leverde veel free publicity op.

    Bloggen is dus het antwoord. (en reageren op posts :-)))

 5. Je vertelt precies wat ik horen wil “van lastig vallen naar gevonden worden”. Wow, wat een mooie zin! Ik had nog nooit gehoord van de termen inbound en outbound marketing.

  Ik word vaak als eigenwijs, tegendraads, alternatief, “jij doet altijd dwars” “jij bent het type van ik doe niet mee met de hype” bestempeld. Maar er bestaat dus gewoon een term voor, inbound marketing.
  Contentmarketing.

  De eye opener was in dit geval het “internetten” tijdens reclame-blokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *